O mică introducere despre contextul actual și cum școlile au fost nevoite să adopte acest sistem, neexistând o structură
Educația în mediul online nu este un concept nou, însă majoritatea persoanelor care optează pentru acest mod de învățare o fac din motive subiective. Însă, școala online 2020 a fost declanșată de pandemia de SARS-CoV-2, ceea ce a dus la folosirea acestui mod de predare-învățare la scară largă.
Pentru profesorii care predau la școlile de stat a urmat o perioadă destul de dificilă, care le-a testat abilitățile de predare și adaptare. Aceștia nu erau obișnuiți cu predatul în fața unui calculator, iar elevii nu dădeau dovadă aceeași concentrare și atenție pe parcursul orelor și toată lumea era foarte dezorientată.
Cum s-au organizat autoritățile și cadrele didactice pentru școala online 2020
La început s-a propus să se facă o pauză de două săptămâni de la cursuri, mai ales că după aceste două săptămâni urma vacanța de primăvara, s-a presupus că totul va reveni la normal după aceasta. Din păcate, starea de urgență s-a tot prelungit până la mijlocul lunii mai. Moment în care nu ar fi fost ideal să aducă o mulțime de elevii în micile săli de clasă. Așa că activitatea didactică a continuat online. Iar, elevii de clasa a VIII-a și a XII-a au putut participa la pregătiri, la școală, pentru examene. Participarea la aceste pregătiri a fost lăsată la decizia fiecărui elev, ele nefiind obligatorii.
O problemă majoră care a apărut o dată cu acest virus este cum se vor susține examenele naționale, precum Evaluarea Națională sau Examenul de Bacalaureat. În 2020 se dezbătea ideea de a susține aceste două examene online, însă s-a ajuns la concluzia că se vor susține fizic, respectând măsurile de igienă și distanțare socială.
De asemenea, pentru a îi ajuta pe elevi, ministerul a pregătit o serie de teste de antrenament. Acestea au fost de folos pentru ca elevii să se obișnuiască cu structura examenului și cu modul de abordare al exercițiilor.
Așadar, examenele naționale s-au susținut online, iar majoritatea facultăților au echivalat nota de la admitere cu o nota sau media notelor de la bacalaureat. Astfel, intrarea la o facultate a fost mult mai ușoară, deoarece elevii au avut de învățat pentru mai puține examene, putând să aprofundeze mai bine materia pentru bacalaureat.
Cât va mai exista școala online în România?
La momentul actual nu se știe exact nici când se va ieși din starea de alertă, care se lungește în fiecare lună cu încă 30 de zile. Majoritatea elevilor și profesorilor își doresc să revină fizic la școală, deoarece este foarte greu să predai unui număr mare de elevi în mediul online. În orașele care intră în scenariul verde, adică au o rată mai mică de 1,5 de infectări la 1000 de locuitori, școlile pot decide dacă vor aduce elevii fizic sau vor rămâne în regim online.
Școala online 2020 –avantaje și dezavantaje pentru sistemul de învățământ în România
Acest nou mod de predare-învățare are numeroase avantaje și dezavantaje.
Avantaje pentru școala online 2020
Un prim avantaj este faptul că învățământul superior a devenit mai accesibil. Costurile pentru anii de facultate sunt foarte mari, în special dacă studentul stă în chirie sau este la taxă. Însă, în perioada aceasta, dacă studentul respectiv are un calculator și conexiune la internet poate intra la cursuri de acasă, ceea ce a redus major costurile de viață în timpul studenției.
În plus, faptul că orele de curs se țin online, atât studenții cât și elevii pot să își organizeze timpul mai eficient, ne mai având de parcurs drumul între casă și școală sau universitate. Așadar, acele minute le pot folosit pentru a învăța ceva nou sau a se relaxa după o zi plină de învățat.
Un alt avantaj este crearea de noi platforme educative sau folosirea eficientă a celor deja existente. De exemplu, putem regăsi platforme cum ar fi kahoot.com (pentru activizarea examenelor tip grilă), vocaroo.com (pentru a realiza înregistrări audio), canva.com (pentru realizarea afișelor și infograficelor), școaladebani.ro (un program oferit de BCR pentru educația financiară), mykoolio.com (pentru jocuri educative interactive), twinkl.com (pentru materiale didactice) și citește.ro (pentru ebooks sau audiobooks în limba română)
Dezavantaje pentru școala online 2020
Printre dezavantaje se găsește faptul că mulți elevi din România nu au acces la internet și curent electric. Acest lucru duce la inabilitatea lor de a se conecta la cursuri și astfel pierd foarte mult din materie și cunoștințele predate. Din această cauză, rata analfabetismului, care oricum este ridicată, va crește și mai mult, ajungând ca majoritatea populației să nu poată citi și scrie.
De asemenea, elevilor le lipsește socializarea fizică, în care pot sta unul lângă celălalt în bancă și să povestească. În special pentru elevii introvertiți, această perioadă a fost foarte dificilă, deoarece lor le este mai greu să interacționeze cu ceilalți, ajungând să se simtă singuri și marginalizați.
Pe lângă acestea, deși elevii își doresc să revină la școală, există o parte din ei, care îi face să își dorească să aibă în continuare ore online. Acest lucru se datorează faptului că, acasă au parte de libertate și pot face ce doresc în timpul actului de predare. Nu există aceeași rigurozitate a cursurilor ca și la școală.
Concluzie pentru școala online 2020: în România și la nivel Mondial
În continuare tot ce ține de acest virus este incert și nimeni nu știe exact cum vor evolua lucrurile. Deși, a trecut un an de când primul caz de COVID-19 a fost identificat în România, autoritățile încă nu au găsit o soluție pentru ca viața să revină la normal. De asemenea, și la nivel mondial există o continuă instabilitate și nesiguranță când vine vorba de redeschiderea școlilor și universităților.
Dacă urmărim statisticile observăm că la nivel mondial numărul de cazuri noi a crescut cu aproximativ 5 milioane de persoane, de la începutul lunii februarie. Însă, tot mai multă lume se vaccinează, ceea ce va grăbi procesul de imunizare și sperăm că și revenirea la „o viață normală”.
În majoritatea statelor din Uniunea Europeană școlile sunt închise, dar se caută soluții pentru ca educația să continue în condiții optime, indiferent de unde are loc aceasta, în mediul online sau offline, deoarece educația stă la baza formării unei societăți, indiferent de mijlocul prin care se face.
Așadar, școala online 2020, care, mai bine spus, a început să fie pe întreg mapamondul din 2020, a adus o serie de provocări, la care încă se caută soluții.
Participă GRATUIT la un curs și atelier conversațional de germană online pentru a vedea cu „ochii tăi” cum se desfășoară orele online, vei face cunoștință cu programele educaționale, metodele nonformale interactive și atractive pe care le folosim, dar și pe trainerii noștri. Pentru a afla mai multe despre educație și învățarea limbii germane accesați blog-ul nostru. Iar, dacă vă interesează învățarea limbii germane în online intrați aici.