Cine este un nativ digital?
Născuți într-o lume plină de tehnologie, nativii digitali au fost expuși ecranelor de mici copii. În calitate de părinte, dorința de a proteja copilul de această lume mai puțin cunoscută adulților, este una copleșitoare. Pe lângă protecție însă, există dorința de a oferi copiilor abilitățile necesare unei lumi în care tehnologia este cheia dezvoltării.
Generația Z este prima generație care s-a ciocnit cu digitalizarea, accesul la internet și gadget-urile de la o vârstă fragedă. Această generație este prima care a experimentat tehnologia de la începutul apariției ei și nu a trebuit să se adapteze la evoluția tehnologică ca și generațiile anterioare. Ei sunt primii nativi digitali, cei care s-au născut cu cetățenie digitală.
Există o mulțime de articole care vorbesc despre dependența de ecrane, despre cât de rele sunt ele pentru dezvoltarea unui nativ digital, atât mentală, cât și fizică. Prima reacție a unui părinte după parcurgerea acestor articole e: „o să minimizez timpul pe care îl petrece copilul meu în fața ecranelor sau o să interzic folosirea lor„. Această abordare, însă, nu este una benefică pentru copilul tău.
Tehnologia e aici, e inevitabilă și cu cât mai mult vei încerca să reziști acestui adevăr, cu atât mai mult vei amâna dezvoltarea armonioasă a copilului tău în era digitală în care a fost născut. Copiii petrec aproximativ 6 ore pe zi în fața ecranelor, iar când devin adolescenți, acest număr crește, în medie, la 9 ore. Întrebarea e cum îi ajutăm să folosească acest timp în mod rațional și productiv, cum îi protejăm și cum le oferim suport atunci când online-ul devine o povară chiar și pentru un nativ digital.
Creșterea nativilor digitali poate fi într-adevăr o provocare, de aceea, am pregătit pentru tine niște recomandări care te vor ajuta să creezi o relație frumoasă între copilul tău și lumea internetului.
1. Înțelege lumea digitală
Dacă vrei să îți copilul nativ digital să își construiască o relație eficientă cu internetul, nu poți să folosești scuze precum „tehnologia mă depășește”. Nu e necesar să ai un doctorat în TikTok, dar e bine venit să cunoști cum îl folosește copilul tău. O modalitate de a te apropia de lumea internetului și a rețelelor de socializare e să rogi tinerii adulți din viața ta (un coleg de muncă abia ieșit de la facultate, o nepoată de vârstă universitară) să îți ofere un master-class despre rețelele sociale.
Cu cât mai mult vei înțelege cum interacționează copilul tău online, care sunt interesele și provocările sale de acolo, cu atât nativului digital îi va fi mai ușor să apeleze la tine dacă îl preocupă ceva.
2. Setează reguli
Restricționarea excesivă și fără justificare a accesului la ecrane nu este o metodă eficientă de a seta limite, doar îți împinge nativul digital spre căutarea altor căi de acces la internet.
Creați regulile împreună. Vorbiți cu ei despre motivul pentru care regulile în ceea ce privește timpul pe care îl petrec online sunt importante. Atunci când îți implici copilul în procesul de creare a regulilor, îi arăți că e capabil să îți controleze relația cu rețelele sociale și cu tehnologia în general.
Puteți conveni asupra unor „zone fără ecrane”, în care gadgeturile nu sunt permise, cum ar fi masa din sufragerie. Această regulă vă va ajuta să deveniți mai conectați, aducând și timp de calitate în familie.
Dacă dorești să crești încrederea între membrii familiei, dar și să îi arăți nativului tău digital că îl respecți și decizia lui contează, setează împreună cu el și reguli referitoare la postarea fotografiilor în care apare și el. Atunci când îi ceri permisiunea să postezi o poză cu el, îi arăți că decizia lui contează, dar și el la rândul său va învăța cât de important este consimțământul.
3. Urmărește-ți copilul pe rețelele sociale
Nu trebuie să fii intruziv ca să fii la curent cu ceea ce face un copil nativ digital. Familiarizează-te cu aplicațiile și site-urile pe care le folosește și creează-ți propriul cont. Dacă vezi ceva ce te îngrijorează, comunică-i acest lucru într-un mod calm și neutru, abordând metode eficiente de parenting.
Fii atent la comentariile pe care le postează și primește. Acestea pot fi indicii importante pentru a afla dacă copilul tău folosește rețelele sociale în mod corespunzător, dacă e hărțuit sau hărțuiește pe cineva.
De asemenea, poți folosi un software de monitorizare pentru a supraveghea activitatea online a copilului tău și a te asigura că paginile accesate îl dezvoltă pozitiv, îi antrenează creativitatea și cunoștințele noi.
