Tel: +40 752 822 373
De 1 iunie, transformă învățarea în joacă!
Poți profita de reduceri încă:
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive]

limbi străine

Ce vei regăsi în articol:

De ce să înveți o limbă străină? Ȋnvăţarea unei limbi străine este o activitate pe care toată lumea o ia în serios şi se pregăteşte pentru acesta. Indiferent de motivul pentru care ai luat decizia de a face acest lucru, să călătoreşti într-o altă ţară, să comunici cu oameni din diverse părți ale lumii sau să înveți într-un nou mediu, fiecare limbă străină pe care o cunoști îți va deschide drumuri și oportunități la care poate nici nu te gândeai. 

Cunoașterea unei limbi străini a devenit o necesitate în zilele noastre iar partea oportună este că poţi începe acest proces în orice moment având o varietate largă de resurse care pot să îţi uşureze munca. 

Vârsta este un aspect nesemnificativ în procesul de învăţare, iar studiile demonstrează faptul că indiferent de acesta, plasticitatea creierului se dezvoltă la fel de mult și beneficiile sunt aceleași. Este adevărat faptul că atunci când eşti copil, este mai uşor să înveţi o limbă nouă, dar acest lucru nu înseamnă că nu orice vârstă e potrivită pentru a învăța un lucru nou. Învățarea unei limbi străine are foarte multe beneficii, iar mai jos sunt descrise 10 motive principale pentru care merită să investeşti în acest proces de cunoaştere.

Îți deschide noi orizonturi

de ce sa inveti o limba straina

O limbă străină învăţată este cheia spre a cunoaște o nouă cultură, spre a vedea lumea dintr-o altă perspectivă și a înțelege mai bine mediul în care trăim. Aspectele specifice fiecărei culturi precum: limbajul comunității, cum comunică unii cu ceilalți și de ce se comportă într-un anumit fel, defineşte felul în care oamenii trăiesc şi oferă aspecte despre fiecare societate. Astfel, cu cât cunoști mai bine limba unei anumite comunități, cu atât mai bine poți să o înțelegi.

Înveți cum să înveți

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive] 1

Prin învăţarea unei noi limbi noi în creierul uman se formează noi conexiuni și structurile de gândire se dezvoltă. Cu cât înveţi mai multe lucruri noi şi intri mai adânc în cultura unei ţări, partea creierului responsabilă de învățare și de limbaj se modifică. Astfel, acest lucru ajută la învățarea pe termen lung și a altor lucruri. 

Aşadar, când înveți o limbă străină este dezvoltată abilitatea creierului de a învăța şi de a reţine mai multe lucruri noi, lucruri care sunt competențele cele mai importante ale secolului în care trăim, un secol în continuă dezvoltare.

Cunoști oameni din toată lumea

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive] 2

Spre deosebire de trecut când persoanele care vorbeau aceeaşi limbă se restrângeau într-un grup, acum există posibilitatea ca la un moment dat să întâlnești pe cineva dintr-o altă țară și cu care trebuie să comunici, fie în limba lui, în limba ta sau într-o limbă de circulaţie internaţională. Chiar și în mediul virtual ai nevoie să comunici într-o altă limbă, care să fie înţeleasă de un număr cât mai mare de persoane. 

Astfel, cu cât cunoști mai multe limbi, cu atât mai mult vei avea șansa să cunoști diferiți oameni de la care poți afla noi povești de viață şi cu care poţi forma relaţii interumane.

Îți dezvolți abilități de viață

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive] 3

Atenţia la detalii creşte semnificativ în procesul de învăţare a unei limbi noi. Creativitatea este un alt proces important care se poate dezvolta când înveţi o limbă nouă, aceasta fiind de asemenea o abilitate des cerută într-o societatea care se află în permanentă schimbare. 

Ești mai deschis către lume

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive] 4

Odată cu învăţarea unei noi limbi, felul în care percepem lumea poate fi schimbat datorită noilor orizonturi care se deschid când observi modul în care oamenii din diferite culturile trăiesc. Odată ce observi lucrurile noi care se petrec într-o cultură nouă, începi să accepți diferențele culturale, sociale sau de orice altă natură. Ochelarii prin care vedeai lumea până atunci se schimbă și în același timp te schimbi și tu.

