Tel: +40 752 822 373

Cel mic e pe Lista Moșului, hai să-i iei cadoul!
Reduceri de până la 1000 de lei la cursuri, active:

Zile
Ore
Minute
Secunde

Parentingul: 7 provocări actuale de creștere a copiilor echilibrați

provocari de parenting

Ce vei regăsi în articol:

Noțiunea de parenting a devenit virală în ultimii ani, totuși, pentru unii aceasta a rămas încă neînțeleasă. Conceptul de parenting înglobează în sine bunele practici de creștere a copiilor într-un mod asumat, conștient și informat.

Percepția asupra procesului de educare a copiilor s-a schimbat mult de-a lungul timpului: interesul față de parenting sau față de „care e cel mai bun mod de a crește un copil” a apărut recent, iar responsabilitatea ce atârnă pe umerii părinților a crescut proporțional cu înțelegerea conceptului de parenting și punerea în aplicație a noilor practici.

În calitate de părinte, ești constant bombardat cu sfaturi și metode de parenting pe rețelele de socializare, iar așteptările din partea societății sunt de multe ori nerealiste. Dacă înainte părinții beneficiau de sprijinul informal al vecinilor și rudelor din familia extinsă, acum acest sprijin s-a minimizat, iar pe lângă asta să nu uităm că acum, comparativ cu jumătate de secol în urmă, lumea este un loc mult mai competitiv în care devine din ce în ce mai greu să balansezi viața personală cu cea profesională.

Parentingul și rolul de părinte: un rol pentru care nu te pregătește nimeni

Nimeni nu te învață să fii părinte și nu te pregătește pentru încercările de care urmează să te lovești. A fi părinte înseamnă a găsi un echilibru între a avea grijă de copilul tău și a-l învăța să crească și să învețe din propiile greșeli.

Parentingul a evoluat de la a-ți proteja copilul de durere și disconfort la acceptarea faptului că copilul tău va trebui să experimenteze consecințele naturale ale propriilor acțiunilor. A evoluat de la pur și simplu a-ți iubi copilul la ai oferi oportunități de creștere și dezvoltare chiar dacă acestea îl vor forța pe copilul tău să iasă în afara zonei de confort, în care noi de multe ori vrem atât de mult să îl ținem.

Procesul de parenting este de multe ori anevoios, deoarece trebuie să te lupți cu resentimente. Este despre a alege între confortul copilului tău și disconfortul creșterii și învățării lecțiilor de viață. Noi știm că nu este ușor și suntem alături de tine în încercarea de a identifica și depăși provocările întâlnite în dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Menținerea unui echilibru între îndatoririle parentale și viața profesională devine din ce în ce mai stresantă pentru părinți. Iar pentru că problemele contemporane necesită soluții contemporane, Didacto vine să te sprijine în această aventură pe cât de provocatoare, pe atât de interesantă. Aruncă o privire asupra celor 7 provocări actuale de parenting sesizate de noi, dar și soluțiile aferente acestora pe care le-am descoperit.

Cum să fii părinte pentru copilul pe care îl ai, nu pentru cel pe care ți-ai dori să-l ai

parentingul
Vezi provocări de parenting.

Probabil, de îndată ce ai aflat că vei deveni părinte, ai început să proiectezi în capul tău o imagine a copilului perfect, care seamănă cu cea mai bună versiune a ta și care va avea succes în viață. Realitate însă nu corespunde mereu imaginilor perfecte pe care ți le-ai creat în minte. Într-o bună zi, vei înțelege că fiica ta nu este interesată de pictură, iar băiatul tău nu vrea să devină fotbalist, ci vrea să își manifeste creativitatea și enrgia prin alte metode.

Uite problema de parenting: cu cât mai mult o să te ții agățat de imaginea copilului perfect din capul tău, cu atât mai mult vei încetini dezvoltarea sa în direcția pe care și-o dorește.

De multe ori, părinții înceacă să își educe copiii în funcții de ce cred că trebuie să devină copiii lor, în loc de ce sunt și ar putea deveni de fapt. Acceptarea faptului că copilul tău e diferit de tine și de imaginea pe care ți-ai creat-o în cap despre el, este primul pas în a-i înțelege nevoile și necesitățile. Lasă-te să vezi cine e copilul tău, ce interese și nevoi are, asta te va ajuta să fii un părinte mai bun pentru el.

Acceptarea faptului că copilul tău nu este cine ai crezut tu că va fi este cu siguranță dificilă, dar atât de necesară. Încearcă să fii mai flexibil, înțelege că nu poți proiecta și controla viitorul copilului tău, pentru că până la urmă sunt alegerile lui, viața lui.