4. Ajută-ți copilul să găsească modele pozitive
Nu poți controla ce vede un nativ digital online, dar îl poți ajuta să găsească conturi educative sau care creează un conținut pozitiv, centrat pe dezvoltare. Există o mulțime de oameni și companii care își folosesc conturile de instagram pentru a încuraja, inspira și informa pe alții. Tot ce trebuie să faci e să cercetezi cu scopul de a găsi câteva pagini ce se potrivesc nativului tău digital. Uite câteva sugestii:
5. Comunică empatic
Nativul tău digital va deveni sincer cu tine, doar atunci când și tu vei fi sincer cu el. Dacă ești îngrijorat de ce rețele sociale folosește, roagă-l să îți facă un tur virtual al contului său. Nu uita să manifești empatie față de experiența copilului tău online, întreabă-l care aspecte ale online-ului îl deranjează și găsiți împreună modalități de a rezolva obstacolele întâlnite. Încearcă să creezi un spațiu în care copilul tău se va simți sigur să îți povestească despre orice greutăți întâmpină în spațiul online.
De asemenea, nu uita ca după fiecare perioadă petrecută online să petreci timp de calitate cu copilul tău, fie că e vorba de o cină în familie, o ieșire în parc sau o conversație relaxată, acestea au o influență însemnată în stabilirea unei relații sănătoase părinte-copil (vezi aici cum poți crea timp de calitate în familie, în era unui nativ digital).
6. Încurajează-ți copilul să fie autentic online
Un nativ digital e foarte priceput în a apărea perfect pe rețelele sale sociale. Iar asta l-ar face pe copilul tău să se simtă neîncrezător în sine și propriile forțe. Nativul tău digital s-ar putea simți presat să pretindă că este cineva care nu e. Explică-i copilului tău că nu tot ce vede pe rețelele de socializare este adevărat. Dacă observi că postează experiențe care nu i se întâmplă cu adevărat, întreabă-l de ce face acest lucru și încearcă să faci sugestii proactive, cum ar fi: „Îmi place foarte mult fotografia în care zâmbești, ești atât de autentic! Vrei să o împărtășești cu prietenii tăi?”.
7. Explică-le de ce nu trebuie să posteze informații personale
Este important ca un nativ digital să fie conștient de pericolele pe care le implică distribuirea informațiilor precum: numele, prenumele, numărul de telefon, adresa școlii sau data nașterii. Folosește un limbaj pe înțelesul copilului tău și setează limite clare referitoare la ce pot și ce nu pot împărtăși pe rețelele lor sociale (află mai multe despre pericolele digitale).
Ai putea spune: „Știu că vacanța noastră te entuziasmează și vrei să împărtășești această experiență, dar pentru a fi în siguranță, poți posta doar după ce ne întoarcem acasă. Nu este sigur să împărtășești faptul că familia noastră va fi plecată din oraș pentru câteva zile”.
8. Învață-l să ceară ajutor
Nativii digitali sunt adesea mândri de autosuficiența lor online, dar trebuie să știe când să ceară ajutor. Dacă un prieten postează despre automutilare sau gânduri suicidale, copilul tău trebuie să se simtă în siguranță cerând ajutor de la tine. Dacă un nativ digital observă că cineva dintr-o comunitate face amenințări sau hărțuiește pe altcineva, trebuie să știe să o comunice. Deși îți dorești ca copilul tău să învețe să rezolve singur acest gen de conflicte, este important ca el să știe că îi ești alături și îl vei ajuta când va avea nevoie.
9. Schimbă scopul ecranelor
Încearcă să nu oferi unui nativ digital doar dispozitivul, dar și un conținut de calitate adecvat vârstei. Internetul oferă atât de multe posibilități de dezvoltare, mai ales pentru joburile viitorului. Avem acces la o multitudine de informații și resurse gratuite. Încearcă să schimbi scopul ecranelor. Încurajează-ți copilul să învețe online, să urmărească videoclipuri educative. Există o mulțime de cursuri online, resurse foto și video care stau la îndemâna nativilor digitali, rolul părinților este să îi ghideze spre cele care să-i ajute să crească cât mai armonios.
Astfel, ecranele nu vor fi doar despre ore interminabile pe TikTok, dar și despre dezvoltare. Puteți încerca orice: începând de la ore de muzică, până la cursuri de limbă germană sau franceză. Alege activități online care contribuie cel mai mult la educația și viitorul copilului tău. E important să oferi unui nativ digital conținut de calitate, ca acesta să devină o parte din rutina sa.
10. Fii tu exemplul
Urmează și tu regulile pe care le-ai setat împreună cu copilul tău. Un nativ digital trebuie să învețe să folosească ecranele într-un mod sănătos. Iar părinții trebuie să seteze tonul pentru ca un nativ digital să deprindă obiceiuri sănătoase în relația cu internetul. Dacă e greu pentru tine să respecți regulile la care ați convenit, împărtășește asta cu copilul tău. Dacă îi permiți să vadă că nici pentru tine nu e ușor, va înțelege că nu e singur.
Google și Didacto sunt alături de tine
Google vine în ajutorul părinților cu un mare video game pentru fiecare nativ digital – Eroii internetului. Aceasta este o platformă online pentru copii de peste 6-7 ani, ce îi învață să folosească internetul cu încredere și să se ferească de pericolele pe care le pot întâlni online – o metodă excepțională de a începe să cunoști internetul împreună cu copilul tău.
Echipa Didacto este alături de tine în această aventură de descoperire a internetului și utilizarea lui în moduri educative și distractive, într-un mediu profesional și sigur. Convinge-te acum de calitatea serviciilor noastre prin înscrierea la o lecție demonstrativă de germană sau franceză pentru copilul tău nativ digital!
Vezi și: