Cursant nou?
De Black Friday ai reduceri de 30% la cursurile de Germană și Franceză, pentru copii!
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Paștele în Germania: Învață Limba Germană prin 6 Tradiții

pastele in germania

Ce vei regăsi în articol:

Paștele este considerat a fi cea mai mare sărbătoare a creștinismului. Este posibil ca mulți oameni să o asocieze cu mâncăruri delicioase și zile libere, dar aceasta reprezintă mult mai mult decât atât. Creștinii sărbătoresc în această zi învierea lui Iisus și începutul unei vieți noi. De asemenea, Paștele este și o sărbătoare a primăverii, a speranței și a renașterii.

La fel ca în țara noastră, Germania are multe tradiții asociate cu această minunată sărbătoare de primăvară. Există câteva asemănări între obiceiurile din cele două țări, dar în cele ce urmează, îți vom prezenta câteva obiceiuri foarte speciale și unice din Germania.

Dacă dorești să afli care a fost primul: iepurele sau oul, ce legătură au ouăle cu învierea și de ce oamenii aprind focuri uriașe de Paște, acest articol este fără îndoială pentru tine! 

Paștele în Germania: Tradiții

Vânătoarea de ouă

Căutarea dulciurilor și a ouălor ascunse de iepurașul de Paște în Duminica Paștelui este cea mai bună parte a Paștelui pentru mulți germani. Poetul Johann Wolfgang von Goethe a introdus această tradiție la Weimar, un oraș în Turingia, în secolul al XVIII-lea. Astăzi, orașul organizează în fiecare an o vânătoare oficială de ouă de Paște pentru copii.

Dar de ce se ascund de fapt ouăle de Paște? Probabil că este vorba mai puțin despre ascundere și mai mult despre oul în sine. Mai demult, creștinii vedeau ouăle ca pe un semn al învierii lui Isus Hristos, ca pe un simbol al vieții. 

Iepurașul de Paște

Cam toată lumea cunoaște animalele maro cu urechi lungi. Dar de ce tocmai acest animal, numit „der Osterhase”, este cel care aduce mult doritele ouă de Paște? La fel ca oul, iepurele este un simbol bine-cunoscut al vieții și al fertilității încă din perioada precreștină. Paștele este, de asemenea, cunoscut ca ” sărbătoarea primăverii”, iar pentru mulți oameni iepurele are semnificația unui vestitor al primăverii. Animalul a fost menționat pentru prima dată în legătură cu ouăle de Paște în 1682. 

Cu toate acestea, nu este clar de unde provine mitul legăturii dintre iepure și ou. De asemenea, este interesant de remarcat că, în unele regiuni germane, cucul, vulpea sau cocoșul au adus ouăle de Paște pentru o perioadă lungă de timp. În general, însă, iepurele a reușit în mare măsură să se impună în fața concurenților săi.

Focul de Paști

Deși lumina și focul joacă un rol important în creștinism, originea acestui obicei provine dintr-o perioadă în care credința creștină nu exista încă. Triburile germanice întâmpinau primăvara cu un foc – se presupunea că acesta alungă anotimpul cel mai întunecos, precum și vrăjitoarele și spiritele. Primele focuri creștine de Paște au avut loc, probabil, în Franța, în jurul anului 750 și sunt cunoscute în țările vorbitoare de limbă germană încă din secolul al XI-lea. „Osterfeuer” este deosebit de populară în nordul Germaniei, de exemplu, Hamburg este un oraș deosebit de renumit pentru această practică.

Spre deosebire de zilele noastre, oamenii de atunci aveau nevoie ca sezonul rece să dureze cât mai puțin pentru a supraviețui. Dar acest obicei există și astăzi. La urma urmei, sfârșitul iernii și începutul primăverii este încă un motiv de bucurie pentru mulți oameni, deoarece temperaturile cresc și există mai multă lumină naturală. 

Roți de Paște

Următorul obicei, numit „Ostenräder”, este similar cu cel precedent. Cu ocazia acestui eveniment, se aprind roți de lemn umplute cu paie și se rostogolesc pe o pantă. Acest obicei este adesea sărbătorit în unele comunități mici din nordul Germaniei, dar este cunoscut și în unele orașe din Hessa și în regiunile alpine austriece. Satul „Lüdge” a devenit mai cunoscut în legătură cu acest obicei. Acolo se organizează o dată pe an faimosul  „Osterräderlauf”, adică rostogolirea roților aprinse de pe un deal, la care participă întotdeauna un public numeros. După aceea urmează chiar și focuri de artificii.

Vestirea învierii lui Isus

Această tradiție de Paște frecventă în Brandenburg și Saxonia este numită „Osterreiten”. În Lunea Paștelui, bărbați îmbrăcați în costume negre, cu cămăși albe și pălării negre călătoresc pe un traseu prestabilit pe cai bogat decorați. Acest traseu duce, de obicei, spre satul vecin. În drumul lor, călăreții proclamă învierea lui Isus Hristos. De regulă, purtătorii de steaguri și purtătorii cu cruci sau statui ale lui Hristos merg în fruntea procesiunii. De-a lungul traseului, numeroși spectatori se adună în multe locuri pentru a urmări acest eveniment.

Aruncarea ouălor

Există diferite variante ale acestei tradiții, numită „Eierwerfen”. În Bavaria – unde acest obicei este încă cel mai des practicat – oul este de obicei împachetat într-un mic sac de lână și apoi aruncat pe o pășune sau pe o pajiște. Această aruncare se repetă până când coaja oului se sparge. Participantul al cărui ou se sparge este eliminat. Persoana al cărei ou rămâne întreg pentru cel mai mult timp și care supraviețuiește celor mai multe aruncări este câștigătorul.

Acest obicei nu este practicat doar în Bavaria, ci și în alte regiuni ale Germaniei, în diferite variante. În unele locuri, ouăle de Paște sunt aruncate și peste acoperișul casei. Un partener stă de cealaltă parte a casei pentru a prinde oul. Se spunea că acesta era un mod de a proteja casa de trăsnete.

Primăvara aduce cu sine nu doar flori înflorite și raze calde de soare, ci și oportunități de a investi în dezvoltarea copiilor noștri.

Iar de Paște, Iepurașul vine cu surprize speciale pentru cei mici! Didacto.ro, destinația ta de încredere pentru educație și jocuri educative, a pregătit oferte tentante pentru a face această sărbătoare și mai specială. Ți-am pregătit așadar reduceri de Paște, la cursuri și tabere. Și încă ceva, pentru o vacanță de vară productivă – 3 fișe de lucru în Germană, cu tematică de Paște!

Oportunități educaționale pentru copii:

Îți mulțumim pentru atenția acordată acestui articol despre tradiții germane de Paști și te așteptăm pe blogul nostru pentru mai multe articole despre limba germană. De asemenea, așteptăm micii elevi și la cursurile noastre de limba germană, fie ele fizice sau online. Iată cum s-au simțit proaspeții absolvenți ai cursurilor de germană Didacto:

Mai mult, am pregătit și peste 90 de lecții de germană gratuite, dedicate dezvoltării lingvistice a copiilor.

Pentru orice alte întrebări nu ezita să ne contactezi.

Te-ar putea interesa și:

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?