Soluția e una pe cât de evidentă pe atât de greu de realizat – acceptarea. Încurajează-ți copilul să fie autentic și descoperă împreună cu el ce interese, motivații și trăsături de caracter are. Ajută-l să devină o versiune mai bună a sa, nu a ta.

Atunci când accepți copilul tău pentru ceea ce este, el va deveni mai bun în a se accepta pe sine și, ca urmare, va deveni mai bun în tot ceea ce face.

Cum să-ți lași copilul să experimenteze durerea consecințelor propriilor acțiuni

parentingul

În general, nu este o idee foarte bună să îți protejezi copilul de consecințele propriilor fapte. Cum va învăța din alegerile sale greșite dacă nu îl lași să își asume și consecințele atașate acelor alegeri?

Lipsindu-l pe copilul tău de oportunitatea de a simți consecințele propriilor acțiuni îl lipsești și de oportunitatea de a lua o decizie mai bună pe viitor. Noi, oamenii, învățăm prin încercări și eșuări. Acesta fiind unul dintre cele mai eficiente moduri de a învăța. Uite un sfat util de parenting: crează un spațiu sigur pentru copilul tău, în care eșecul să fie văzut ca și o oportunitate de creștere.

Creșterea și schimbările se produc doar atunci când ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre. E datoria ta să îți ajuți copilul să treacă peste momentele dificile. În același timp, nu trebuie să cari tu consecințele acțiunilor copilului tău. Da, acestă alegere va aduce cu sine disconfortul de a-ți vedea copilul suferind și fiind dezamăgit, dar trebuie să știi că dezamăgirea și durerea sunt motoarele evoluției și dezvoltării.

Asta nu înseamnă că nu îl poți ajuta. Cel mai semnificativ ajutor în acest caz este comunicarea. Discută cu copilul tău despre cum se poate comporta diferit data viitoare și învață-l strategii mai bune de adaptare.

Aratându-i copilului tău că ești acolo pentru el, îi oferi unul dintre cele mai importante daruri pe care un părinte i le poate oferi vreodată copilului său – susținere.

Cum să faci față blamării din partea societății

parentingul

Nu-i așa că trăiești cu sentimentul că toate mamele din blocul tău cred că știu cum trebuie să îți educi copiulul mai bine decât știi tu să o faci? Pentru că așteptările oamenilor din jurul nostru sunt adesea nerealiste, una dintre problemele de parenting este sentimentul de vinovăție pe care mulți părinți îl simt atunci când societatea le indică că nu își cresc copii așa cum ar trebui.

Pentru că copilul tău se confruntă zilnic cu situații pe care nu le-a mai experimentant înainte, îi este greu să aibă o reacție calculată, așa cum vrea societatea. Privirile dezaprobatoare ale prietenilor și străinilor deopotrivă te pot face să te simți un părinte teribil, chiar dacă știi că faci tot ce stă în puterile tale pentru a-ți crește copilul cât mai bine. Adevărul e că societatea va continua să judece indiferent de aptitudinile tale de parenting.

Când observi aceste priviri acuzatoare, reamintește-ți că tu știi mai bine de ce are nevoie copilul tău, până la urmă despre el este vorba. Nu poți să fii pe placul tuturor și nici nu trebuie. Tu alegi stilul tău de parenting, tu decizi ce valori și principii să transmiți copilului tău.

Nu uita că minunile se produc exact atunci când treci cu privirea comentariile care nu sunt la locul potrivit și îți îndrepți energia spre educarea copilului tău. Asta îl va învăța și pe copilul tău să se opună părerilor și sfaturilor ce nu își au locul în anumite situații.

Hiperprotecția parentală

parentingul

E de la sine înțeles că un părinte, indiferent de stilul său de parenting, trebuie să își protejeze copilul. Întrebarea e totuși următoarea: cât de mult e prea mult? Din frica pentru copilul tău, grija față de el și dorința de a-l proteja oricând și oriunde ai putea să aluneci fără să te gândești pe panta protejării excesive.

Chiar dacă intențiile tale sunt bune, consecințele hiperprotecției nu o să te bucure nici pe tine, nici pe copilul tău. Protejarea exagerată poate constitui un împiediment în calea dezvoltării sale armonioase. Dacă îi vei oferi protecție excesivă copilului tău, acesta va aștepta mereu să intervii atunci când va întâmpina o problemă, deoarece nu va fi în stare să o rezolve de sine stătător. Iar când tu nu vei fi prin preajmă, fiecare inconveniență minusculă se va transforma într-o problemă uriașă pentru copilul tău.

Efectele hipertutelării răbufnesc în adolescență, atunci când copilul simte că poate avea propria opinie, că poate decide singur ce să facă și unde să meargă. Așadar, îți recomadăm cu căldură să investești timp și energie în a crește și educa copii independenți.

