Știi că una dintre cele mai potrivite metode de a integra educația non-formală în dezvoltarea copilului tău este cu ajutorul unei tabere pentru copii? Educația non-formală a câștigat tot mai mult interes în ultimii ani, devenind un supliment, sau chiar un substitut al sistemului de învățământ tradițional.
În acest articol, vom explora avantajele oferite de educația non-formală. Principiile căreia constituie piloni esențiali ai tuturor programelor educaționale pe care le desfășurăm la centrul Didacto!
Hai să începem prin a descoperi cele 3 categorii în care poate fi împărțită educația, în dependență de contextul în care se desfășoară și anume: formală, informală și non-formală.
Educația formală
Educația formală este cea oferită de instituțiile publice de învățământ la diverse etape de formare: preșcolar, primar, secundar, superior și postuniversitar. Fiecare etapă este însoțită de un curriculum adaptat vârstei pentru a ajuta noile generații să își dezvolte anumite abilități cheie.
Educația formală este caracterizată de:
- Un cadru organizat ce urmează reguli și reglementări
- Cadre didactice special calificate
- Se urmează un curriculum adaptat fiecărei etape
- La finalul fiecărei etape de educație, se primește o diplomă
Educația informală
Acest tip de educație este dobândit în afara instituțiilor de învățământ tradiționale. Bazându-se pe experiențele pe care fiecare persoană le trăiește în cadrul comunității sale – familie, prieteni, și care îi influențează dezvoltarea. Educația informală nu este una planificată, ci mai degrabă o serie de lecții valoroase care pot avea loc oriunde: acasă, la bunici, în timp ce copilul tău se uită la desene animate sau la un video pe YouTube. Educația informală este totul de la studiul individual, până la rețelele de socializare.
Caracteristicile învățării informale sunt:
- Este un proces natural ce se întâmplă pe tot parcursul vieții
- Nu este planificat și nu urmează nicio regulă
- Oferă flexibilitate și control în alegerea intereselor
- Informațiile sunt asimilate fără un efort conștient
Mai multe diferențe între educația formală și cea informală poți găsi aici.
Educația non-formală
Și uite așa ajungem și la subiectul ce ne interesează: educația non-formală care vine să o completeze pe cea tradițională prin metode stimulative.
Caracteristicile educației non-formale sunt:
- Centrarea pe nevoile și interesele elevului
- Se desfășoară organizat, dar în afara școlii
- Este practică și interactivă
- Nu are caracter obligatoriu
Întrebarea este cum poate educația non-formală să acopere discrepanța dintre complexitatea tot mai mare care rezultă din progresul uman și inabilitatea noastră de a ține pasul cu ea. Experții numesc acest nou tip de educație “învățare socială inovativă”, bazată pe anticipare activă și conștientă, mai degrabă decât pe o perpetuare inconștientă și adaptare, care este abordarea caracteristică școlilor tradiționale.
Tabere pentru copii: beneficiile educației non-formale
Există o multitudine de opțiuni atunci când vrei să introduci educația non-formală în viața copilului tău. Deoarece aceasta poate lua diverse forme: proiecte culturale și sociale, cursuri de limbi străine, ateliere de creație, teatru sau film, și tabere pentru copii. Acestea din urmă fiind cele mai reprezentative, îmbinând metode practice și diverse de formare cu libertatea oferită copilului de a descoperi o metodă complet diferită de învățare, axată pe joacă și cercetare.
Pentru a ilustra mai bine beneficiile educației non-formale le vom analiza prin prisma celui mai tare exemplu: taberele pentru copii organizate de echipa Didacto.
Hai să descoperim împreună beneficiile de care se bucură copilul tău atunci când participă la o tabără pentru copii, care are la bază educația non-formală.
Individualizarea procesului de învățare
Să ne amintim de faimoasele cuvinte ale lui Socrate: „Educația reprezintă surcelele care țin aprinsă flacăra, și nu umplerea unui bazin cu apă“. Interesele și stilurile de învățare diferă de la un elev la altul, iar una dintre caracteristicile educației non-formale este centrarea pe interesele și nevoile copiilor. Ce și cum învață copiii trebuie să le implice energia, imaginația și curiozitatea.
Una dintre cele mai bune moduri de inițiere a copilului în educația non-formală este participarea la una sau mai multe tabere pentru copii. Știai că noi, cei de la Didacto organizăm tabere de vară cu tematici diferite?
