Cursant nou?
De Black Friday ai reduceri de 30% la cursurile de Germană și Franceză, pentru copii!
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Metode de educație nonformală – 5 tehnici eficiente

6 tehnici educatie nonformala

Ce vei regăsi în articol:

Multe metode de educație nonformală reprezintă una dintre cele trei forme ale actului educațional și ajută la formarea personalității copiilor. În ansamblu, educația este unul din punctele de pornire pentru formarea elevilor și prin formarea acestora, duce și la evoluția societății. De asemenea, prin intermediul acesteia, noi oamenii ne dezvoltăm și învățăm o multitudine de informații și comportamente dezirabile.

Actul educațional apare sub 3 forme:

Educație formală 

  • realizată în școli
  • are o finalitate prestabilită și se bazează pe acțiuni sistematizate și bine organizate

Educație nonformală 

  • realizată în centre culturale, Palatul Copiilor, etc.
  • are o finalitate bine stabilită
  • mai puțin riguroasă

Educație informală

  • realizată oriunde și oricând, în viața de zi cu zi
  • nu are un scop prestabilit

Acest articol va prezenta ce este ideea de educație nonformală și cum este aceasta realizată, astfel încât să fie benefică în dezvoltarea persoanelor. De asemenea, articolul se axează pe o adaptare pentru educația nonformală în mediul online.

În principal vom atinge modul de aplicare al educației nonformale în cazul copiilor și tinerilor, dar desigur că aceasta poate fi realizată în orice moment al vieții, conform conceptului de „Lifelong Learning” (învățare pe toată durata vieții).

Ce este educația nonformală?

Metode de educație nonformală - 5 tehnici eficiente 1
După cum am menționat și mai sus ideea de educație nonformală este o formă de educație, care are un scop bine definit, dar nu prezintă aceleași rigurozități ca și educația formală. Aceasta susține și ajută la aprofundarea cunoștințelor învățate de copil în cadrul educației formale.

Cine realizează educația nonformală?

Educația nonformală se realizează de către instituții și organizații care nu reprezintă aceleași rigurozități educaționale precum școala. Urmează să enumerăm câteva dintre acestea:

  • organizațiile guvernamentale și nonguvernamentale
  • centrele de educație și formare profesională
  • palatele și cluburile copiilor
  • muzee, teatre, centre culturale, biblioteci
  • biserica

Acest articol prezintă în detaliu ce este educația nonformală, câteva scopuri ale acesteia și cui i se adresează. De asemenea, pentru mai multe detalii și informații legate de educația nonformală vă recomandăm acest articol . Iar pentru prezentarea modulului de introducere a educației nonformale și o comparație între educația formală și educația nonformală vă recomandăm acest articol.

Ce abilități dezvoltă acest tip de educație?

Metode de educație nonformală - 5 tehnici eficiente 2
Educația nonformală completează ceea ce copiii învață la școală și ajută la o dezvoltare mai complexă a personalității acestora. Prin activitățile desfășurate în cadrul acestui tip de educație copiii își dezvoltă în special abilitățile și deprinderile dintr-un domeniu care îi interesează, cum ar fi calculatoarele sau arta, dar și competențele sociale și de comunicare.

Competențe într-un domeniu specific

În primul rând, ideea de educație nonformală are ca scop dezvoltare competențelor într-un anumit domeniu, realizat prin metode alternative și plăcute. De exemplu, chiar și în școli există cercuri sau grupuri de sport, cum ar fi aerobic, baschet sau volei. În cadrul acestor cercuri copiii învață să practice mai bine acel sport, dar neavând de atins anumite finalități, cum este în cadrul orelor de sport din planul de învățământ.
De asemenea, un alt exemplu pe care îl putem aduce este Palatul Copiilor, unde copiii pot participa la cursuri de dans, muzică, desen, dar și de limbi străine sau grafică. Și în acest caz, ei învață noțiuni sau își dezvoltă anumite abilități, fără a fi presați de nevoia de a lua note mari sau de a atinge un scop prestabilit, pur și simplu aceștia învață lucruri care le fac plăcere.

Competențe sociale

Având în vedere că în cadrul acestor cursuri și activități nu vor fi singuri, se dezvoltă competențele sociale. De exemplu, putem menționa răbdarea, empatia și toleranța. Prin aceste activități copiii învață cum să aștepte după restul colegilor și să îi accepte așa cum sunt, dar și să le înțeleagă nevoile și reacțiile.

Competențe de comunicare

Tot din prisma faptului că aceste activități sunt desfășurate în grup, educația nonformală ajută și la dezvoltarea competențelor de comunicare. În acest caz, copilul învață cum să comunice ceea ce își dorește și să poarte o discuție simplă cu oamenii din jurul său.

