Toată lumea admiră natura dezinvoltă a actorilor. Ce nu ştiu majoritatea oamenilor este faptul că, de fapt, această personalitate complexă este lucrată, nu înnăscută. Tot caracterul tânărului actor este construit în şcoală, datorită folosirii unor tehnici teatrale în educaţie. Sunt folosite aceleaşi tehnici teatrale în formarea elevilor ce au nevoie de dezvoltarea abilităţilor de comunicare, a imaginaţiei, atenţiei şi mai ales, a perseverenţei.
Azi educația copiilor solicită să fie cât mai cuprinzătoare și experențială, deoarece există nevoia ca acesta să fie adaptată la societatea actuală și să se focuseze atât pe partea psihică, cât și pe cea socială și fizică a copiilor. Tehnicile teatrale contribuie pozitiv la dezvoltarea abilităților, precum și influențează și susține atât dezvoltarea intelectuală, cât și emoțională. De asemenea, teatrul are un impact semnficativ asupra perceperii schimbărilor care se produc în propria viață. Dar cel mai important lucru este faptul că teatrul le oferă copiilor posibilitatea de a cunoaște mai multe lumi și de a acumula cunoștine despre anumite evenimente și personaje istorice, precum și despre opere clasice și autorii lor.
Mai mult, o mulțime de studii afirmă că teatrul are numeroase beneficii în dezvoltarea copiilor, precum și faptul că acesta contribuie la crearea unei stime de sine puternice. Tehnicile teatrale care sunt folosite în educația copiilor antrenează memoria, atenția, creativitatea, concentrarea și contribuie la schimbarea lor din punct de vedere comportamental. Așadar, teatrul este văzut ca un mijloc eficient în procesul de învățare, mai ales pentru cei care se confruntă cu dificultăți sociale și descoperă în continuarea acestui articol cum și de ce.
La ce folosesc tehnicile teatrale în educaţie?
Tehnicile teatrale sunt folosite în multe alte domenii, pe lângă dezvoltarea skill-urilor actoriceşti! Tehnici teatrale sunt regăsite în:
- Terapie alternativă (art therapy) – pacienţii sunt încurajaţi să-şi exprime sentimentele prin fizicalizarea lor, pri traducerea acestora prin mişcări simbolice reprezentative.
- Yoga/Meditaţie – Ştiaţi că foarte multe pornesc de la simplul act al respiraţiei? Coordonând în mod corespunzător ritmul şi intensitatea respiraţiei, actorul capătă nuanţe noi pentru caracterul interpretat! De exemplu: respiratul într-un ritm alert, atunci când vrea să redea spaima.
- Şcoala s-a reinventat de când au fost introduse tehnici teatrale în educaţie! Teatrul este o metodă la care profesorii recurg deseori, pentru a găsi noi modalităţi de a-şi ţine elevii interesaţi de curs. De asemenea, elevii, în urma practicării unor tehnici teatrale în educaţie, se simt mult mai relaxaţi şi încrezători!
5 tehnici teatrale în educaţie
- Jocuri cu obiectiv educaţional clar. Aceste jocuri antrenarează memoria şi atenţia, fără a obosi elevul.
- Jocuri de tip „energiser”: alungă garantat plictiseala şi oferă energie!
- Improvizarea unor scene ce au ca scop o mai bună înţelegere a lecţiilor lucrate la clasă. Implicarea activă a elevului într-un exerciţiu de tip impro, are ca efect antrenarea fluxului de gânduri.
- Comunicarea liberă între elevi şi profesori, pentru crearea unei atmosfere familiale. Astfel, elevul se va simţi într-un mediu sigur, în care îşi poate comunica deschis ideile.
- Eliberarea tensiunii – atunci când intrii în spaţiul de joc, este încurajată detensionarea, pentru a nu-ţi asocia jocul cu o crispare continuă. Cum? Body awareness este un concept des folosit în tehnici teatrale în educaţie. El constă în conştientizarea corpului, localizarea tensiunii şi eliminarea/diminuarea ei.
- Se vor exprima mult mai liber şi uşor! Actoria înseamnă libertate, înseamnă „vreau şi o să o fac!”. Copiii sunt încurajaţi să aibă încredere în ei şi să se exprime aşa cum cred de cuviinţă, fără frică. Întreaga muncă a lui Stanislavski gravitează în jurul acestui concept, relaxarea, la care se adaugă imaginaţia şi creativitatea.
- Gândirea raţională va fi mult mai ascuţită! Folosirea acestor tehnici teatrale în educaţie antrenează două mecanisme în acelaşi timp: inteligenţa raţională şi bine-nţeles, cea emoţională.
- Orele de curs sunt în totalitate interactive, pline de jocuri şi comunicare constantă între elev şi profesor. Dacă ţi-am stârnit deja interesul, hai să vezi cum sunt aplicate diverse tehnici teatrale în educaţie!
Pentru că am descoperit și noi beneficiile pe care le aduce teatrul în educație și dezvoltarea copiilor, am decis să organizăm o Tabără de Teatru și Improvizație în limba germană la munte. Aceasta va avea loc în Munții Apuseni, județul Cluj, în perioada 22-28 august.
Taberele organizate de Didacto include un program educațional zilnic, cazare pentru 6 nopți, 3 mese pe zi și 7 zile pline de aventuri. Tabăra are un plan didactic la baza căruia stau obiective de învățare stabilite încă de la început. Metodele și activitățile prin care va fi livrat conținutul taberelor vor fi adaptate la nivelele de vârstă și de limbă ale participanților. Obiectivul nostru este ca participanții să învețe și să exerseze limba germană cu plăcere!
Toate programele educaționale oferite de Didacto se bazează pe metodele educației non-formale ca principii de predare și interacțiune. Aceste tabere de vară la munte oferă două workshop-uri pe zi (unul dimineața și unul după-amiaza) pe tot parcursul săptămânii, care se încheie cu prezentarea unui proiect, pe echipe, creat de grupele de participanți, coordonate de membrii Didacto. Pe lângă activitățile educaționale pregătim atât jocuri în echipă, drumeții și concurs de talente, cât și petreceri cu dans, karaoke și jocuri de socializare. Pentru mai multe detalii despre taberele la munte le găsiți aici, iar dacă sunteți interesați de taberele de zi desfășurate la Cluj-Napoca accesați acest link.
De asemenea, Centrul Didacto organizează ateliere conversaționale și cursuri de limba germană, precum și îți pune la dispoziție posibilitatea de a le testa gratuit înainte de a le achiziționa, pentru a participa la un curs gratuit de germană accesează acest link, iar acest link pentru a testa gratuit atelierul conversațional de germană.
Vizitează blogul Didacto pentru a descoperi mai multe informații despre limba germană și educație. De asemenea, te invităm să ne urmărești pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate noutățile despre programele educaționale și promoțiile pe care le avem și pe canalul nostru de YouTube pentru resurse gratuite de învățare a limbii germane. Pentru orice alte detalii despre programele noastre educaționale, ne poți contacta pe adresa de mail: inscrieri@didacto.ro, la numărul de telefon +40 752 822 373 , sau să completezi acest formular și te contactăm noi.