Cum investești în educația copilului tău

parentingul

Accesul la o educație de calitate este cea mai bună investiție pe termen lung pe care i-o poți oferi copilului tău. Educația unui copil nu se realizează doar la școală, pentru că pe lângă educația formală, vrei să îi oferi copilului tău și oportunitatăți de dezvoltare în afara școlii, cum ar fi: activități extracuriculare, cursuri de limbi străine, activități sportive și hobby-uri.

Vezi și: Cadouri pentru copii – 9 idei de investiții în educația copilului tău

Conceptul de parenting împinge părinții să fie mai asumați și implicați în procesul de educare atât mentală, cât și emoțională a copilului. Iar pentru că în era digitală accesul la informații, cursuri și resurse educaționale este ușor de dobândit, în calitate de părinte îți poți asuma că nu e necesar să aloci foarte multe resurse în această direcție. Această perspectivă însă nu e tocmai corectă.

Părintele trebuie să fie informat despre ce oportunități educaționale există pe piață și ce competențe vor fi necesare joburilor viitorului la care va lucra copilul tău, așa încât să își poată pregătit copilul de provocările ce îl așteaptă în viitor.

Încearcă să îți direcționezi copilul spre aria sa de interes atunci când vine vorba de potențialele oportunități de educație. Alege activități corespunzătoare pentru copilul tău, care o să îi trezească interes și o să îi satisfacă curiozitatea.

Nu este de ajuns să te preocupi de nevoile educaționale ale copilului tău, trebuie să îl și înveți obiceiuri de învățare relevante pentru modul în care acesta procesează informația. Trebuie să îi cunoști stilul de învățare și să îl ghidezi spre tehnicile care funcționează pentru el.

În același timp, nu uita: calitate și nu cantitate. Educația este extrem de importantă, dar un număr exagerat de ore de studii suplimentare și cursuri în exces nu este o idee bună. Caută o formulă care funcționează pentru copilul tău. Nu pune pe umerii lui presiunea învățării, ci din contra, încearcă să ușurezi procesul său de învățare prin a-l face mai distractiv, interactiv și divers. Uite o listă de idei de investiții în educația copilului tău care îmbină educația formală cu cea informală.

Cum creezi o relație sănătoasa între internet și copilul tău

Parentingul: 7 provocări actuale de creștere a copiilor echilibrați 1

Într-o lume în care tehnologia este peste tot, devine foarte important să găsești un echilibru între oferirea abilităților necesare într-o lume digitalizată și protejarea copilului tău de pericolele ce îl așteaptă online.

Copiii petrec, în medie, de la 6 la 9 ore pe zi în fața dispozitivelor. Chiar dacă această statistică pare înfricoșătoare, de tine depinde ce va face copilul tău în orele pe care le petrece pe internet.

Uite un sfat util de parenting: oferă-i copilului tău resurse educaționale potrivite vârstei, dar și indicații referitoare la cum poate folosi internetul în avantajul său. Deseori, părinții le oferă copiilor doar dispozitivele, dar nu și instrucțiunile de utilizare. Aceste instrucțiuni nu se referă doar la modul de utilizare și limita de timp. Sunt la fel de mult și despre conținutul cu care îl familiarizezi pe copilul tău și resursele educaționale pe care i le pui la dispoziție.

Resursele educaționale adaptate vârstei îl pot ajuta pe copilul tău să își dezvolte abilitățile de comunicare, exprimare și gândire. Tehnologia poate crește implicarea în activități curriculare și extraccuriculare. Îl ajută pe copilul tău să gândească mai flexibil și să se adapteze mai ușor cerințelor din prezent.

Cercetează mediul online și găsește platforme de învățare distractive care o să îl educe pe copilul tău. Cei mici pot învăța limbaje de programare online, limbi străine, își pot dezvolta gândirea algoritmică prin jocuri sau clipuri video distractive.

Internetul nu trebuie văzut ca și o amenințare pentru copilul tău, ci ca pe o platformă cu o multitudine de oportunități de dezvoltare. Era digitalizării e aici, acceptă acest lucru și fă tot ce stă în puterile tale pentru a crea o relație sănătoasă între internet și propriul tău copil.

Didacto a mai pregătit pentru tine câteva sfaturi despre cum îți ajuți nativul digital să construiască o relație sănătoasă cu internetul.

Cum crești un copil inteligent emoțional

Parentingul: 7 provocări actuale de creștere a copiilor echilibrați 2

Să crești un copil inteligent emoțional înseamnă să crești un copil care e în stare să își înțeleagă, exprime și autoregleze propriile emoții, dar și un copil ce e în stare să relaționeze cu alte persoane și să aibă abilități de lucru în echipă.

