Teatru pentru copii este un pas important în dezvoltarea armonioasă a copilului. Prin intermediul teatrului copilul învață numeroase lucruri care îi vor fi de folos mai târziu.
Imaginația în teatru pentru copii
Teatru pentru copii este imaginație pură. Este locul unde copilul are libertate deplină. Este echivalent cu energia și bucuria nesfârșită a copiilor. Aceștia descoperă prin artă un univers nou. Își creează, de fapt, un univers propriu. Prin diferitele jocuri pe care le fac, a desenelor, a picturilor și poveștilor, copiilor li se stimulează imaginația.
Aceștia vor fi mai empatici cu copii și oamenii din jurul lor. Prin jocurile imaginare cu răufăcători și eroi, copii vor învăța să fie mai încrezători în forțele proprii, vor și mai conștienți de puterile lor. Viața unui copil creativ, este una mai fericită. Ei pot transforma situațiile negative în unele pozitive sau cel puțin vor învăța ceva din ele. Vor deveni și mai activi și energici.
Imaginația este un subiect complex, dar a cărui importanță este atestată de medicii pshologi. Pentru câteva explicații mai clare, puteți arunca un ochi si peste acest link.
Emoția și teatru pentru copii
Teatru pentru copii joacă un rol important în dezvoltarea emoțională. De-a lungul vieții, copii se confruntă cu o serie de emoții. Emoții care nu pot fi catalogate ca fiind bune sau rele, deoarece ele formează copilul. Pe baza lor își creează relații, empatizează, își croiesc un comportament. În teatru pentru copii ei vor învăța cu ajutorul unor tehnici de cunoaștere și atocunoaștere, cum să le gestioneze, să le verbalizeze.
Teatru pentru copii joacă un rol important în dezvoltarea emoțională. De-a lungul vieții, copii se confruntă cu o serie de emoții. Emoții care nu pot fi catalogate ca fiind bune sau rele, deoarece ele formeaz
Copilul este ca un burete. El observă, imită și simte. Este important să fie pus în cât mai multe situații stresante și limită pentru a învăța să se descurce. Prin acest joc constant, care devine psihologic, el își construiește o traiectorie emoțională, se descoperă pe sine.
Această dezvoltare emoțională stă la baza piramidei pentru dezvoltarea personală propriu-zisă. Există și anumite activități recomandate pentru a optimiza această dezvoltare. Pentru cei interesați de acest subiect, articolul următor conține acest tip de informații.
Teatru pentru copii ca metoda de învățare
Deseori copii au de memorat la școală diverese lucruri ori de prezentat proiecte. Sunt momente care pentru ei sunt dificile și unii copii le depășesc greu. Aici le vine în ajutor teatrul.
Aceștia pot împrumuta o multitudine de jocuri și tehnici învățate în teatru pentru copii, pentru a le aplica în studiu. Câteva dintre acestea sunt:
- Arta memorării
- Prezența scenică
- Controlul emoțiilor
- Dicția
Vor privi cu alți ochi învățarea, va deveni și ea un joc. Se vor disciplina singuri prin intermediul jocului. Poeziile de la limba română vor fi floare la urche, alături de prezentările de la istorie sau biologie. Până și calculele de la matematică vor deveni ușoare.
Pentru părinții care doresc să își înscrie copilul în astfel de activități, există și tabere care vizează teatru pentru copii și improvizație. Acestea sunt în limba germană și se desfășoară la munte. Accesând link-ul următor puteți găsi mai multe informații.
Muncă în echipă
În teatru pentru copii, aceștia formează deja o echipă. În jocul lor fiecare are dreptul la opinie, fiecare este ascultat. Li se cultivă această acceptare față de oameni. Pe această cale fiindu-le mult mai ușor să lucreze alături de alți oameni.
Rolurile pe care le interpretează copii la teatru îi ajută în principal. Ei se pun în pielea diferitelor tipuri de personaje. Le învață tipologia, o simt. Ajung să își înțeleagă locul și sarcina. Datorită acestor lucruri, empatia lor este crescută. Știu cum să se integreze, dar și cum să integreze alte persoane. De asemenea, dispun și de acest atuu al jocului. De a găsi soluții și de a transforma orice dezavantaj în avantaj. Prin firea lor creativă și prin această deschidere pot excela în munca de echipă.
Îmbunătățirea relației cu părinții
O bună comunicare cu părinții poate fi dezvoltată prin teatru. Teatru pentru copii oferă părințiilor oportunitatea de a petrece timp cu cei mici într-un mod inedit. Ei pot lua parte la diferite laboratoare sau ateliere de teatru împreună cu copii. În acest mod ei pot înțelege mai bine viziunea copilului. Ajung să își înțeleagă la alt nivel propriul copil. Legăturile devin mult mai strânse.
Libera exprimare
Prin teatru copii își depășec fricile, învață că nu este greșit să îți exprimi opinia, să ai o opinie. În teatru pentru copii acest lucru primează. Dezvoltarea unei voci proprii. Lucru important în viața unui copil, de a se face auzit.
În acest fel își formează și o imagine de sine bună, se privesc altcumva. Se simt în control. Prin teatru pentru copii le este cultivată această libertate.
Copii se dezvoltă și se schimbă. Ei învață din fiecare lucru mărunt. Orice lucru, cât ar fi el de neînsemnat, le este cărămidă în zidul cunoașterii, în zidul pasiunillor. Teatru pentru copii le deschide orizonturile, pune la dispoziție o paletă largă de unde ei pot alege. Află ce le trezește interesul, ce le place. Totodată și unde să se oprească din explorat. Se pun, chiar dacă numai pentru o oră, în papucii unui medic sau al unui designer de modă. Rolurile acestea fiind o portiță de explorare a mai multor domenii.
Teatru pentru copii în descoperirea identității
Teatru pentru copii nu este doar pentru cei pasionați, este pentru fiecare copil. Ajută la creionarea identității fiecăruia. Îl dezvoltă pe mai multe planuri, iar tehnicile învățate și abilitățile dobândite îi vor fi de ajutor în orice domeniu.
Pentru ca ai dumneavoastră copii să se bucure de beneficiile pe care le oferă teatrul la maxim, am decis să organizăm o tabăra de Teatru și Improvizație în Munții Apuseni, în perioada 22 – 28 august. Pentru mai multe detalii acesați acest link, iar dacă aveți întrebări sau nelămuriri ne puteți contacta la numărul de telefon +40 752 822 373 sau la adresa e email inscrieri@didacto.ro.