Cei mici aud, înregistrează și imită totul, așadar este foarte important să știm ce să spunem, ce lucruri pozitive pentru copii există. Cuvintele noastre pot avea efect de-a lungul întregii lor vieți. Copilul înțelege mai ușor ce înseamnă bunătatea și va avea o creștere armonioasă dacă în familia ta este liniște și în aer plutește energia pozitivă.
Pentru copii, lucrurile pozitive de obicei sunt acelea care confirmă în loc să infirme (da în loc de nu). Limbajul pe care îl folosim trebuie să-i demonstreze copilului că încurajăm mereu o armonia și atitudinea pozitivă, nu descurajarea și pesimismul.
În continuare am pregătit o listă cu 20 de vorbe pozitive pentru copii, vorbe pe care aceștia se vor bucura că le sunt adresate:
Te iubesc
Cea mai importantă expresie pe care un copil trebuie să o audă din gura părinților este aceasta: ”Te iubesc!”. Nu lăsa să treacă zile fără ca el să îi adresezi aceste cuvinte. Cu toții simțim nevoia să știm că cineva ne iubește. Silește-te să le arăți iubire copiilor tăi chiar și în zilele mai dificile în care ei nu te ascultă și îți dau bătăi de cap.
Știu că poți
În acest articol poți afla mai multe despre stimularea motivației copilului și modul în care aceasta fluctuează. Copilul trăiește deseori sentimente de descurajare atunci când ceva nu-i iese din prima, chiar și dacă ar fi vorba despre un lucru mărunt cum ar fi îmbrăcarea unei căciuli. Rolul care ne revine nouă că părinți este să-i încurajăm să nu se dea bătuți, să nu renunțe chiar și atunci când simt că le este greu. Cuvintele acestea de încurajare sunt lucruri pozitive pentru copii și îi ajută să-și clădească încrederea în ei înșiși.
Ești unic. Nu te compara cu nimeni altcineva
Un gând negativist care apare chiar și în mintea celor adulți este acela că nu suntem suficient de buni. Gândul se naște din cauza faptului că ne comparăm mereu cu cei din jurul nostru care se descurcă mai bine. Amintește-i mereu copilului tău că este unic, diferit de toți ceilalți, și că este normal și bine să fie așa.
E în regulă să fii curios și să pui întrebări
De ce ninge? De ce plouă? De ce pleacă soarele de pe cer? Excesul întrebărilor care încep cu de ce te pot face deseori să te pierzi cu firea. Aceste curiozități apar însă la copii din setea de a cunoaște mediul care îi înconjoară. Încurajează-l să pună întrebări, să fie curios, să exploreze și chiar să dea greș ca mai apoi să nu repete aceeași greșeală. Numai așa îi vei da posibilitatea să învețe despre mersul natural al lucrurilor.
Puteți afla mai multe despre cum acționează curiozitatea la copii în acest articol.
Îmi pare rău!
Această expresie reprezintă unul dintre lucrurile pozitive pe care ezităm să-l spunem copiilor. Recunoaște în fața lor atunci când greșești. Îi vei arăta astfel copilului că greșeala este omenească și că trebuie să-și ceară scuze când ea apare.
Nu trebuie să faci ceea ce fac toți
Încă de la o vârstă fragedă este bine ca cei mici să știe că sunt diferiți, unici, speciali. Fiecare copil este mai bun într-un anumit domeniu și fiecare copil are gusturile lui. Aceste cuvinte însoțite de o îmbrățișare caldă vor avea un impact enorm asupra încrederii în sine a copilului.
Am învățat ceva de la tine
Avem impresia că învățarea este un proces unidirecțional (părintele predă și copilul învață), însă copiii ne oferă deseori lecții prețioase: bunătatea, simplitatea, libertatea de spirit etc. Nu te sfii să-i spui copilului tău că ai învățat ceva de la el. Acest lucru pozitiv îl va ajuta să realizeze că este de folos în viața ta.
Îmi place când tu …
Îți place cum desenează? Dar cum se descurcă atunci când vine vorba de un puzzle? Dar atunci când este ascultător? Nu uita să-i amintești lucrurile pe care le apreciezi la el.
Cum te simți?
Psihologii spun că cele mai bune lucruri pozitive pentru copii stau sub forma întrebărilor, întrebări care deschid porți spre comunicare și bună înțelegere. Mai mult decât atât, prin adresarea întrebărilor îi arăți copilului că îți pasă de sentimentele lui și că ții cont de ele.
Părerea ta contează

Pentru copii este important să știe că decizia lor este asultată și luată în considerare. Limitarea libertății acestuia de exprimare îl poate împiedica să-și construiască propriile opinii.
Fă lucruri pozitive pentru copii. Fii empatic!
Una dintre cărămizile de la temelia relațiilor armonioase este empatia. Spune-i copilului despre cât de multă satisfacție îi poate aduce faptul că își împărtășește lucrurile cu ceilalți (ciocolata, jucăriile etc.). Acest lucru aduce bucurie și zâmbete pe fețele celor din jur.
Hai să ne jucăm!