Studiile arată că nu sunt suficiente abilitățile tehnice și cognitive, gândirea logică și critică, pentru a obține succes în viață și că, mai degrabă dezvoltarea abilităților sociale și emoționale, sunt esențiale pentru reușita unui viitor adult.

Pentru a crește un copil inteligent emoțional este important să îl lași să își exprime emoțiile fără a-l blama. Încurajarea exprimării sentimentelor îl ajută pe copilul tău să fie mai curajos, mai inteligent emoțional și mai conștient atunci când vine vorba de emoțiile celorlalți. Arată-i copilului tău că este bine să vorbești despre ceea ce simți chiar prin propriul exemplu.

Sentimentele pe care le trăim ne influențează acțiunile, iar atunci când nu suntem obișnuiți să ținem cont de ele putem ajunge în impas în multe situații, neștiind cum să facem față emoțiilor copleșitoare. Conectarea cu propriile emoții îi permite copilului tău să fie mai empatic cu cei din jur, să își gestioneze mai bine relațiile interpersonale și să dezvolte un grad ridicat de auto-control și auto-cunoaștere.

Uite un sfat util de parenting: încurajează în casa ta exprimarea emoțiilor. Poți face acest lucru cu ajutorul unor simple întrebări, iată câteva dintre ele:

  • Cum te simți?
  • Pari trist, vrei să vorbim despre ce s-a întâmplat?
  • Ce emoții ai simțit azi?

Copiii nu au experiența părinților săi în spate, de aceea, de multe ori pot întâmpina dificultăți în exprimarea și autoreglarea propriilor emoții. Furia la majoritatea copiilor se manifestă prin strigăte și bătăi cu pumnii în pereți. Arată-i copilului tău că își poate manifesta aceste sentimente și în alte moduri. Dacă se simte furios, întreabă-l ce a cauzat această furie și găsiți împreună o soluție mai bună decât de a exprima acest sentiment prin strigăte.

Unul dintre cele mai bune sfaturi de parenting e să fii acolo pentru copilul tău și să îi arăți că emoțiile lui sunt valide și nu e nimic rău în a le simți, explora și înțelege, ba e chiar benefic.

Reține: nu există o rețetă perfectă pentru creșterea unui copil inteligent emoțional, încearcă să observi nevoile emoționale ale copilului tău, ascultă-l, empatizează cu el, validează-i emoțiile și nu uita că recunoașterea emoțiilor este o șansă de apropiere și învățare pentru ambii.

Mai multe recomandări despre cum să educi inteligența emoțională a copilului tău găsești pe blogul nostru.

Concluzii

Activitatea de parenting este una dificilă. Orice părinte conștient își pune mereu la îndoială stilul de parenting și modul în care relaționeză cu copilul său și îl educă. Poți citi toate cărțile de parenting, dar să știi că nu există un ingredient secret și nici o modalitate perfectă pentru a-ți crește copilul. Fiecare copil, dar și părinte, e diferit, iar ceea ce a funcționat pentru cineva, poate să nu funcționeze pentru tine.

Amintește-ți că faci tot ce poți pentru a fi cel mai bun părinte pentru copilul tău. Perfecțiunea nu există, nu există părinți sau copii perfecți. Mult mai bine e să fii un părinte ce își ascultă și încurajează copilul. Reține că nu îți poți proteja copilul de tot ce i se poate întâmpla și asta este ok. Nu îi poți proteja de toate pericolele, de alegerile lor proaste sau prietenii mai puțin potriviți. Toate aceste elemente fac parte din procesul de dezvoltare al unui copil.

Probabil copilul tău nu va înțelege pentru moment de ce în casa voastră sunt stabilite anumite limite sau de ce l-ai lăsat să ia decizii singur, dar când va deveni adult îți va mulțumi pentru aceste bune practici de parenting pe care le-ai urmat.

Chiar dacă nu există un stil de parenting universal pentru toți, un lucru este clar: ca și în toate domeniile, echilibrul e cheia succesului.

Pentru că ne focusăm constant pe dezvoltarea copiilor, te invităm să accesezi pagina noastră web pentru a descoperi resurse educaționalecursurile noastre de limbi străine și taberele de vară, care sunt concepute pentru a sprijini copiii în a-și dezvolta personalitatea și a avea acces la o educație de calitate, bazată pe echilibru și empatie.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Educație distractivă gratuită?

Alege lecțiile video pe înțelesul copiilor:

De Crăciun, cei mici nu rămân fără cadou!

Înscrie-te pe lista lui Moș Crăciun și câștigi:
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?