Există o mulțime de desene educative care reprezintă un întreg univers magic pentru copii. Unele dintre acestea îi pot stimula să învețe, altele îi pot provoca să își folosească imaginația. Totul depinde de calitatea, cantitatea și de modul în care se desfășoară vizionarea de desene animate. Este important să ținem cont de faptul că lumea desenelor animate are atât beneficii, dar poate ascunde și aspecte negative.
Când vine vorba desene animate, un părinte trebuie să controleze timpul petrecut de copil în fața ecranului și să filtreze atent ceea ce vizionează acesta. Stabilirea acestor limite este deosebit de importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Adulții trebuie să țină cont de cantitatea și calitatea desenelor pe care copilul le consumă, întrucât aceste aspecte pot influența dezvoltarea personală a celui mic.
Cum alegem desene educative potrivite?
În primul rând, desenele trebuie să fie întotdeauna „curate”, adică să nu conțină aspecte negative, violență, limbaj nepotrivit sau imagini explozive. Viteza de redare nu trebuie să fie una rapidă, care să agite, ci una liniștită, cu caracter informativ. Durata trebuie să fie una scurtă, pentru a evita statul prelungit în fața ecranului. Echilibrul este esențial în procesul de învățare și dezvoltare al copiilor.
Desenele educative sunt cele care dezvoltă imaginația fără a o inhiba, care aduc informații noi și găsesc modalități de a-i face pe cei mici să le învețe rapid. Acestea folosesc culori și muzică veselă pentru a le atrage atenția și a-i implica în mod direct în poveste. Prin desene educative copilul poate învăța multe lucruri: cum să se comporte cu adulții sau cu prietenii, reguli de politețe, își poate îmbogăți vocabularul, descoperi informații noi despre univers, organism, natură și multe răspunsuri la întrebarea „De ce?”.
Fie că este vorba de desene educative sau mai puțin educative, ele fac parte din viața fiecărui copil. Uneori, alegerea acestora poate fi dificilă, așa că vă venim în ajutor cu 13 recomandări de desene educative.
Orășelul leneș
Orășelul leneș spune povestea unor copii care își petrec toată ziua lenevind și jucându-se pe calculator. Asta până când Spartacus, un super-erou plin de energie, care sare și aleargă toată ziua, îi învață pe copii să aleagă un stil de viață activ și o alimentație sănătoasă.
The Why Why family
„Familia De Ce” reprezintă o serie cu episoade scurte, de aproximativ 10 minute, în care copilul Victor adresează o întrebare, iar membrii familiei, specializați în domenii diverse (tehnologie, floră și faună, geografie, anatomia corpului uman, univers) răspund detaliat la întrebare.
Adibou-aventuri în corpul uman
Este un serial pentru copiii în vârstă de 4-10 ani, care răspunde la diverse întrebări despre modul în care funcționează corpul uman. Este foarte important pentru cei mici să înțeleagă felul în care funcționează propriul lor organism, deoarece pot preveni și identifica anumite probleme.
Brainchild
Este o serie educațională destinată publicului tânăr și abordează subiecte științifice și de actualitate, precum social-media. Această serie poate fi urmărită de copii începând cu vârsta de 6 ani și este disponibilă pe platforma Netflix.
Sofia întâi
Acest desen animat urmărește povestea Sofiei, o fetiță care învață în fiecare zi cum să fie o prințesă: cum să fie altruistă, responsabilă și să aibă principii. Seria este disponibilă pe platforma HBO Go.
Retman și Retmagia
Această serie de desene educative este realizată de către psihologi, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Daniel David și are scop terapeutic. Denumite și desene animate terapeutice, acestea promovează sănătatea mintală și reușesc să prevină tulburări psihice precum anxietatea la copii sau depresia.
Aventurile lui Dino Danonino
Aceste desene educative sunt realizate de Danone, special pentru copiii din România. Ele prezintă aventurile prin care trece mascota Danonino și prietenii săi. După fiecare episod, Danonino îi încurajează pe copii să petreacă timp cu familia, să le povestească părinților ce valori au învățat și cum le pun în practica de zi cu zi. Danonino și prietenii sunt personaje viu colorate, vesele și pline de viață, dar mai ales pline de idei.
Super why!
Prin aceste desene educative, marele „de ce?” își găsește o parte din răspunsuri. Foarte bine documentate, aceste desene reușesc să găsească rezolvarea unor mari probleme ale lumii. Pline de suspans și acțiune, personajele trezesc entuziasmul celor curioși.
Babyriki
Este un desen educativ cu ajutorul căruia copiii învață să numere, culori, forme, să facă sport și alte lucruri interesante. Colorate și vesele, Babyriki au abilitatea de a face învățatul să fie mai ușor și distractiv.
Andersen povestitorul
Poveștile magice ale lui Hans Christian Andersen prind viață prin intermediul acestor desene animate educative. Aceste desene sunt cu atât mai educative dacă povestea a fost citită în prealabil de către copil. Aceștia pot face comparații și ulterior, după vizualizare, să discute cu părinții pe această temă. Cititul presupune un efort mai mare de imaginație, în timp ce privitul unor imagini o diminuează. Desigur, cele două modalități de petrecere a timpului liber se pot completa reciproc.
Fixiki
Sunt prietenii lui Tom. Aceștia îl învață pe Tom în fiecare zi lucruri noi, sunt inteligenți și au abilitățile și instrumentele necesare pentru a rezolva fiecare problemă pe care o întâlnesc.
Pocoyo
Acest desen educativ îi va cuceri pe copii. Pocoyo, un băiat de 2 ani îmbrăcat în albastru, Pato rața galbenă, elefantul roz Elly, câinele Illa și pasărea leneșă Bacaroto sunt pregătiți să îi amuze și să îi învețe pe cei mici lucruri noi.
Clubul lui Mickey Mouse
Celebrul Mickey Mouse și prietenii săi îi învață pe cei mici lucruri utile, pe un ton vioi și entuziast. Aventurile lor și felul în care îi implică pe cei mici fac ca procesul de învățare să fie unul distractiv.
Vă reamintim că desenele își pot atinge scopul educativ doar dacă părinții sunt implicați în acest proces. Este indicat ca timpul petrecut în fața ecranului (televizor, laptop, smartphone, tabletă) să fie unul moderat, de câteva minute.
Totodată, calitatea desenelor animate este foarte importantă în procesul de dezvoltare al copiilor. Este foarte important să urmăriți dinainte desenele pe care cei mici le vor viziona, pentru a vă asigura că sunt benefice pentru copilul dumneavoastră. Apoi, petreceți acest timp împreună și ajutați-l să înțeleagă ce privește.
Deși internetul și televizorul oferă o gamă variată de desene animate, o mare parte dintre acestea sunt nepotrivite pentru copii. Majoritatea platformelor online dispun de instrumente care permit controlul intervalului de vizionare, dar și a conținutului, așadar asigurați-vă că trasați aceste limite. Astfel, activitatea de a urmări desene, atât de prezentă în viața unui copil, poate deveni una plăcută și educativă.
Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomandăm să citești și 10 Povești video în germană pentru copii. Pentru mai multe articole interesante și resurse educaționale pentru părinți și copii, te invităm să vizitezi blogul Didacto.
Pentru a fi întotdeauna la curent cu noutățile, te invităm să ne urmărești pe pagina de Facebook și pe Instagram.