Traumele din copilărie variază: de la neglijare fizică sau emoțională, până la abuzuri verbale și fizice. Indiferent de natura traumelor din copilărie, modul în care acestea sunt percepute și interiorizate de copil își va lăsa amprenta asupra întregii sale vieți, afectându-i sănătatea mintală și fizică.
Traumele din copilărie pot avea un impact durabil și puternic asupra dezvoltării și bunăstării copiilor. În timp ce disciplina e necesară pentru a-i ajuta pe copii să învețe și exerseze abilități, să poată relaționa cu cei din jur și să dezvolte o conduită morală, e important ca acest proces să fie unul prielnic dezvoltării. Procesul de disciplinare trebuie să fie unul sănătos, fără strigăte, reproșuri sau violență fizică. Disciplina trebuie abordată cu înțelepciune și metode de disciplinare constructive care vor ajuta copilul să înțeleagă consecințele propriilor acțiuni fără să fie traumatizat.
Pentru a preveni traumele din copilărie și a te ajuta să înțelegi mai bine impactul lor, am decis să discutăm în acest articol despre: ce sunt traumele din copilărie, care sunt consecințele lor, dar și ce putem face pentru a le preveni. Articolul de față te va ajuta să navighezi prin lumea complexă a traumelor și să înțelegi cum îți poți crește copilul într-un mediu sigur și iubitor.
Ce sunt traumele din copilărie?
Literatura de specialitate definește trauma ca fiind un răspuns emoțional prelungit la un eveniment la care am fost martori sau care ne-a pus viața în pericol. Deci, trauma nu se referă la evenimentul propriu-zis, cum ar fi: divorțul părinților, dezastre naturale sau observarea unui eveniment marcant, ci la ceea ce rămâne în noi ca urmare a ceea ce am trăit direct sau la ce am fost martori.
Din această cauză, în funcție de resursele interne, cum ar fi experiența de viață, dar și cel externe: sprijinul familiei și persoanelor apropiate, două persoane care au trăit același eveniment pot dezvolta reacții emoționale diferite. Deci, căpătarea unei traume în copilărie este condiționată de răspunsul oamenilor de sprijin (părinților, bonei, bunicilor) la evenimentul advers care a avut loc sau la care a fost martor copilul.
Traumele din copilărie au un impact imens asupra sănătății mintale și fizice la maturitate. Printre consecințele traumelor timpurii se numără: dezvoltarea anxietății; dependența de droguri, afectarea dezvoltării creierului, sistemului imunitar și hormonal, depresie, obezitate severă.
Pentru o dezvoltare sănătoasă, e necesară satisfacerea nevoilor fundamentale ale copilului, acesta trebuie să se simtă în siguranță, protejat, apreciat, iubit și susținut de către părinți. Acceptarea, siguranța și susținerea se resimt chiar și în cele mai mici acțiuni: comunicare deschisă și sinceră, timp de calitate petrecut împreună; la fel însă se resimte și lipsa lor.
Atunci când copilul tău vine acasă după școală și îți spune că un coleg a fost agresiv cu el, copilul îți trimite mesajul că nu s-a simțit în siguranță și vrea să se asigure că poate fi vulnerabil cu tine, că îți poate spune durerea lui fără să fie judecat, așteptându-se la susținere și protecție din partea ta. Atunci când copilul simte un disconfort fizic sau emoțional, are nevoie de un părinte care să-l înțeleagă și să-l ajute să facă față emoțiilor.
Acum că ai înțeles ce sunt traumele din copilărie și care sunt consecințele acestora, îți propunem să parcurgem împreună 5 îndrumări pe care le-am pregătit pentru tine și care te vor ajuta să îți disciplinezi copilul fără a-l răni emoțional.
Părinții rezilienți cresc copii rezilienți
Reziliența este un element cheie care ajută la depășirea adversităților și la a trece mai ușor prin orice tip de experiență tulburătoare. Copiii rezilienți sunt cei care pot face față stresului din viața de zi cu zi și care, în cazul unui eveniment traumatizant, vor găsi resurse interioare pentru a-l depăși mai ușor.
Îl poți ajuta pe copilul tău să fie rezilient și să treacă mai ușor printr-o situație stresantă prin dezvoltarea propriei reziliențe. Copiii sunt cei mai buni învățăcei și au abilitatea de a însuși tiparele comportamentale ale părinților, de aceea părinții rezilienți ajung să crească copii rezilienți.
