Tel: +40 752 822 373
De 1 iunie, transformă învățarea în joacă!
Poți profita de reduceri încă:
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

12 jocuri de societate pentru copii – avantaje și recomandări

avantaje jocuri societate

Ce vei regăsi în articol:

Jocuri de societate pentru copii – cum pot să contribuie acestea la dezvoltarea cognitivă și socială a copiilor? În acest articol vom încerca să răspundem la această întrebare, subliniind aspecte pozitive precum: o concentrare îmbunătățită la dezvoltarea creativităţii, însuşirea diverselor abilităţi și multe alte beneficii. 

Jocuri de societate pentru copii – Istoric

jocuri de societate pentru copii

 

Deși am fi tentaţi să credem că jocurile de societate sunt o invenţie recentă, acestea datează încă din epoca preistorică, cu mult înainte ca oamenii să fi învăţat scrisul sau cititul. Un exemplu în acest sens sunt cele mai vechi piese de joc descoperite vreodată: o serie de 49 de pietre mici și sculptate, vechi de peste 5 000 de ani, găsite în sud-estul Turciei. 

Iniţial, jocurile de societate erau preferate mai ales de către adulţi, fiind abia mai târziu adoptate şi de către copii. Deşi tehnic nu este un joc de societate, unul dintre primele astfel de jocuri destinate copiilor a fost Şotronul, datând încă de pe vremea Imperiului Roman. Cu timpul, popularitatea jocurilor de societate a continuat să crească atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. De exemplu, jocul Catan, dezvoltat începând cu anul 1995, a fost vândut în peste 24 de milioane de exemplare şi tradus în peste 30 de limbi.

Odată cu popularitatea jocurilor de societate, a crescut şi complexitatea acestora, ceea ce a determinat o serie şi mai mare de beneficii pe care acestea le pot aduce în dezvoltarea copiilor. Unele sunt mai mult decât evidente: copiilor le place joaca, iar jocurile de societate sunt o oportunitate numai bună de a aduce familia împreună la joacă.

În rândurile de mai jos veți găsi câteva beneficii mai puţin evidente ale acestor jocuri de societate pentru copii, pe care ar fi bine să le cunoști.

Jocuri de societate pentru copii – Beneficii

12 jocuri de societate pentru copii – avantaje și recomandări 1

Dezvoltă abilităţi sociale vitale:

Jocurile de societate alături de prieteni și de cei dragi sunt un element esențial pentru dezvoltarea abilităților sociale ale unui copil. Aceste jocuri creează un mediu captivant de concurență și motivație, care încurajează comunicarea și dezvoltă calități precum răbdarea și determinarea. Gradul de concentrare și memoria sunt îmbunătățite prin atenţia continuă acordată jocului, deoarece copiii trebuie să-și amintească regulile și atunci când le vine rândul, să facă o mișcare strategică.

Întăresc sistemul imunitar

Așa cum arată cercetările, gândurile și sentimentele negative pot reduce capacitatea de a combate bolile. În schimb, gândurile și sentimentele pozitive, precum bucuria și râsul obținute pe parcursul unui joc de societate pot întări sistemul imunitar.

Determină luarea de decizii

Jocurile de societate îi ajută pe copii să îşi dezvolte abilitatea de luare a deciziilor. De exemplu, jocurile de strategie provoacă jucătorii să facă mișcări rapide, dar eficiente, îmbunătățindu-și astfel abilitățile de luare a deciziilor. Un jucător trebuie să gândească critic la un nivel foarte avansat, pentru a nu efectua o mișcare la întâmplare. Abilitățile de luare a deciziilor antrenate astfel de jocurile de societate sunt foarte importante pentru ei în lumea reală, unde există provocări la fiecare pas.

Încurajează atingerea obiectivelor

Jocurile de societate îi învață pe copii să stabilească și să atingă un obiectiv: cum să recruteze aliați, când să facă o mișcare și, mai ales, cum să anticipeze strategiile adversarului în timpul jocului. Astfel, aceștia își formează o mentalitate care pe viitor să le fie utilă în îndeplinirea diverselor obiective.

