Tel: +40 752 822 373
De 1 iunie, transformă învățarea în joacă!
Poți profita de reduceri încă:
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

10 sfaturi de parenting și practici de parenting eficiente

sfaturi-de-parenting si practici de parenting

Ce vei regăsi în articol:

Articolul de față aduce în atenția ta 10 sfaturi de parenting și practici de parenting care te vor ajuta să îți crești cât de bine posibil copiii și să ai astfel o viață de familie liniștită.

Goana continuă și modul de viață alert poate să fie un mod de viață stresant pentru toți membrii unei familii. Acest stil de viață duce adesea la rivalitate, certuri și discuții contradictorii între copii. Pe cât de naturală este respirația pentru organism, pe atât de naturală este dorința majorității părinților de a avea grijă și de a oferi iubire copiilor lor. Societatea în care trăim însă, o societate în care majoritatea dintre noi suntem foarte ocupați și ușor distrași de agitația și forfota care ne înconjoară, îi împiedică pe părinți să creeze acea conexiune inter-umană între ei și copii lor.

Să fii părinte nu e un lucru ușor, dar recompensele dobândite în timp sunt pe măsura eforturilor. Părinții își doresc mereu tot ce-i mai bun pentru copii lor. Cu părere de rău, însă, trebuie să recunoaștem că de cele mai multe ori nu știm cum să le oferim tot ce e mai bun. Ne impunem deseori reguli pe care să le urmăm și care (credem noi) ne garantează succesul, iar în final ne trezim că am acționat tocmai pe dos. Țin să te anunț că situația aceasta este comună pentru mulți părinți, să nu te simți singur în cazul în care ești și tu în ea.

Sfaturi de parenting și practici de parenting

Vreau să-ți aduc însă și o veste bună: prin disciplină și educație ne putem ușura munca. Pentru a deveni un părinte mai inspirat, mai bun, e nevoie de un proces de învățare. Psihologii care au studia acest fenomen al parentingului vin cu o serie de practici care pot armoniza creșterea copiilor noștri. Pe parcursul acestui articol vei descoperi câteva sfaturi care, odată puse în aplicare, îți vor face viața de familie mai ușoară.

În Cambridge Dictionary parentingul primește următoare definiție: ”creșterea copiilor și toate responsabilitățile și activitățile pe care le implică”. Conceptul de parenting a existat, ca în orice țară, și în România dintotdeauna, dar numai în ultimii ani a început să fie tot mai tratat și dezbătut. Odată cu evoluția inteligenței sociale a oamenilor, a început să se schimbe și modul în care părinții se raportează la copii lor.

Considerăm că, pentru părintele modern, dezvoltarea personală este o prioritate, iar aceste sfaturi de parenting prezentate fac parte din categoria mare a dezvoltării personale.

Setează limite

sfaturi de parenting

 

În lumea confuză în care trăim, chiar copiii ajung să dorească trasarea unor limite clare care
să-i ajute să se raporteze la societate. Arată-le copiilor tăi că îi iubești stabilind limite, astfel încât cei mici să poată să-și exploreze și descopere pasiunile în siguranță.

Un țel la care copilul tinde să ajungă în viață este independența. Pentru a-l ajuta să o atingă, nu ezita să-i oferi copilului tău responsabilități. Strânsul jucăriilor poate fi o activitate de care să fie el responsabil, spălatul propriei farfurii de asemenea, copilul poate fă învățat să se îmbrace singur de la vârste fragede ș.a. Când copilul reușește să îndeplinească responsabilitățile care i se oferă, stima lui de sine crește.

Nu te repezi să rezolvi orice situație problematică apărută. Dă-i șansă copilului să găsească propria lui soluție, originală.

Nu te grăbi să îl salvezi din orice situație, învață-l să se descurce și singur.

Să nu uităm că disciplina nu este echivalentul pedepsei. Prin stabilirea limitelor copilul învață cum să se comporte în societate și cum să-și controleze propriile porniri și reacții.

Alege cu distincție aspectele în care merită să ții sus niște bariere delimitatoare. Nu te răfui cu copilul tău încercând să-i impui o anumită vestimentație, economisește-ți mai bine energia pentru a-l învăța să nu vorbească urât cu ceilalți oameni (de vârsta lui, mai mici sau mai mari) sau să nu treacă strada fără să se asigure.

Sfaturile acestea de parenting și practici de parenting te vor ajuta în setarea limitelor pentru copilul tău.