Antrenarea rezilienței parentale este importantă nu doar pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor prin momentele dificile, ci și pentru a te ajuta pe tine să faci față stresului provocat de eșecuri personale, sau profesionale, sau de crize neașteptate. Reziliența parentală trebuie antrenată, iar dezvoltarea ei poate fi o modalitate eficientă de a-ți întări capacitățile, de a depăși obstacolele și de a rămâne puternic în fața dificultăților.
Există diverse modalități prin care îți poți antrena reziliența parentală, despre 3 dintre ele am vorbit în articolul nostru: „Echilibrul dintre responsabilitate și distracție în parenting: 3 recomandări de reziliență parentală”. În articol sugerăm 3 practici ușor de aplicat începând chiar de astăzi, care te vor ajuta să devii un părinte mai rezilient, acestea fiind:
- Practica STOP
- A compartimenta
- Întrebările cheie
Dezvoltarea rezilienței parentale este esențială pentru a proteja copiii de traumele din copilărie, care pot fi cauzate nu doar de evenimentul în sine, ci și de absența emoțională a părinților în momentele dificile. Atunci când copiii simt că părinții lor nu sunt disponibili emoțional pentru a le oferi sprijinul și siguranța de care au nevoie, li se creează sentimente puternice de nesiguranță care pot duce la traume pe termen lung. Prin antrenarea și consolidarea mușchiului rezilienței parentale, te pregătești să faci față situațiilor dificile și să oferi copilului sprijinul emoțional de care are nevoie pentru a depăși cu succes orice obstacol din viața sa.
Învățare continuă
Pentru a deveni un părinte mai bun, este important să îți dezvolți continuu cunoștințele despre parenting, deoarece fiecare etapă nouă din viața copilului tău vine cu provocări noi și neașteptate, pe care nu le-ai întâlnit anterior și pentru care trebuie să fii pregătit. La fel cum corpul tău are nevoie de hrană și exerciții pentru a se menține sănătos și energic, mintea ta are nevoie de informații pentru a putea gestiona schimbările imprevizibile și realitățile din societatea de astăzi.
Într-o lume aflată în continuă evoluție, în care tehnologia joacă un rol tot mai important, este crucial să înțelegi cum să îți ajuți copilul să se adapteze și să prospere. Pentru că trăim într-o lume digitalizată e important să știm cum să stabilim relații sănătoase între copii și tehnologie, până la urmă toți reprezentanții generației Z sunt adevărați nativi digitali, care au avut acees la internet și gadget-uri de la o vârstă fragedă. De asemenea, este esențial să fim conștienți de joburile care ni le rezervă viitorul și să ne informăm cu privire la economie și tendințele viitoare, dar și să înțelegem abilitățile propriului copil și cum le putem dezvolta în consecință.
Cel mai important totuși rămâne aspectul: cum ne disciplinăm copiii fără a-i răni emoțional?. În acest sens, există diverse resurse educaționale care te pot ajuta să înțelegi mai multe despre cum se formează traumele din copilărie, cum le poți evita și cum îți poți ajuta copilul să se simtă iubit, respectat și protejat. Există diverse căi pentru a ajunge la informație potrivită care te va ajuta să ții pasul cu actualitățile din domeniu, poți opta pentru bloguri, videouri pe youtube, articole științifice, și nu în ultimul rând: cărți.
Există numeroase cărți care pot fi utile în aprofundarea cunoștințelor despre funcționarea creierului copilului tău, precum și despre modalitățile de protejare a acestuia de traumele din copilărie. De asemenea, cărțile de parenting care au ca subiect traumele din copilărie îți pot furniza informații referitoare la procesul de vindecare, care îți pot fi de folos în drumul spre acceptare și videcare a propriilor traume.
Comunicarea este cheia succesului
Cum îți poți disciplina copilul tău fără a-l răni emoțional? Un prim pas ar fi să analizezi modul în care comunici cu el și să identifici dacă comunicare are loc într-o manieră eficientă sau nu. Folosirea strigătelor, reproșurilor la adresa copilului poate avea un impact dăunător asupra emoțiilor sale. Trebuie să îți dai seama că toate cuvintele tale au o influență puternică asupra copilului tău, indiferent cât de mult îți dorești să le minimalizezi importanța.