Iată taberele pentru copii pe care le-am pregătit în 2023:
- Științe și Mediu – GERMANĂ: în Iași și București
- Comunicare & Media – GERMANĂ sau ENGLEZĂ: în București și Timișoara
- Inteligență emoțională – FRANCEZĂ: în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași
- Public Speaking & Debate – ENGLEZĂ: în Cluj-Napoca
- Leadership & Antreprenoriat – GERMANĂ: în Cluj-Napoca
- Dezvoltare personală – ENGLEZĂ: în Cluj-Napoca
Cele 3 tabere pentru copii organizate de echipa Didacto sunt o alegere perfectă pentru a-ți iniția copilul în unul dintre aceste domenii. Taberele de vară sunt realizate cu mare grijă, pe lângă personalizarea procesului de învățare pe care îl oferă prin diversitatea de tematici abordate, dar și nivelul de pregătire al copiilor în domeniul ales, oricare din cele trei tabere pentru copii îl pregătește pe piciul tău de viitorul incert, cu empatie și blândețe.
Învățarea non-formală prioritizează jocul
Educația este percepută ca fiind procesul ce pregătește copiii pentru viitor, de multe ori fiind omis un element primordial al învățării ce facilitează procesul cunoașterii: jocul. Copiii își trăiesc viața acum, instinctul de a se juca există la fiecare din ei, înmugurind imediat după naștere și înflorind deplin la doi-trei ani. Jocul e posibil oriunde și oricând – e un univers al fanteziei și imaginației, în care copiii pătrund după voie. Pentru adulți, jocul reprezintă o activitate de timp liber, pentru copii însă, jocul seamănă mai degrabă cu un job. Și spre deosebire de mulți dintre noi, adulții, ei își iubesc de regulă serviciul și rareori își doresc o zi liberă.
Totodată, jocul constituie principala modalitate a copiilor de a comunica, de a experimenta și de a învăța. Taberele pentru copiii organizate de echipa Didacto cunosc acest lucru și încurajează jocul, făcând această activitate baza taberelor de vară. Într-o tabără pentru copii Didacto jocul e distractiv, dar și plin de sens și complexitate. Chiar și cele mai banale jocuri au nenumărate niveluri de semnificație.
Jocul este cea mai excelentă modalitare de a încerca rolurile și aptitudinile adulților – exact ce fac puii de leu când se luptă între ei. Puii de om de obicei fac tărăboi și se joacă de-a casa. Ce poate fi mai tare decât o tabără care îi oferă posibilitatea copilului tău de a se pune în papucii unui adult cu responsabilități? La tabăra pentru copii de Comunicare și Media copiii au posibilitatea de a încerca rolul de jurnaliști, aceștia învață să realizeze și editeze materiale foto și video și își dezvoltă abilitățile de scriere creativă.
Pe lângă avantajele pe care jocul le are asupra procesului de învățare, jocul mai e și o modalitate de refacere după o suferință afectivă. Gândește-te la copilul tău care a avut o zi proastă la școală. Vine acasă și îți arată într-un fel sau altul că îl doare ceva: vorbește despre cele întâmplate sau face un tantrum, dar de ce le mai multe ori va folosi jocul ca să se simtă mai bine. Poate joacă un joc video sau orice alt joc pe telefon, acestea îi oferă posibilitatea deținerii controlului, ceea ce le permite vindecarea afectivă.
Noi abilități și cunoștințe
Școala nu mai e considerată unicul loc unde copiii acumulează cunoștințe și nu mai poate deține rolul educațional în societate de una singură. Învățarea implică o varietate atât de largă de factori, încât e imposibil să fie concepută în limitele unui singur sistem organizat și supravegheat de o autoritate centrală. Astăzi, educația nu mai reprezintă o responsabilitate exclusivă a statului, dar și a altor instituții preocupate de dezvoltare, inovare și progres social.
Mai mult decât atât, școala nu pregătește copiii de un viitor imprevizibil și nici nu valorifică interesele și abilitățile atât de diferite ale elevilor. Și uite aici intervine educația non-formală, care e interesată mai presus decât toate de pasiunile copiilor, de ceea ce îi captivează și își doresc să învețe.
Cum are loc procesul de acumulare a noilor cunoștințe la o tabără pentru copii? Simplu, împreună cu trainerul ales cu grijă, la oricare dintre cele 3 tabere pentru copii organizate de echipa Didacto, piciul tău va avea posibilitatea să descopere domeniu Digital și IT, să îți aprofundeze cunoștințele în fizică, chimie, astronomie, ecologie și anatomie, dar și să încerce rolul de jurnalist pe propria piele. Orice tabără pentru copii nu ai alege, ține minte că e o oportunitate excepțională de învățare pentru copilul tău. Într-un mod și mediu prietenos acesta va deprinde noi abilități, își va alimenta curiozitatea și va deveni mult mai ancorat în prezent.