Petrece timp de calitate împreună cu copilul tău

Petrece timp de calitate împreună cu copilul tău

Citiți în fiecare zi împreună cărți și reviste. Începe acest lucru încă de când este doar un nou-născut. Bebelușii savurează sunetul vocii părinților lor. Continuă acest obicei până la adolescență. Înainte de a-l pune la somn, fă-ți timp să citești o carte împreună cu el. Această activitate este o experiență excelentă care va pune bazele unui obicei sănătos pentru copilul tău.

Dă-i libertatea copilului de a alege o activitate pe care s-o faceți împreună (10 sau 15 minute, fără întreruperi). Activitățile împreună sunt un mare semn a-l dragostei pe care o purtați în inimă pentru el. Nu te lăsa distras în timpul acestor activități comune ci concentrează-te cu toată ființa.

Timpul petrecut cu tăticul este de asemenea foarte important; este cea mai mare resursă neexploatată disponibilă pentru îmbunătățirea vieții copiilor noștri. Este demonstrat faptul că acei copii care petrec timp cu tatăl lor sunt mai descurcăreți, atât la școală cât și în afara acesteia.

Este posibil ca juniorii să nu-și amintească multe vorbe de-ale tale ca părinte, dar își vor aminti cu siguranță ritualurile practicate în familie. Timpul pe care ți-l făceai seara ca să-i citești povești, jocul pe care l-a jucat împreună cu tine (și o dată chiar a câștigat), simțirile trăite în momentul în care îl cuprindeai în brațe cu duioșie, cina la care fiecare putea să spună ce are pe inimă, toate aceste practici de parenting vor avea o amprentă puternică pe tot parcursul vieții copilului.

Fii un model pentru copilul tău

Fii un model pentru copilul tău

Fii un model drept de urmat. Copiii copiază mereu ceea ce fac părinții lor. Exemplul personal va cântări pentru ei mult mai mult decât orice sfaturi și învățături pe care le impui. În acest fel îi vei arăta în mod direct copilului cum te aștepți tu ca el să se comporte.

Nu umbla cu minciuni. Îți dorești ca și copilul tău să fie sincer cu tine, nu? Ca să facă asta, el trebuie să găsească în gura ta mereu adevărul. 

Dă-i sărutări și îmbrățișări soțului tău în fața copiilor. Dacă vrei să îl înveți pe copilul tău cum arată relația sănătoasă soț-soție, nu ezita să-i arăți acest lucru în casa ta. Este de datoria ta să ridici standardul cât mai sus.

Fii în acord cu partenerul tău. Caută soluții de creștere a copiilor cu care să fiți amândoi de acord. Critica reciprocă dintre părinți și dezacordul va dăuna nu doar căsătorie, ci va distruge de asemenea sentimentul de siguranță din inima copilului. Copilul se simte în siguranță atunci când îi vede pe părinți că lucrează în armonie și că se înțeleg.

Aceste sfaturi de parenting și practici de parenting te vor conștientiza de influența pe care modelul tău de viață o are asupra copilului tău care, fără să-ți dai seama, este atent la orice mișcare de-a ta și caută să o copieze.

Laudă-ți copilul

Laudă-ți copilul

Nu ezita să-i aduci laude, iar aceste laude este preferabil să nu fie generalități (”Ești grozav!”, ”Bravo!”), ci mai degrabă laude potrivite situației (”Ce idee frumoasă de LEGO ai avut”, ”Ce frumos ți-ai îmbrăcat păpușa”, ”Ce matematician iscusit ești!”, ”Mă bucur că ai așteptat până am încheiat convorbirea telefonică” ș.a.).

Încurajează obiceiurile bune ale copilului. Conștientizează-l despre activitățile lui care te fac să te simți mândru de el. Este o modalitate excelentă de susținere a comportamentelor bune și de perpetuare a acestora.

Nu evita să amintești și în discuțiile cu ceilalți (în auzul copilului) diferite situații în care ai fost mândru de el, în care a meritat aprecierea ta. Acest lucru consolidează pentru copil laudele și îi dau încredere în obiceiurile sale bune.

Învață-l abilitățile sociale

Învață-l abilitățile sociale

Iată câteva abilități sociale care ajută copiii în dezvoltarea personală: respectarea drepturilor și proprietății altora, identificarea sentimentelor altora, comunicarea eficientă, realizarea contactului vizual, evitarea întreruperii vorbirii altora, rezolvarea conflictelor, oferirea sprijinului celor din jur, obținerea de feedback etc.