Uneori emoțiile sunt prea copleșitoare și reacția instantă este să strigi la copilul tău atunci când nu vrea să facă ”acel ceva” pentru care îl rogi deja a treia oară. Orice emoție își are locul în viața noastră, modul în care le comunicăm însă este mult mai important decât pare. O comunicare violentă poate sădi în copilul tău sămânța unei traume. Vestea bună este că poți schimba modul în care comunici cu copilul tău trecând de la un monolog agresiv la un dialog respectuos.
Primul pas ce trebuie făcut pentru a ajunge la o comunicare nonviolentă este identificarea formelor violente de comunicare. Uite câteva dintre cele mai normalizate forme de comunicare violentă pe care le folosim fără să ne dăm seama de impactul pe care îl pot avea asupra copiilor:
- Criticile
- Tăcerea
- Amenințările
- Comparațiile
- Etichetările
Comunicarea violentă nu este eficientă și are repercusiuni negative asupra dezvoltării armonioase a copilului tău. Un studiu recent condus de 7 cercetători au examinat 11 tehnici de disciplină și asociațiile acestora cu comportamentul agresiv al copiilor, iar rezultatele indică că țipetele îi fac pe copii mai agresivi, atât fizic, cât și verbal.
În plus, utilizarea unui stil de comunicare violent poate determina consecințe pe termen lung asupra copilului: cum ar fi creșterea nivelului de anxietate, scăderea stimei de sine și intensificarea comportamentului agresiv. Comunicarea violentă îi face pe copii mai predispuși la hărțuire, deoarece înțelegerea lor asupra limitelor sănătoase și respectul de sine sunt distorsionate.
Ce trebuie să faci dacă totuși ai strigat la copilul tău?
Uneori vei ridica vocea fără să îți dai seama. Dacă se întâmplă acest lucru, nu te panica. E în regulă. Din această întâmplare copilul tău poate trage o lecție valoroasă. Dacă îți recunoști greșeala și îți ceri iertare pentru comportamentul tău, copilul va învăța că e omenesc să greșească și trebuie să își ceară scuze dacă o face. După ce ai reușit să te calmezi, este recomandat să porți o discuție deschisă cu copilul tău despre importanța exprimării emoțiilor într-un mod sănătos și faptul că ridicatul tonului nu este o modalitate adecvată de expremare a emoțiilor.
Comunicarea lasă o amprentă asupra copilului, deoarece copiii învață despre ei din interacțiunea cu părinții, din modul în care aceștia îi ascultă, le vorbesc și îi tratează. Dacă sunt tratați cu înțelegere, empatie și respect, pornesc în viață cu convingerea că sunt valoroși și merită să fie respectați, fără să simtă nevoia să demonstreze acest lucru. Dacă atunci când greșesc sunt certați, nu o să poată vedea greșeala ca fiind o oportunitate de creștere, iar toate aceste comportamente nasc traumele din copilărie pe care părinții cu siguranță vor să le evite.
Sprijinul în drumul spre independență
Care este legătura între cantitatea de independență oferită copiilor și traumele din copilărie? În acest caz, vorbim de două extreme ale spectrului care ne vin în minte când vorbim despre gradul de independență pe care îl acordăm copiilor: hiperprotejarea și neglijarea parentală.
Hiperprotejarea
Hiperprotejarea se referă la stilul parental în care gradul de protecție este supraproporționat gradului de risc. Părinții hiperprotectivi îi apără de orice risc sau situație ce ar putea să le facă rău copiilor, atât fizic, cât și emoțional. De multe ori, această protecție fiind nejustificată. Acest stil de parenting nu este însă unul sănătos pentru dezvoltarea copiilor și poate duce la apariția traumelor din copilărie. Hiperprotejarea duce la crearea unei dependențe excesive a copiilor de părinți, ceea ce poate avea drept efect limitarea dezvoltării abilităților copilului de a face față provocărilor și de a-și dezvolta o autonomie sănătoasă.
Hiperprotejarea poate contribui la apariția traumelor prin faptul că împiedică copilul să facă față problemelor pe care le întâmpină și să-și gestioneze propria viață. Hiperprotecția poate duce la un sentiment de neputință și incompetență la copii, deoarece nu li se permite să-și dezvolte propriile abilități și să-și asume responsabilități. Acest comportament al părinților poate aduce copilul în punctul în care simte mereu nevoia de a fi supravegheat sau nevoia de a avea mereu pe cineva care să se ocupe de problemele lor.
