Stanislavski, în „Munca actorului cu sine însuşi”, aduce deseori în discuţie ce înseamnă teatrul pentru copii: un joc ce prinde viaţă prin puterea lor de a crede în el. Aceştia, deşi lipsiţi de experienţa propriu-zisă a vieţii, ei au o ustensilă secretă: imaginaţia.
Ce beneficii şi avantaje în dezvoltarea personală a copiilor aduc imaginaţia şi credinţa?
Imaginaţia şi credinţa sunt două capitole ce stau la baza manualului „Munca actorului cu sine însuşi”. Conceptul de „Magic if” – „ce-aş face dacă mi s-ar întâmpla asta?”, stârneşte curiozitatea practicantului, punându-l în situaţia caracterului pe care îl joacă. Să luăm drept exemplu jocul în care copiii pretind că sunt profesori: este remarcabilă seriozitatea lor atunci când îşi ajută elevii, zicându-le răspunsurile corecte. Conştientizarea prin joc a mai multor aspecte ale vieţii şi înţelegerea circumstanţelor ce îi face pe oameni să acţioneze într-un mod specific sunt doar două din o multitudine de beneficii şi avantaje în dezvoltarea personală prin teatrul pentru copii.
De ce este încurajată practicarea actoriei ca formă de dezvoltare personală a copiilor?
Cum bine se ştie, până la vârsta de şapte ani, creierul copilului este asemenea unui burete ce absoarbe toată informaţia ce-l înconjoară, formându-şi astfel propria viziune despre lume. Practicarea actoriei de la o vârstă cât mai fragedă lărgeşte orizontul de percepţie al micuţilor. Aşadar, teatrul pentru copii devine ca o pereche de ochelari cu ajutorul cărora pot vedea lucrurile diferit, detaşat de propria lor percepţie. Aceştia îşi vor dezvolta: EQ – inteligenţa emoţională (empatia faţă de alţii) şi IQ – inteligenţa raţională (capabilitatea de a face deciziile corecte pentru a-şi îndeplini scopul)
5 beneficii aduse de dezvoltarea inteligenţei emoţionale prin tehnici de teatru pentru copii
După cum am menţionat mai sus, teatrul înseamnă să fii „tu în situaţia dată”. Aceeaşi tehnică utilizată în analizarea unei piese în care urmează să joci, se poate folosi şi în viaţa de zi cu zi. Trebuie doar să ţii cont de „situaţia dată”. Astfel, prin teatrul pentru copii, cei mici vor dezvolta:
Conştientizarea caracterelor oamenilor ce îi înconjoară
Pe lângă autocunoaştere, (termen foarte des utilizat când se aduce în discuţie teatrul pentru copii), cei mici vor înţelege diferenţa dintre „bine şi rău” – ceea ce e benefic pentru ei şi ceea ce nu e. Datorită pieselor de teatru citite sau a spectacolelor urmărite, vor identifica mult mai uşor anumite caracteristici şi vor face mult mai repede distincţia dintre prietenii adevăraţi şi cei care doar urmăresc un anumit privilegiu în urma falsei prietenii. Toate acestea îi vor scuti pe cei mici de o experienţă neplăcută.
Vor înţelege diferenţele dintre observaţiile constructive şi cele care nu-i ajută
De exemplu: diferenţa dintre un profesor le atrage atenţia să fie mai disciplinaţi, mai focusaţi, să-şi folosească timpul într-un mod productiv spre binele lui, şi un coleg care este răutăcios doar ca să iasă în evidenţă. Rezultatul constă în înţelegerea adevăratelor intenţii din spatele spuselor celor din jur.
Vor şti cum şi când să ajute atunci când cineva are nevoie
Sfaturile date între prieteni sunt cele mai bune, având în vedere apropierea de vârstă şi mediu social! Prin teatrul pentru copii, aceştia vor dobândi „simţul” identificării unei probleme şi vor şti cum să acţioneze „în situaţie”.
Se vor exprima mult mai liber
Atunci când înţelegi persoana din faţa ta, ştii exact cum să îi vorbeşti. Este vorba de o adaptabilitate la contextul social. Aceasta, de multe ori evoluează în funcţie de timpul petrecut cu persoanele din jur. Ceea ce contează de fapt, este identificarea trăsăturilor de caracter. Astfel, prin teatrul pentru copii vor răspunde pe măsura intenţiilor, în stil propriu!