Uneori, lucrurile pe care le spui au ca urmare unele acțiuni. Trebuie să renunți la rolul tău de adult uneori. Taie-ți zilnic câteva ore din timpul tău și oferă-l copilului. Implică-te în jocurile lui și respectă-i regulile. În acest mod vei vrea o relație apropiată, ca și cea dintre doi prieteni buni de joacă.
Dacă te interesează îndeosebi acest subiect, poți citi acest articol despre joaca în natură (link către articolul Joaca în natură – top 8 beneficii pentru copilul tău).
Te voi susține indiferent de alegerile tale
Trebuie să-ți amintești că tu nu ești copilul tău și copilul tău nu e persoana ta. Aveți caractere diferite. Dacă propunerile pe care i le faci tu nu se aliniază cu valorile pe care el respectă, acesta va ajunge să aibă stări de anxietate și teamă de a-și exprima sentimentele în fața ta. Este vital pentru copil să știe că ești lângă el, că îl susții indiferent de alegerile sale.
Mulțumesc!
Faptul că un adult adresează acest cuvânt de mulțumire unui copil, crește propria valoare umană a juniorului. Se creează în mintea copilului o imagine de sine care este pe picior de egalitate cu semenii săi, o imagine demnă de respect. Alege diferite acțiuni de-a lungul unei zile pentru care să-i mulțumești: că îți oferă o mână de ajutor prin casă, că este empatic etc. Adu-i cuvinte de mulțumire însoțite de zâmbete și fă minuni pentru el!
Este unul dintre cele 20 de lucruri pozitive pentru copii cel mai ușor de realizat.
E în regulă să greșești
Pare ciudat, însă să vorbești despre greșeli este un lucru pozitiv pe care copii trebuie să-l audă. Toată lumea greșește. Copiii însă simt că, dacă se întâmplă să greșească, își vor dezamăgi părinții și aceștia îi vor pedepsi.
Obișnuiește-te cu vorbe de genul: ”Of, am greșit! Ia să vedem cum îmi pot repara greșeala!”. Amintește-i că este normal să greșească și că este important să învețe din greșeli.
Emoțiile tale sunt importante
Importanța emoțiilor juniorilor este, de asemenea, unul dintre lucrurile pozitive pe care aceștia trebuie să le audă. Exprimarea, ascultarea și înțelegerea emoțiilor acestuia îi oferă un sentiment de siguranță.
Poți să spui și nu
Un alt lucru dintre cele pozitive este să învețe să refuze. Îl vei învăța astfel să aibă încredere în sine, să aibă propriile opinii și să fie ferm pe poziție.
Te cred!
Este foarte important pentru un copil să audă, sa vadă și să simtă că părinții lui au încredere în el. Începând cu mersul la grădiniță și interacțiunea cu alți copii, în viața copilului vor apărea multe situații tensionate. Până ce copilul va fi capabil să-și poarte singur de grijă, este benefic să te implici în rezolvarea conflictelor lui și să fii apărătorul lui suprem.
Când se întâmplă că vina este a lui, explică-i acest lucru și extrageți împreună morala.
Te iert!
De cele mai multe ori copiii greșesc din neștiință sau necunoaștere. Spune-i când ești supărat pe el și iartă-l atunci când vine să ceară iertarea. Copiii au nevoie să simtă că în mediul în care trăiesc, conflictele se rezolvă în mod constructiv.
Te invit să citești acest articol (link către articolul Dezvoltarea personală la copii – 10 mituri și adevăruri despre dezvoltarea copiilor) pentru a afla mai multe despre dezvoltarea personală a copiilor.
Cu toții avem zile în care totul merge prost
Tuturor ne vin în cale zile în care nimic nu merge conform planului. Este și normal să fie așa, nu suntem în măsură să controlăm factorii externi care ne influențează viața. Atunci când copiii reușesc să-și seteze obiective realiste, șansele ca aceștia să fie dezamăgiți pentru neatingerea lor scad.
Nu aș vrea să crezi că există doar 20 de lucruri pozitive pentru copii pe care trebuie să le rostești. În realitate, lista este mult mai lungă.
Aceste lucruri pozitive aduse în discuție reprezintă doar câteva cărămizi care stau la baza creării sentimentului de încredere în sine.
Nu ezita să le spui copilului măcar o dată pe zi și îți vei ajuta astfel copilul să crească frumos și fără teama de eșec sau de refuz.
Faptul că le repeți zilnic s-ar putea să-ți dea impresia că ele își pierd din valoare, dar numai astfel ele vor avea o amprentă puternică asupra copilului. Iar când aceștia vor deveni adulți, cu siguranță își vor aduce aminte despre vorbele tale de încurajare. Vor putea astfel să se descurce singuri și vor ști că sunt iubiți.
Ce alte lucruri pozitive crezi că s-ar putea spune unui copil?
Rămâne de datoria ta să aflii care sunt lucrurile pozitive pe care să le spui copilului tău și care să-l încurajeze și să i le spui zilnic.
Vizitează blogul Didacto pentru mai multe articole despre educație și limba germană.