Să începem să învățăm limba germană în copilărie poate părea un proces dificil, îndeosebi din perspectiva unui părinte care nu are cunoștințe lingvistice din această sferă. Germana este o limbă pe cât de frumoasă, pe atât de complexă, iar studiul ei necesită răbdare și perseverență. Din fericire, copiii nu percep o limbă străină ca fiind dificilă, ei fiind capabili să absoarbă cunoștințele lingvistice la fel de ușor ca orice altă informație la care sunt expuși. Cu susținerea potrivită din partea părinților, ei pot învăța rapid și eficient una dintre cele mai populare limbi străine la nivel mondial.
Când ne propunem să învățăm limba germană alături de copilul nostru sau să îl sprijinim pe parcursul procesului de învățare, poate fi dificil să alegem resursele educaționale potrivite sau să decidem asupra cărei componente a limbii germane să ne îndreptăm atenția. Un plan de studiu oferă structura și îndrumarea necesare pentru ca tu să îți poți introduce copilul în frumoasa lume a limbii germane. În acest articol, îți propunem un plan de studiu simplu, în 5 pași, care să îi ofere celui mic cunoștințe lingvistice de bază.
Introducere în limba germană
Un bun punct de plecare pentru călătoria în lumea limbii germane este învățarea și exersarea unor sintagme folosite în viața de zi cu zi. Ca să învățăm limba germană alături de cei mici, e important să începem cu structuri simple, ușor de reținut, care ilustrează sunetele specifice limbii germane. Formulele de salut – Hallo, Guten Morgen, Guten Tag, Guten Abend – sunt unele dintre cele mai ușoare expresii pe care le poți exersa alături de copilul tău. Alături de acestea, poți introduce sintagma Wie geht’s? (Ce faci?), alături de răspunsurile corespunzătoare: gut, nicht gut, schlecht, es geht, wunderbar.
După ce copilul tău se simte confortabil cu aceste sintagme, îl poți învăța să se prezinte în limba germană. Prezentarea propriului nume prin intermediul frazelor Mein Name ist… sau Ich heiße…, dar și exprimarea propriei vârste cu ajutorul propoziției Ich bin … Jahre alt, îi pot motiva pe cei mici să fie mai implicați în procesul de învățare, întrucât au ocazia să vorbească despre propria persoană. Poți chiar să inițiezi scurte conversații cu ei, întrebându-i cum îi cheamă, Wie heißt du?, și ce vârstă au, Wie alt bist du?, iar apoi să te prezinți și tu în limba germană.
Primii pași în dezvoltarea vocabularului
Odată ce micul student a demonstrat că poate folosi frazele amintite anterior într-un context conversațional simplu, putem să învățăm limba germană cu ajutorul unor noțiuni simple de vocabular. Poți începe prin a-i prezenta celui mic culorile în limba germană, cu ajutorul unui suport vizual precum niște cartonașe colorate, pe care sunt notate denumirile culorilor. De asemenea, poți include învățarea în timpul de joacă al celui mic, încurajându-l să numească culorile unor obiecte din locuință, din parc sau de la locul de joacă.
Alte zone ale vocabularului utile ca să învățăm limba germană cu plăcere sunt numele de animale, articolele de îmbrăcăminte, fructele și legumele sau cuvintele asociate vremii. Toate aceste cuvinte pot fi învățate cu ajutorul unor metode interactive și integrate cu ușurință în cadrul unor activități de zi cu zi. De exemplu, după ce i-ai prezentat celui mic cuvintele noi, încurajându-l să le repete și să le memoreze, îl poți îndemna să ieșiți la o plimbare în aer liber și să numească în germană toate obiectele, fenomenele sau vietățile pe care le cunoaște.
Să învățăm despre numere și timp
O altă componentă utilă ca să învățăm limba germană cu succes este reprezentată de exprimarea numerelor și a timpului. Deoarece exprimarea numerelor cu două sau mai multe cifre în limba germană poate fi dificilă, îți recomandăm să începi încet, prezentându-i celui mic cifrele și învățându-l să numere până la 12. Mai apoi, prezintă-i, treptat, regulile de formare a numerelor de două cifre. În această etapă a procesului de învățare, poate fi util să apelezi la cântecele pentru copii, care îl pot ajuta pe cel mic să înțeleagă mai ușor logica formării numerelor.
