Tel: +40 752 822 373
De 1 iunie, transformă învățarea în joacă!
Poți profita de reduceri încă:
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

10 recomandări de literatura germană pentru copii și adolescenți

recomandari pentru adolescenti si copii

Ce vei regăsi în articol:

Literatura germană pentru copii și adolescenți merită citită!

 
Jurnalista Ana Maria Sandu, declară faptul că literatura nu e doar o materie nesuferită din care elevii trebuie să se pregătească pentru un examen. Cei de la Didacto îi acordă dreptate aici. Acest aspect este autentic și în cazul literaturii germane. Literatura vorbește, de fapt, despre fiecare dintre noi. Aceasta are puterea de a produce transformări în interiorul unui om.

Însă, dacă elevii nu ajung la textele care să le spună ceva, ea va ajunge să rămână un teritoriu străin. Și e trist! Literatura germană pentru copii și adolescenți merită citită!

10 cărți de literatura germană pentru copii și adolescenți

literatura germana
Pentru ca copii dumneavoastră să aibă șansa de a cunoaște cunoască personaje inedite din literatura germană, vă recomandăm 10 opere pe care elevii de clasa a 5-a – a 12-a ar trebui să le aibă în biblioteca lor.

Clasele 5-8

 

Die unendliche Geschichte (Povestea fără sfârșit) de Michael Ende

 
Fantasia, lumea în care se petrec întâmplările din această carte, este un fermecător tărâm de basm din poveştile pentru copii. Acesta are luminiţe rătăcitoare cât o minge, mâncători de pietre care sunt în stare să-şi ronţăie până şi propria bicicletă de foame şi balauri-noroc imenşi, dar uşori şi simpatici ca un norişor de vară.

Când lumea poveştilor se află în primejdie, vulnerabilă fiind de refuzul oamenilor de a mai crede în basme, este nevoie de un erou. Un erou fără puteri magice şi fără pretenţii de viteaz: Bastian Balthasar Bux.

Un băieţel de zece ani din lumea oamenilor, care, după ce fură o carte din anticariatul seriosului domn Carl Conrad Coreander, descoperă ca a devenit personaj al poveştii pe care o citeşte. În final el reuşeşte să salveze, prin imaginaţia şi inocenţa sa, această lume.

Emil und die Detektive (Emil și detectivii) de Erich Kästner

 
Pentru prima dată Emil călătorește de unul singur cu trenul. Acesta se deplasează dintr-un orășel de provincie și dorește să ajungă la Berlin. Este entuziast, dar are și câteva emoții. Emil este responsabil de plicul cu bani pe care mama i l-a pus în buzunar.

Întâmplările care se ivesc de aici deschid o direcție nouă în literatura pentru copii, Emil și detectivii fiind un roman polițist în toată regula.

„Plăcerea cea mai mare pe care ți-o oferă cartea constă în felul în care însuflețește fantezia copiilor de a fi omnipotenți. Și ne convinge că o gașcă de copii chiar ar putea să se organizeze într-o echipă de detectivi și să prindă un hoț.” (The Guardian)

Timm Thaler oder das verkaufte Lachen (Timm Thaler sau râsul vândut) de James Krüss

 
Timm Thaler are un râs fermecător. E atât de minunat, încât enigmaticul baron Lovaid, pe care băiatul îl întîlnește la hipodrom, unde merge frecvent cu tatăl său, îi propune o tocmeală nemaiîntâlnită: să-i dea lui râsul, iar în schimb Timm să câștige orice pariu. Captivat de oportunitatea de a se îmbogăți, băiatul a acceptat propunerea.

Dar peste ceva, Timm observă faptul că viața e prea  Însă nu peste mult timp Timm descoperă ca viața e prea monotonă dacă nu poți nici măcar să zâmbești. Timm decide să plece de acasă și să îl caute pe baron fiind foarte hotărât să-și recupereze cu orice preț râsul.

Momo de Michael Ende

 
La periferia unui oraș, printre ruinele unui vechi amfiteatru, își găsește refugiu Momo, o fetiță cu un talent deosebit și recurge la el doar pentru a-și ajuta prietenii. Atunci când este prezentă, problemele nu mai sunt atât de copleșitoare, conflictele își găsesc rezolvarea, iar imaginația începe să prindă curaj.

Însă într-o zi, pe nesimțite, o organizație fantomatică a unor înfricoșîtori „domni cenușii” obțin supremație asupra orașului, furându-le oamenilor timpul.

Doar Momo are voinicia de a le ține piept, iar cu ajutorul maestrului Hora și al neobișnuitei lui broaște-țestoase Casiopeea cutreieră dincolo de hotarele timpului pentru a le destăinui secretele întunecate.

