Tel: +40 752 822 373
De Paște, pune în coș Educația Distractivă:
Reduceri de vară: 19/50 cupoane rămase
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Părinte mai bun: 5 resurse pentru a deveni unul

Parinte mai bun

Ce vei regăsi în articol:

Cum devii un părinte mai bun? Ce resurse informaționale trebuie consumate? Ce cărți trebuie citite?

A fi părinte însemnă a te confrunta cu un val imens de informații, opinii și idei cu referire la cum să-ți crești și educi copilul. Pentru a fi un părinte mai bun trebuie să te informezi continuu și să fii mereu în pas cu noile descoperiri în materie de parenting: cum se dobândesc traumele din copilărie (ca să știi cum le ocolești), cum crești un nativ digital, cum gestionezi timpul copilului și cât de multe activități sunt prea multe.

Filtrarea informațiilor e de cele mai multe ori exorbitantă și trebuie să petreci mult timp pentru a găsi resurse de încredere. De aceea, am ales pentru tine 5 cărți de parenting care te vor ajuta să înțelegi mai multe despre copilul tău, dar și despre cum îl poți susține și ajuta în călătoria lui spre maturitate.

Aceste cărți sunt alese cu grijă pentru oricine vrea să devină un părinte mai bun, cărțile având la temelie parentingul cu empatie și blândețe. Așa că hai să descoperim împreună cele 5 cărți care te vor ajuta să devii un părinte mai bun.

parinte mai bun

Metoda Daneză de Educare a Copilului, de Jessica Joelle Alexander

Nicio carte de parenting nu redă perfect sentimentele și experiențele unui părinte, această carte însă a ajuns foarte aproape în a realiza acest lucru. Autorii au vorbit cu pasiune despre destrămarea parentingului generațional, despre importanța apropierii și a compasiunii, dar și despre frumusețea și puterea reformulării situațiilor.

Cartea se bazează pe 6 principii fundamentale:

 1. P – Play(joacă)
 2. A – Autenticitate
 3. R – Reformulare
 4. E – Empatie
 5. N – Nu ultimatumurilor
 6. T – Togetherness (unitate)

De asemenea, abordează subiecte precum: mentalitatea fixă și cea de creștere, lauda, puterea etichetelor, binele intrinsec în copii, cum să crești încredea în sine la copii, cum joaca ajută la construirea rezilienței.

Metoda Daneză de Educare a Copilului” e acea carte de parenting care te lasă să descoperi setările tale implicite ca persoană. Examinează modul în care ai fost crescut și te lasă să înțelegi de ce ești azi așa cum ești. E acea carte ce te vindecă din interior, și te ajută nu doar să devii un părinte mai bun, ci să îți răspunzi la multe de ce-uri.

Comunicarea Nonviolentă de Marshall B. Rosenberg

În cartea sa „Comunicarea nonviolentă” Marshall B. Rosenberg oferă recomandări care te vor ajuta să comunici într-un mod eficient. Mai mult de atât, te ajută să îți înțelegi mai bine nevoile și să construiești o relație armonioasă cu tine, dar și cu cei din jur.

Această carte te va ajuta să:

 • renunți la tiparele de gândire care duc la furie și certuri
 • rezolvi conflictele pe o cale pașnică
 • îți deslușești mai bine emoțiile și să înțelegi ce simți
 • creezi structuri sociale în care nevoile tuturor să poată fi îndeplinite
 • dezvolți relații bazate pe respect reciproc, compasiune și cooperare

Rosenberg recomandă folosirea a patru etape pentru a ajunge la o comunicare nonviolentă:

 1. Observație – spune când observi că ceva te deranjează
 2. Sentiment – spune cum te face să te simți
 3. Nevoie – spune ce e important pentru tine
 4. Cerere – solicită o schimbare

Dacă vrei să devii un părinte mai bun, ține minte această carte care e, de fapt, un ghid care te învață să folosești cuvintele pentru a vedea dincolo de ele și plantează în tine și copilul tău sămânța unei comunicări bazate pe blândețe și empatie.

Creierul Copilului tău de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson

Copilul are un acces de furie în mijlocul magazinului sau refuză să se îmbrace? Complotează oare copiii pentru a face viața părinților dificilă? Răspunsul este nu, de fapt e doar modul în care creierul în dezvoltare al copilului funcționează și dă ordine.