Adresează-i zilnic copilului tău întrebări. În societate, arta conversației este o abilitate foarte apreciată pe care părinți neglijează s-o inducă juniorilor. Poți porni conversația cu întrebări de genul: ”Cu cine te-ai jucat la petrecerea prietenului tău?”, ”Cum a fost ora de matematică de astăzi?”, ”Ce vrei să faci mâine după ce ieși de la școală?”. Copilul trebuie încurajat să povestească și să-și exprime liber gândurile.

Iată un truc curajos care dezvoltă de asemenea abilitățile sociale: spune-i să observe întotdeauna culoarea ochilor unei persoane. Contactul vizual ajută deseori copiii ezitanți să devină mai încrezători în cadrul unei conversații.

Aceste sfaturi de parenting și practici de parenting, odată aplicate, vor ajuta copilul tău nu numai în perioada copilăriei, ci pe tot parcursul vieții de adult.

Crește copii recunoscători

Crește copii recunoscători

Învață-l pe copil să fie de mic un cetățean responsabil. În acest scop se pot căuta modalități de sprijin al comunității (muncă de voluntariat). Atunci când fac benevol muncă în folosul comunității, copiii capătă un sentiment de încredere în sine. Donatul diferitelor lucruri care aparțin copilului îl învață că, uneori, ajutorarea celor din jur te costă, dar îți aduce un sentiment de bucurie inegalabil.

Evită să-ți răsfeți copilul. Un copil este într-adevăr o comoară pentru familie, dar nu centrul universului acesteia. Învață-l să fie mulțumitor și recunoscător pentru ceea ce are și conștientizează-l că sunt persoane care nu au acele lucruri, dar și le-ar dori mult. Învață-l să nu fie zgârcit cu aprecierile pentru semenii săi. Adă mereu aminte, în discuțiile voastre, despre ce înseamnă să fii o persoană bună, altruistă, caldă, amabilă. Spre exemplu, în momentul povestirii de seară, oprește-te și fa, împreună cu juniorul, caracterizarea personajelor, punând accentul pe calități, și nu pe defecte.

Explică-i de ce aceste valori sunt atât de importante. Conștientizează-l că, atunci când ești amabil, respectuos, generos, onest, ești o prezență plăcută pentru cei din jurul tău, și mai mult, te simți și tu bine.

Marcați un ”careu al recunoștinței” la fiecare cină, careu în care toți cei de la masă aduc în discuție lucrurile pentru care sunt recunoscători, oamenii pe care i-au întâlnit și pentru care sunt recunoscători, calitățile acelor oameni etc.

Unul dintre cele mai consistente aspecte de parenting și practici de parenting care vor ancora copilul de realitate este tocmai acesta: recunoștința. Prin recunoștință, copilul învață să fie mulțumit cu lucrurile pe care le are și chiar să fie atent ca și cei din jurul său să le aibă dacă duc lipsă.

Spune-i zilnic: ”Te iubesc!”

Spune-i zilnic : ”Te iubesc!”

Chiar dacă îți vine de 100 de ori pe zi să-i spui asta, nu ezita să-i spui: ”Te iubesc!”. Această frază este una cu valoare sentimentală uriașă și îl va face pe copil să se simtă iubit și să aibă astfel o creștere armonioasă.

Nu uita zicala care afirmă ”copii nu sunt proprietatea ta,  ei îți sunt doar împrumutați pentru o perioadă”. Viteza cu care se scurg anii este uimitoare, profită cât de mult poți de timpul pe care îl poți petrece cu ei, timpul în care le poți modela în mod pozitiv caracterul.

Savurați din plin momentele petrecute împreună. Peste tot prin casă este mizerie, rufele nespălate stau grămadă, câinele trebuie scos la plimbare, parentingul, da, este cea mai istovitoare slujbă de pe Pământ, dar clipele prețioase petrecute cu cel mic nu se întorc niciodată, bucură-te de ele.

Aplică zi de zi aceste sfaturi și practici de parenting și copilul tău se va simți iubit, fericit și în siguranță.

Vorbește-i cât mai calm copilului tău

Vorbește-i cât mai calm copilului tău

Cel mai probabil știi deja că strigatul la copii nu este indicat. Totuși, sunt situații în care copiii fac ca nervii tăi să ajungă la limita maximă și simți că vei exploda. Profesor și cercetător la University of Pittsburgh, Ming-Te Wang a făcut un studiu care a dat următorul rezultat: cu cât strigi mai mult la copil, cu atât comportamentul său se va agrava. Înainte de a ridica tonul, încearcă să te pui în piele lui și să capeți perspectiva lui, poate că astfel te vei calma și îl vei înțelege mai bine. Nu evita să folosești chiar raționamente logice prin care să îi explici copilului de ce comportamentul său a fost greșit.