Neglijarea parentală
În cealaltă parte a spectrului este neglijarea parentală. Aceasta se referă la neîndeplinirea nevoilor emoționale ale copilului, lipsa afecțiunii sau atenției de care copilul are nevoie. Acest tip de comportament poate duce la dificultăți de formare a relațiilor interpersonale, la o varietate de traume și probleme de sănătate mintală, precum:
- Probleme de atașament
- Stima de sine scăzută
- Tulburări de anxietate
- Depresie
- Probleme comportamentale
Prin contrast, cu aceste două extreme, încurajarea autonomiei copiilor prin sprijinirea lor e benefică pentru dezvoltarea lor emoțională și socială. Acest lucru se referă la oferirea oportunităților de a-și dezvolta abilitățile, de a-și asuma responsabilități și de a lua decizii în limitele siguranței. Pentru a crește copii independenți trebuie să înduri disconfortul de a vedea cum aceștia își depășesc fricile și își rezolvă singuri problemele, în același timp trebuie să le fii aproape oferindu-le suport și sprijin. Iar găsind un echilibru între cele două vei reuși să crești un copil rezilient, cu personalitate proprie și cel mai important, vei reuși să eviți traumele din copilărie.
Învață de la cei cu experiență
Pentru a înțelege mai bine ce sunt traumele din copilărie, cum să le eviți sau abordezi, este important să înveți de la experți sau oamenii cu experiență în domeniul parenting-ului și educației. Poți învăța mai multe de la experții din domeniul sănătății mintale sau de la educatorii experimentați ce se află în contact direct cu copii și au trecut prin diverse experiențe cu copii. Educatorii îți pot oferi sfaturi pentru părinți universale ce te vor ajuta în tot procesul educațional. Acești oameni pot fi o sursă valoroasă de informații și sprijin în dezvoltarea unei abordări sensibile și eficiente în materie de disciplinarea copiilor fără a-i răni emoțional.
Există, de asemenea, multe resurse disponibile online, precum site-uri web, bloguri, cărți care pot oferi informații utile despre traumele din copilărie și modul în care acestea pot afecta dezvoltarea copiilor. Poate fi eficientă și obținerea informațiilor suplimentare de la psihologi și terapeuți cu referire la traumele din copilărie și cum pot fi evitate.
Test pentru traumele din copilărie
Traumele din copilărie afectează stima de sine, relațiile cu cei din jur, dar și sănătatea fizică a copilului ce le-a dobândit. Un mod prin care poți evita traumele din copilărie a propriului copil e să te vindeci tu de traumele tale din copilărie. Deoarece doar un părinte vindecat poate crește copii care sunt bine cu sine, se respectă, își cunosc limitele personale și le respectă pe ale celorlalți.
Pentru a ”trata” traumele din copilărie, trebuie întâi să le identifici. Acest lucru îl poți face cu ajutorul testelor pentru traumele din copilărie, care sunt concepute pentru a determina dacă persoana a suferit traume și în ce măsură. Testele pentru traumele din copilărie sunt menite să te ajute să răspunzi la următoarele întrebări:
- Ar putea traumele din copilărie să-mi afecteze sănătatea?
- Cât de traumatizantă a fost copilăria mea?
Testele pentru traumele din copilărie pot fi găsite online, atât în variantă română, cât și în varianta engleză (originală).
Prevenirea traumelor din copilărie
Încheiem acest articol subliniind faptul că traumele din copilărie pot avea un impact durabil asupra sănătății mintale și fizice la maturitate. Este important să acordăm atenție nevoilor fundamentale ale copilului: să îi susținem, respectăm, protejăm și iubim. Disciplinarea bazată pe blândețe și iubire te ajută să eviți dezvoltarea traumelor și creează un spațiu sigur și sănătos de dezvoltare pentru copil.
Dorești să descoperi alte oportunități pentru cei mici?
Te invităm să accesezi pagina noastră web pentru a descoperi resurse educaționale, cursurile noastre de limbi străine și taberele de vară, care sunt concepute pentru a sprijini copiii în a-și dezvolta independența și a avea acces la o educație de calitate, bazată pe blândețe și empatie.
Împreună contribuim la creșterea copiilor sănătoși, rezilienți și independenți.