Următoarea etapă, la fel de importantă pentru formarea lingvistică a celui mic, este familiarizarea cu indicatorii de timp. Pentru a-l ajuta pe cel mic să învețe orele, minutele și secundele poți decupa un ceas de carton și îl poți încuraja să spună cât este ceasul, mutând treptat acele ceasornicului. De asemenea, putem să învățăm limba germană apelând la videoclipuri educative, care prezintă într-un mod distractiv toate aceste noțiuni. Iată un exemplu de videoclip educativ și captivant, pe care l-am pregătit pentru această tematică, special pentru cei mici:
După stăpânirea acestor cunoștințe, îi poți prezenta copilului tău zilele săptămânii, lunile anului și anotimpurile.
Dezvoltarea vocabularului
Ca să învățăm limba germană eficient, trebuie să ne asigurăm că procesul educațional este distractiv și incitant, stârnindu-le curiozitatea celor mici. Deoarece vocabularul reprezintă, pentru copii, cel mai interesant aspect al unei limbi străine, trebuie să ne îndreptăm periodic atenția către învățarea unor noi cuvinte. Cele mai potrivite categorii de cuvinte pentru începători sunt cele care denumesc obiecte și fenomene cunoscute, palpabile, întrucât însușirea unor cunoștințe noi este mult mai facilă când putem crea asocieri cu ceea ce cunoaștem deja.
O primă clasă de cuvinte potrivită ca să învățăm limba germană mai aprofundat este reprezentată de obiectele de mobilier din locuință. Pentru a-l ajuta pe cel mic să creeze asocieri durabile, puteți lipi abțibilduri cu denumirile în germană pe cele mai uzuale piese de mobilier, precum masa, dulapul, scaunele sau canapeaua. Alte categorii ale vocabularului interesante, dar și utile, ar fi părțile corpului uman, rechizitele, alimentele sau activitățile de recreere.
Introducere în gramatica limbii germane
Limba germană este vestită pentru regulile sale gramaticale complexe și excepțiile greu de intuit, așadar, ca să învățăm limba germană, trebuie să construim o bază solidă pentru deprinderea unor abilități din această zonă. Poți începe prin a-i face cunoștință celui mic cu cele mai utilizate verbe ale limbii germane, anume sein (a fi) și haben (a avea). Cele două verbe sunt utile nu numai în cadrul conversațiilor de zi cu zi, ci și în formarea timpurilor verbale, construcții esențiale pentru trecerea la un nivel lingcistic mai avansat.
Îți recomandăm să îi prezinți celui mic formele de indicativ prezent, persoana întâi, ale celor două verbe și să îl încurajezi să creeze propoziții cu ajutorul vocabularului deja învățat, cum ar fi: Ich bin Ana und ich habe eine Katze (Eu sunt Ana și am o pisică). După aceea, putem să învățăm limba germană la un nivel superior, conjugând formele de prezent ale celor două verbe și la celelalte persoane. Conjugarea verbelor reprezintă o parte esențială a studiului gramaticii, așadar te încurajăm să insiști asupra acestui aspect.
Concluzii
Să învățăm limba germană alături de cei mici poate fi o activitate distractivă și o formă de petrecere a timpului liber care va aduce nenumărate beneficii în viitor. Studiul limbilor străine este, prin excelență, o activitate flexibilă, cu multe posibilități de personalizare, potrivită pentru copiii de orice vârstă. Educația lingvistică oferită acasă este un bun punct de plecare pentru un studiu structurat, aprofundat, în cadrul unui curs de limba germană pentru copii (vezi aici toate oportunitățile pe care le oferă limba germană pentru copii).
La Didacto, ne dorim să învățăm limba germană într-un mod eficient, dar plăcut și distractiv. De aceea, în cadrul cursurilor și atelierelor pe care le punem la dispoziția copilului tău, trainerii noștri implementează cele mai moderne metode de predare. Te invităm să îți înscrii în mod gratui copilul la sesiunile noastre demonstrative, pentru a descoperi cea mai potrivită opțiune de învățare din portofoliul nostru, care cuprinde cursuri online de germană pentru copii, ateliere conversaționale de germană în format online și ateliere conversaționale de germană desfășurate la sediul nostru din Cluj-Napoca.
Pentru mai mult sprijin și ajutor, aruncați o privire asupra resurselor noastre.