Performanțele academice se îmbunătățesc 

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive] 5

Te-ai gândit că învățarea unei limbi străine te ajută să fii mai bun și în alte domenii? Există studii care demonstrează faptul că persoanele multilingvistice  pot obține rezultate mai bune, în comparație cu cei care nu cunosc nicio limbă străină.

Ai mai multe șanse să obții locul de muncă pe care ți-l dorești 

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive] 6

Cunoaşterea unei limbi străine reprezintă un avantaj pe care îl poţi avea în momentul în care candidezi pentru un loc de muncă. Numeroase posturi solicită cunoaşterea a cel puţin două limbi, acest lucru oferindu-ţi posibilitatea de a comunica mai uşor cu persoanele din alte ţări, să creezi legături sau să ai acces la mai multe oportunități de angajare sau de dezvoltare profesională. 

Chiar și în momentul în care ești elev, cunoaşterea a cel puţin o limbă străină, îţi poate oferi şansa de a te implica în diferite proiecte internaționale, care apar din ce în ce mai des la noi în țară.

Înțelegi mai ușor diferențele culturale

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive] 7

Cu toate că există numeroase asemănări între două culturi, niciodată cele două nu vor fi identice. Fiecare limbă vorbită are propriile reprezentări pentru lumea din jur, astfel încât atunci când vorbeşti limba unei ţări diferite, afli lucruri noi despre cultura respectivă şi poţi să înțelegi și cauzele pentru care lucrurile se întâmplă într-un anumit mod. 

În același timp, descoperi mai bine cultura proprie deoarece există mereu tendinţa de a face comparaţii şi chiar să te gândeşti la moduri în care cultura ta ar putea fi îmbunătăţită.

Dobândești încredere de sine

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive] 8

Ȋnvăţarea unei noi limbi îţi oferă posibilităţile de a afla informaţii noi şi să îţi dezvolţi competenţele cerute în acest secol.  Totodată, când cunoști o  limbă străină și ajungi să comunici cu mai mulți oameni, să te implici în diferite acţiuni sau să călătorești mai mult, dobândești și mai multă încredere în tine că să poți face lucruri pe care înainte nu îndrăzneai sau nu știai cum să le faci. 

Te cunoști mai bine 

De ce să înveți o limbă străină [Top 10 motive] 9

Chiar dacă procesul de învăţare a unei limbi străine poate fi foarte dificil, şi necesită investiție de timp, de energie și găsirea celor mai bune modalități prin care să ajungi la rezultatele dorite, perseverenţa este cheia spre a reuşi. Astfel, pe parcurs ajungi să te cunoști mai bine pe tine. 

Cu toate că unele lucruri se poate să îţi fi fost cunoscute deja, există amănunte noi pe care le descoperi odată cu noile informații pe care le dobândești, lucruri pe care nici nu le-ai fi gândit despre tine. Cunoașterea de sine e importantă în fiecare lucru pe care îl facem pentru că putem să ajungem să comunicăm mai empatic și să construim relații de încredere mai ușor cu cei din jurul nostru.

Concluzii și recomandări pentru a învăța limbi străine

Diversele situații și contexte multiculturale sau internaționale cu care ne întâlnim pe parcursul vieţii sunt principalele motive pentru care e important să înveți o limbă străină și în acele momente îţi dai seama cât de mult te poate ajuta acest lucru. Indiferent de limba pe care alegi să o înveţi, important este să începi procesul de învățare și să te bucuri de accesul cunoașterii pe care acum îl ai către lume.

Spre exemplu, un mod distractiv de a învăța o limbă străină, poate fi și lectura în limba respectivă. Astfel, în acest articol, puteţi găsi 10 recomandări de literatura germană pentru copii şi adolescenţi. Un alt mod prin care poţi învăţa limba germana, poate fi regăsit în acest articol despre top 5 surse şi recomandări. 

Un alt articol despre învăţarea limbii germane uşor şi într-un mod plăcut, poate fi găsit aici. Mai mult, urmărește-ne pe pagina de Facebook, Instagram și pe canalul de YouTube pentru a descoperi mai multe informații și resurse despre educație și limba germană.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?