Gândirea critică

De asemenea, educația nonformală ajută la dezvoltarea gândirii critice. Pe scurt, gândirea critică reprezintă rațiunea. În cadrul educației nonformale copiii sunt puși și în situații în care să delimiteze binele de rău sau alte situații problematizante.

Se poate face educație nonformală online?

Metode de educație nonformală - 5 tehnici eficiente 3
Răspunsul la întrebarea „Se poate face educație nonformală online?” este da. Așa cum educația clasică se poate adapta mediului online, la fel poate și educație nonformală. Deși, aceasta se bazează în mare parte pe interacțiunile umane, pe care e mai greu să le transmiți online, s-au găsit metode și platforme care să faciliteze educația nonformală.
Dacă doriți să aflați mai multe despre organizarea și desfășurarea educației formale vă recomandăm acest articol despre Școala online în 2020 de pe blog-ul nostru, unde găsiți și multe alte articole legate de educație.

Metode de educație nonformală

metode de educație nonformală
Deși, unele activități care aparțin de educația nonformală nu pot fi adaptate mediului online, o mare parte dintre acestea se pot realiza cu ușurință prin platforme online. Majoritatea activităților care pot fi adaptate pentru online țin mult de comunicarea orală și mai puțin de alte abilități.

Urmează să prezentăm cinci tehnici, metode și activități prin care un profesor sau coordonator poate desfășura educația nonformală cu ușurință în mediul online.

Dezbateri

Dezbaterile reprezintă o metodă eficientă prin care se pot prezenta ideile asupra unei teme. Pe lângă dezvoltarea competențelor de comunicare, ajută foarte mult la vorbitul în public. Lucru pe care majoritatea oamenilor îl fac cu dificultate.

Improvizația

Un alt mod de a dezvolta vorbitul în public și comunicarea este improvizația. Pentru această tehnică este nevoie și de multă creativitate și spontaneitate, pentru a duce la final mini-sceneta, care trebuie prezentată.

Ateliere conversaționale

De asemenea, atelierele conversaționale reprezintă o modalitate de educație nonformală. În cadrul acestora se poartă discuții libere legate de anumite subiecte propuse. În general, acest tip de ateliere sunt concepute pentru învățarea limbilor străine.
Dacă sunteți interesați de un astfel de atelier vă recomandăm unul dintre cele oferite de noi sau chiar și cursurile de limba germană. Mai multe detalii găsiți la acest link.

Biblioteca vie

Biblioteca vie reprezintă o metodă prin care oameni specializați într-un domeniu sau cu experiențe ample de viață, vin și își spun povestea de viață. După ce aceștia povestesc pe scurt, cei care i-au ascultat povestea, pot pune întrebări.

Mentorat sau Life Coaching

Asemănător cu biblioteca vie, mentoratul reprezintă un mod prin care cineva cu o experiență mai vastă îi îndrumă pe „învățăcei”. Astfel cei care doresc să afle mai multe informații să poate avea la cine apela.

Expoziții virtuale

Pentru a atinge și partea artistică a educației nonformale se pot organiza expoziții virtuale. Artiștii pot trimite imagini cu lucrările, pe care le-au realizat, și care vor fi publicate pe un site sau platformă special realizată cu scopul de a „expune” lucrări de artă.

Ce platforme există pentru acest tip de educație?

Metode de educație nonformală - 5 tehnici eficiente 4
În continuare vom prezenta câteva platforme care pot veni în ajutorul desfășurării activităților de educație nonformală.

Pentru primele patru tehnici de realizare a educației nonformale cel mai des sunt folosite platforme precum Zoom, Google Meet sau Microsoft Teams. Toate cele trei platforme sunt utilizate pentru întâlniri și activități de acest tip, în care acțiunea principală este conversația.

Pentru expozițiile online există diverse site-uri cum ar fi EventX, Google Arts and Culture și Art Steps, care permit realizarea de expoziții cu lucrări virtuale.

Așadar, deși, reprezintă anumite dificultăți, educația nonformală poate fi realizată și în mediul online. Tehnologia a evoluat suficient încât educația nonformală să poată fi desfășurată pe platforme online. Albert Einstein spunea că „Educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ceea ce ai învățat în școală.”

Mai mult, participă la cursurile și atelierele conversaționale de germană online în mod GRATUIT și descoperă metodele nonformale atractive și interactive pe care le folosim pentru învățarea limbii germane. De asemenea, te invităm să vizitezi blogul Didacto pentru mai multe articole despre educație și limba germană pentru copii.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?