Die kleine Hexe (Mica vrăjitoare) de Otfried Preußler 

Personajul principal este o mică vrăjitoare. Deși are nu mai puțin de 127 de ani, este văzută ca fiind prea mică pentru putea a putea lua parte la Noaptea Valpurgiei, eveniment unde vrăjitoarele se adunau și dansau. Și bineînțeles că acestea soseau pe mături. Mica vrăjitoare a decis să neglijeze interdicția, se urcă pe mătură și zboară la Noaptea Valpurgiei.

Dar mătușa Rumpumpel o reușit să o remarce și a dus-o în fața Marii Vrăjitoare, insistând s-o pedepsească. Marea Vrăjitoare îi aruncă mătura în foc și o obligă să se întoarcă pe jos și îi lansează și o provocare.

Dacă  reușește să devină până la viitoarea noapte a Valpurgiei o bună vrăjitoare, acesta va fi primită la sărbătoare. Dar oare ce înseamnă și ce trebuie să faci pentru a fi o vrăjitoare bună?

Tintenherz (Inimă de cerneală) de Cornelia Funke

 
Meggie, fiica lui de doisprezece ani, a moștenit acest talent de la el. Pe această extraordinară idee se constituie povestea iscusită din Inimă de cerneală. În urmă cu nouă ani, Mo (tatăl) a scos dintr-o carte o bandă de tâlhari medievali, în frunte cu liderul lor, Capricorn. Acum, pentru că trecutul îl prinde din urmă pe tatăl său, Meggie se vede nevoită să îl salveze.

Însă într-o lume în care hotarul dintre realitatea ei și cea a cărților este dezechilibrată, mica protagonistă trebuie mai întâi să-și pună la verificare darul său deosebit și să-și creeze propria poveste de a altora în cele mai subite moduri.

Clasele 9-12

 

Die Leiden des jungen Werther (Suferințele tânărului Werther) de J.W. von Goethe

 
În 1772, tânărul Goethe ajunge referent pe lângă Camera Imperială de Justiție și, prin tovărășia pe care o are cu colegul său, J. Chr. Kestner, acesta o va întâlni pe logodnica acestuia, Charlotte Buff. Goethe se îndrăgostește de ea, dar reușește să plece înainte de a se întâmpla un eveniment tragic, precum cel imaginat în roman.

Personajul Werther pare să rezulte din acest episod real, stimulat și de faptul că, întors de la Frankfurt, scriitorul descoperă că un prieten de-al său, K.W. Jerusalem, se sinucide din dragoste pentru o femeie căsătorită. După publicare, în 1774, romanul ajunge rapid best-seller și îi garantează o faimă imensă autorului.

Die Heimkehr (Întoarcerea acasă) de Bernhard Schlink

 
Orfan de tată (probabil omorât în cel de-al Doilea Război Mondial), pe care nu l-a cunoscut niciodată, tânărul Peter Debauer merge la bunici în Elveția în toate vacanțele de vară. Însă după moartea bunicilor, acesta încearcă să obțină mai multe informații despre trecutul său și despre originile sale, ajungând să deschidă cutia Pandorei. Opera prezintă un efort crâncen împotriva ignoranței și a uitării.

Der Zauberberg (Muntele vrăjit) de Thomas Mann

 
Tânăr burghez de origine germană, Hans Castorp, merge pentru trei săptămâni în vizită la Joachim, vărul său. Acesta urmează un tratament la un sanatoriu din Davos. Când ajunge acolo, acesta surprinde o lume diferită față de tot ce trăise și văzuse până atunci.

Descoperă o lume în care timpul însuși curge altfel și este măsurat cu alte unități. După cele trei săptămâni de vizită, Hans Castorp este deja un alt om. Puterea de fascinație a lumii „de sus” îl domină, astfel încât devine cert faptul că burghezul se va schimba din temelie.

Buddenbrooks: Verfall einer Familie (Casa Buddenbrook: Declinul unei familii) de Thomas Mann

 
Casa Buddenbrook este prima carte scrisă de Thomas Mann, fiind și cea pentru care a primit  în anul 1929 premiul Nobel pentru literatură. Scrisă în ritm de Richard Wagner, cartea surprinde declinul unei familii de negustori din burghezia germană a secolului al XIX-lea, refres datorat îndepărtării de la tradiția familiei.

Astfel, la a patra generație, primul membru al familiei cu înclinații muzicale, oglindită de micuțul Johann, decide să nege acest obicei. Ca pedeapsă, sfârșitul lui timpuriu va însemna și degradarea totală a familiei.

Așadar, literatura germană pentru copii și adolescenți constituie, de fapt, mult mai mult decât niște cărți. Aceasta contribuie direct la formarea de oameni activi, inteligenți, gânditori și independenți!

Mai mult, te invităm să vizitezi blogul Didacto pentru a descoperi mai multe articole despre educație și limba germană.  Urmărește-ne și pe pagina noastră de Facebook și pe canalul de YouTube pentru resurse gratuite de limba germană pentru copii.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?