În cartea „Creierul copilului tău” afli cum funcționează creierul unui copil și cum se maturizează acesta. Cartea îți oferă 12 strategii pe care le poți aplica în viața de zi cu zi și care te vor ajuta să transformi orice ceartă într-o șansă de a favoriza dezvoltarea emoțională și intelectuală sănătoasă, astfel încât copilul să ducă o viață echilibrată. Printre cele 12 strategii se numără:

 • Folosește activitățile fizice pentru a schimba starea emoțională a copilului
 • Ghidează-ți copilul atunci când e blocat într-o emoție negativă
 • Ajută-l pe copil să fie atent la: senzațiile, sentimentele și gândurile din interiorul său

Cartea de față pune la dispoziția ta explicații clare și strategii adecvate pentru a face față dificultăților zilnice. Un părinte mai bun știe cum funcționează creierul copilului său, iar această resursă e exact ceea de ce ai nevoie pentru a înțelege stadiile de dezvoltare ale creierului.

Familia tehno-inteligentă de Andy Crouch

Să crești un nativ digital nu e tocmai ușor, de aceea în lista de cărți recomandate am strecurat și cartea „Familia tehno-inteligentă” care e un as în mânecă pentru toți cei ce trăiesc în era digitalizării.

Progresul tehnologic are, cu siguranță, un impact asupra vieților noastre și influențează modul de funcționare a întregii familii. Negarea influenței pe care o are digitalizarea nu face decât să încetinească integrarea eficientă și sănătoasă a tehnologiei în viața noastră de zi cu zi.

Utilizarea eficientă a tehnologiei este crucială pentru o dezvoltare armonioasă a copilului, dar și o bună funcționare a familiei. Cartea de față explorează modul în care se poate găsi un loc potrivit pentru tehnologie în familie, astfel încât aceasta să nu interfereze cu scopul ei fundamental.

În carte vei găsi mai multe exemple de angajamente pe care să vi le asumați ca familie pentru a construi o relație sănătoasă cu tehnologia, uite câteva exemple:

 1. Creează mai mult decât consumă
 2. Timpul petrecut în mașină este timp de conversație
 3. Ecranele se folosesc cu un scop
 4. Familia se trezește înaintea dispozitivelor, iar dispozitivele „se culcă” înaintea familiei

Un părinte bun acceptă tehnologia în viața familiei, un părinte mai bun știe cum să integreze tehnologia într-un mod înțelept în familia sa.

Mai puțin e mai bine de Kim John Payne

Ritmul de viață din zilele noastre e mai accelerat decât a fost vreodată. Societatea de astăzi, mai rapidă, mai ocupată și supradimensională, duce un război nedeclarat asupra copilăriei. Antrenamentele sportive, meditațiile, orele de dans și muzică, suprasolicită de cele mai multe ori copiii și îi forțează să trăiască viața într-un ritm alert. Toți stimulii externi devin copleșitori pentru copii dacă nu sunt balansați într-un mod corect.

Această carte este pentru toți părinții moderni ce doresc să încetinească ritmul de viață al copiilor și să îi ajute să se bucure mai mult de fiecare clipă. Autorii cărții oferă soluții de simplificare ce pot fi aplicate cu ușurință de orice părinte. Uite câteva exemple:

 • Simplificarea mediului de acasă. Reducerea cantității de jucării, cărți, lumini și sunete
 • Stabilirea rutinei pentru a crește predictibilitatea și a ajuta copilul să fie mai liniștit și organizat
 • Stabilirea intervalelor de pauză pentru a nu suprasolicita copilul și a maximiza motivația acestuia

Acestea sunt doar câteva dintre recomandările propuse de autor pentru a simplifica viața copiilor și a-i ajuta să se bucure de copilărie. A fi un părinte bun e cu siguranță stresant, făcând mai puțin totuși și având mai multă încredere, un părinte mai bun creează un sanctuar care alimentează atât reziliența parentală, cât și reziliența și bunăstarea copiilor.

Cu siguranță este greu să manevrezi și să te oprești puțin din ritmul accelerat din afară, de aceea îți propunem să răsfoiești cartea „Mai puțin e mai bine” și să aplici sfaturile și soluțiile propuse de Kim John Payne pentru a deveni un părinte mai bun și prezent.

Un părinte informat este un părinte mai bun

Resursele recomandate în acest articol sunt doar un mod prin care poți ajunge un părinte mai bun, informat și pregătit să îți ajuți copilul să exceleze într-o lume tehnologizată și accelerată.

Echipa Didacto este aici pentru a te sprijini în călătoria ta spre a deveni un părinte mai bun, te invităm să accesezi și alte surse de informare din sfera parentingului, pentru a te asigura că cel mic primește cele mai bune oportunități de dezvoltare, înțelegere și educare.

Vezi și alte oportunități pentru copii:

Părinte mai bun: 5 resurse pentru a deveni unul 1

Pentru că ne focusăm constant pe dezvoltarea copiilor, te invităm să accesezi pagina noastră web pentru a descoperi resurse educaționalecursurile noastre de limbi străine și taberele de vară, care sunt concepute pentru a sprijini copiii în a-și dezvolta personalitatea și a avea acces la o educație de calitate, bazată pe echilibru și empatie.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?