Vor fi mult mai deschişi cu ceilalţi
Teatrul pentru copii este ca o poartă înspre deschidere şi comunicarea intenţiilor într-un mod clar, fără teama de a fi judecaţi. Vor înţelege că şi ei, la rândul lor, merită să fie ascultaţi.
5 beneficii aduse de dezvoltarea inteligenţei raţionale prin tehnici de teatru pentru copii
În orice piesă de teatru este prezentat un eveniment în cadrul căruia caracterele au un scop bine stabilit. Scopul va fi atins prin folosirea unor „tactici”. Teatrul, nu numai că îi va face pe cei mici mai hotărâţi în privinţa a ceea ce îşi doresc să obţină, ci vor găsi şi cea mai bună cale pentru a-şi îndeplini scopul. Aşadar:
Vor fi mult mai îndrăzneţi, muncitori şi curajoşi
Vor şti exact ce au de făcut pentru a-şi atinge scopul şi, implicit, vor ieşi din zona de confort.
Atenţie sporită
Lucrurile măreţe n-au fost niciodată uşor de construit. Acestea au nevoie de timp şi muncă neîntreruptă. Cu ajutorul joculeţelor specifice ce au ca scop sporirea atenţiei, cei mici vor fi atât de implicaţi, încât nu vor mai simţi nevoia de gratificare instantă.
Dezvoltarea diversităţii tacticilor folosite pentru atingerea scopului
Prin multitudinea de jocuri dezvoltate pe această idee, copiii vor descoperi mii de modalităţi pe care să le folosească atunci când se simt împotmoliţi într-o problemă.
Vor şti din ce grup social vor să aparţina în funcţie de nevoile personale
Este mult mai uşor să ştii ce să cauţi atunci când ştii ce vrei şi cu ce te identifici!
Vor fi mult mai decişi în legătură cu deciziile ce ţin de viitor
Prin teatrul pentru copii, se dezvoltă automat şi tehnici de autocunoaştere. Aşadar, se aduc în discuţie beneficii şi avantaje în dezvoltarea personală a copiilor pe termen lung. Acestora le va fi mult mai clară situaţia în care se află şi să delimiteze ce e bun şi ce nu pentru ei. Nu vor mai avea dubii legate de „ce s-ar fi întâmplat dacă” pentru că deja vor fi pus în balanţă toate circumstanţele situaţiei.
Teatrul pentru copii
Deşi este o explorare a tărâmului imaginaţiei, încurajează gândirea raţională. Deşi totul este posibil, se vrea reprezentarea vieţii într-un mod cât mai firesc, tocmai, având un scop nobil: celebrarea vieţii prin artă. Lucrând şi explorând în acest mod specific muşchiul imaginaţiei, copilul va dobândi o inteligenţă emoţională cum numai teatrul o poate oferi. Bine-nţeles, şi vizionarea unui spectacol de teatru este un prim pas înspre dezvoltarea personală a copiilor. Aceştia vor putea urmări detaşat o situaţie care coincide cu a lor şi să vadă ce se poate întâmpla dacă acţionează într-un anumit mod. Nefiind implicaţi propriu zis, le este mult mai uşor să înţeleagă de ce şi cum se întâmplă anumite lucruri.
Teatrul vine ca o simulare a vieţii
Un joc, dacă nu e luat în serios, îşi pierde farmecul. În formarea actorului, sunt folosite mai multe metode. Toate au scopul de a-i deschide simţurile, percepţia şi creativitatea. De aceea este recomandat teatrul pentru copii: le sporeşte viziunea, atenţia, energia şi inteligenţa emoţională şi raţională, încă de la o vârstă fragedă şi fără să fie nevoie să treacă prin anumite experienţe neplăcute. Imaginaţia este ustensila secretă a celor mici. Mai au nevoie de libertatea şi deschiderea către această cale de care responsabili suntem noi.
Cum am putea oferi micuţilor cea mai bună alternativă?
Combinând utilul cu plăcutul! Cu această intenţie, Didacto organizează în perioada 22-28 august 2021 Tabăra de Germană pe specializarea de Teatru şi improvizaţie. Programul zilnic va include activităţi diverse: teatrul pentru copii(jocuri de conştientizare, atenţie, jocuri de tip energizer), seri tematice şi aer curat, în Moldoveneşti, Cluj. Vino să te cunoşti şi să ne cunoaştem! Te aşteptăm pe site-ul Didacto pentru a descoperii mai multe detalii şi oferte. De asemenea, urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate programele educaționale și promoțiile pe care le avem și pe canalul de YouTube pentru resurse gratuite de învățare a limbii germane.