Contribuie la procesul de autocunoaștere
Uite un alt beneficiu al educației non-formale: ajută să descoperi cine ești și ce îți place. Educația non-formală asigură un mediu propice exersării și cultivării diferitelor aptitudini și înclinații. Copilul tău nu poate ști ce îl pasionează și cine e cu adevărat, dacă nu experimentează. Iar ce poate fi mai bine decât să experimentezi ce îți place într-un mod empatic și distractiv la o tabără pentru copii?
Cele mai tari tabere pentru copii, îi plasează pe copii dincolo de zona lor de confort. În primul rând, pentru că sunt în sânul naturii, departe de părinți. Iar pe lângă asta sunt expuși unui mediu nou, puțin cunoscut în care trebuie să se integreze și să își formeze relații interpersonale. Toate acestea se întâmplă în cadrul unei comunități sigure, supravegheate de adulți, în care copiii se simt bine.
Ieșirea din zona de confort se soldează mereu cu creștere, dezvoltare și autocunoaștere, iar acestea contribuie mai mult decât orice altceva la o dezvoltare armonioasă.
Proactivitatea și atitudinea participativă
În timp ce educația formală este obligatorie și reglementată, educația non-formală este despre a învăța din propria inițiativă, din setea de a cunoaște mai mult decât ceea ce se învață la școală.
Proactivitatea este una dintre cele mai căutate caracteristici ale angajaților, și este extrem de valorificată în orice etapă a vieții. Elevii, studenții și angajații proactivi și cu o atitudine participativă sunt cei ce schimbă mersul lucrurilor, cei care nu se tem de responsabilități, dar și cei care sunt pregătiți să lupte pentru ideile lor. Ei sunt cei ce aduc pe piață inovația și cei care pot privi lucrurile din mai multe puncte de vedere.
La tabăra pentru copii de Științe și Mediu copiii învață cât de importantă este lumea din jurul nostru, cât de mult contează să avem grijă de ea, dar și cum o putem face. În cadrul taberei, copii conștientizează legătura între științele exacte și natură și înțeleg că fără echilibru și grijă față de tot ce ne înconjoară nu ne vom putea bucura de tot ceea ce ne oferă natura.
Oricare dintre cele 3 tabere pentru copii Didacto are misiunea de a le arăta copiilor că puterea e în mâinile lor, că vocea lor contează și că e important să ai o atitudine participativă. Cele mai mișto tabere pentru copii îi pregătesc să devină cetățeți proactivi, cărora le pasă de modul în care se desfășoară lucrurile în jurul lor și care se vor implica pentru a le face și mai bine.
Concluzii
Valorificarea educației non-formale a apărut ca urmare a incapacității sistemului educațional formal de a se adapta schimbărilor socio-economice și culturale. Din cauza complexității sistemului educațional formal schimbările în acesta se produc prea lent și nu reușesc să îndeplinească așteptările și cerințele educaționale ale elevilor din ziua de astăzi. Cererea pentru mai multă educație, a fost întâmpinată de oferta adusă de educația non-formală, mult mai progresivă și axată pe nevoile și preferințele elevilor.
Ai reușit deja să incluzi copilului tău în câteva activități non-formale? Dacă nu, să știi că niciodată nu e prea târziu să începi. Cele mai tari tabere pentru copii organizate de Didacto, creează un cadru în care copilul poate să descopere atât lucruri noi despre mediul înconjurător, cât și despre sine. Îl încurajează să experimenteze, să își dezvolte noi abilități și să își contureze un set de valori ce îl vor ajuta să devină adultul responsabil de mâine.
Echipa Didacto, folosește metodele de educație non-formală pentru a completa educația formală oferită la școală și cea informală din viața de zi cu zi, prin: cursuri de limbi străine și tabere pentru copii.
Deoarece taberele sunt create cu multă grijă și iubire față de o educație incluzivă, distractivă și de calitate, aceastea oferă posibilitatea de a descoperi și dezvolta abilități în domeniile: Știință și Mediu, Digital și It și Comunicare și Media.
Descoperă fiecare tabără pentru copii oferită de echipa Didacto și nu ezita să îți înscrii copilul la una sau mai multe dintre ele, pentru a-i oferi o experiență de neuitat și a contribui la dezvoltarea lui.
Iată alte tabere Didacto care s-au organizat în trecut:
- Tabără în Arad: Dezvoltare Personală, în limba engleză
- Tabără de vară pentru copii în Arad: Comunicare & Media, în germană
- Tabără pentru Copii în Iași: Inteligență Emoțională, în limba franceză
- Tabără de Vară în Iași: Științe & Mediu, în limba germană
- Tabere de Engleză în România: Dezvoltare Personală, în Timișoara
- Tabără de vară pentru copii în Timișoara: Comunicare & Media, în germană
- Tabere în București: Științe și Mediu, în limba germană
- Tabără pentru copii în Cluj: Leadership & Antreprenoriat, în limba germană