Poate chiar și așa, simți că în continuare nu-ți poți controla furia; în acest caz, încearcă și următoarele metode:

  • impune-ți că nu vei striga la copiii tăi decât în caz de pericol;
  • hotărăște-te dinainte cum vei proceda în cazul în care juniorul te supără. Uneori este necesar să mergi la o parte, să inspiri adânc de cinci ori, și nervii pot dispărea;
  • nu îl amenința;
  • încearcă să ajungi la rădăcina problemei. Se poate că există probleme mai adânci, insatisfacții care îl conduc pe copil la un anume comportament rebel; caută să știi care sunt adevăratele nemulțumiri ale acestuia.

Ai încredere în tine

Ai încredere în tine

Încrede-te în instinctul natural de mamă. Nici o altă persoană nu știe mai bine decât tine ce îi trece prin cap copilului tău. Ai încredere în instinctele tale atunci când vine vorba de sănătatea și starea de bine a copilului tău.

Învață să spui nu: ”Nu pot sta la birou peste program”, ”Nu pot ieși seara asta cu voi” etc. Clipele petrecute împreună cu juniorul nu le vei regreta niciodată; nu tot așa este și cu munca suplimentară de la birou.

Învață-l pe copil să fie respectuos în primul rând cu tine, și apoi cu cei din jur. Fii încrezător, acest lucru îi va insufla copilului respect față de tine, și mai apoi învață-l că trebuie să fie respectuos și cu ceilalți oameni.

Îndeamnă-i pe cei apropiați, care au influență asupra copilului (bunica, mătușa, unchiul ș.a.), să respecte valorile pe care tu i le impui și să nu-ți pună piedici în efortul tău de a-i modela caracterul așa cum vrei.

Ultima recomandare din cele 10 sfaturi de parenting și practici este: Disciplinează-ți copilul fără a folosi violența!  

Disciplinează-ți copilul fără a folosi violența!

Uneori, lovitul copilului aduce ascultare pe termen scurt, dar acest obicei nu este o soluție pe termen lung în educarea copilului. Această metodă este una care, călcând în picioare corectitudinea, îl face pe copil să se teamă de consecințele oricăror acțiuni ale sale. În copil apare, astfel, tendința de a ascunde toate greșeli și de a pleda drept un copil perfect. Copilul va învăța, în loc să-și repare greșelile, să le ascundă de părinți cuprins fiind de teamă.

Copiii care suferă violență domestică sunt predispuși să reflecte același comportament cu ce de vârsta lui pentru a se răzbuna. S-ar putea ca aceștia să aplice deseori agresivitatea verbală sau fizică pentru a rezolva probleme apărute în mediul său (cu prietenii). Consecințele agravează odată cu creșterea copilului și pot ajunge până la comportamente antisociale, relații toxice cu părinții și cu cei din jur sau chiar probleme de sănătate mintală care conduc la cazuri grave de violență domestică.

Există o multitudine de soluții care sunt mai bune decât ”bătaia”. În acest sens vă recomandăm un articol care dezbate soluția disciplinei pozitive și întărirea pozitivă.

Aceste sfaturi de parenting și practici de parenting se recomandă a fi aprofundate pentru a putea contribui la o dezvoltare mintală sănătoasă a copilului. Tehnicile care au consecințe negative asupra comportamentului copilului trebuie abandonate cu desăvârșire.

Concluzie

Aceste 10 sfaturi de parenting și practici de parenting aduse în discuție în acest articol reușesc doar să miște puțin apa la suprafață. Vă încurajăm, însă, să vă scufundați mai adânc pentru a cunoaște mai bine cum pot fi aplicate acestea. 

Parentingul este o muncă anevoioasă, de sacrificiu, dar este atât de plin de satisfacții. Recompensele vin abia după lungi perioade timp, dar ele vin cu siguranță ca urmare a unei educații corecte. Sentimentul de satisfacție care se naște în inima unui părinte în momentul în care vede că din copilul său a ieșit un adult respectabil este inegalabil.

Nu ezita să arunci o privire și peste alte articole de pe site-ul nostru despre creșterea copiilor.

Până să iasă rod, există procese premergătoare ca și: semănatul, udatul, săpatul etc. Munca de parenting se aseamănă atât de mult cu cea de agricultor, nu obosi în îngrijirea ”pomului” și el va aduce cu siguranță rade de care te vei bucura.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?