Dezvoltă gândirea critică şi capacitatea de analiză

Jocurile de societate ajută copiii să își dezvolte abilitățile de logică și raționament, să îşi îmbunătățească gândirea critică și să stimuleze raționamentul spațial. De asemenea, prin intermediul acestor jocuri ei își dezvoltă capacitatea de concentrare și învăţare pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Dezvoltă memoria și abilitățile cognitive

Atunci când un copil joacă astfel de jocuri, își dezvoltă în special zonele creierului care sunt responsabile pentru gândirea complexă și formarea memoriei. De pildă, studiile arată că jucătorii de șah sunt mai buni în recunoașterea și memorarea anumitor configurații.

Învaţă copiii să accepte eşecul

Când cei mici se joacă în mod regulat, învață că uneori se pot confrunta cu situaţii de eşec și și acceptă înfrângerea la respectivul joc. Pe viitor, această pierdere îi poate motiva să își îmbunătăţească abilităţile personale. De asemenea, gestionarea sentimentelor de furie şi resemnare, deseori întâlnite în aceste cazuri, contribuie la o dezvoltare personală complexă.

Tratament terapeutic

Majoritatea jocurilor de societate pentru copii presupun ca jucătorii să utilizeze abilități motrice fine pentru a ridica sau a muta piesele. Aceste acțiuni implică atât coordonare, cât și dexteritate, reprezentând o adevărată terapie pentru copiii care trec printr-un anumit tip de recuperare. 

Distrează și bine dispun

Unul dintre cele mai importante beneficii ale jocurilor de societate rămâne puterea acestora de a produce râsete, bună dispoziţie şi fericire.

Totuşi, cum alegem cele mai bune jocuri de societate pentru copii?

12 jocuri de societate pentru copii – avantaje și recomandări 2

Pentru a alege cele mai benefice jocuri de societate pentru copii, ne putem orienta după un set de criterii. Iată câteva recomandări din partea noastră:

Fiecare vârstă are propriile sale jocuri

Vârsta copilului este un factor foarte important când alegem un joc. Abilitățile acestuia se dezvoltă rapid de la un an la altul, evoluție care trebuie să se reflecte și în jocurile care îl însoțesc. Nu este nevoie să-i facem pe copii să joace un joc destinat unei categorii de vârstă mai mari, deoarece copilul se poate bucura și poate înțelege mai bine jocurile recomandate pentru categoria lui de vârstă.  

Subiect, strategie, ilustraţie

Când alegem un joc, tema acestuia este esențială, deoarece aceasta poate stârni interesul copilului. Dacă tema, povestea strategică, ilustrațiile și materialul îi sunt pe plac, cu siguranță copilul va dori să se joace din ce în ce mai mult. În acest caz nu trebuie să cauți cu orice preț originalitatea, ci este mai bine să rămâi la lucrurile cunoscute și stăpânite de copil.

Propuneri jocuri de societate pentru copii

  1. Catan: cum aminteam şi în articol – continuă să fie unul dintre cele mai populare şi captivante jocuri de societate. Jucătorii sunt provocaţi să administreze propria lor insulă de la 0 şi să negocieze între ei pentru a obţine diverse resurse. Jocul poate fi extins apoi cu noi şi noi părţi, astfel este o achiziţie de care cu greu te poţi plictisi. Îl poţi achiziţiona de aici.
  2. Cameleon: pune la încercare cultura generală a jucătorilor şi gândirea lor strategică sub forma unui joc antrenant. Îl poţi achiziţiona de aici.
  3. Dixit: unul dintre cele mai versatile jocuri de societate. Datorită cărților de joc ilustrate foarte frumos, acesta poate fi folosit în nenumărate scopuri, chiar şi în afara regulamentului de bază. Acesta creează un context de cunoaştere şi antrenează imaginaţia. Asemenea jocului Catan, şi Dixit poate fi completat mai apoi cu extensii diverse, cu ilustraţii din ce în ce mai complexe. Îl poţi achiziţiona de aici.
  4. Brain box: este o serie de jocuri de societate cu diverse teme, care îi poate ajuta pe cei mici să înveţe într-un mod distractiv informaţii noi sau o limbă străină. Îl poţi achiziţiona de aici.
  5. Cărţile Uno: fiind compacte, sunt numai bune de luat la drum și asigură doza de distracţie pentru întreaga familie. Îl poţi achiziţiona de aici.
  6. Twister: rămâne unul dintre puţinele jocuri de societate care pun într-adevăr în mişcare jucătorii, fiind potrivit pentru zilele petrecute în curte sau în parc. Îl poţi achiziţiona de aici.
  7. Activity: devenit un clasic al jocurilor de societate, ce combină abilităţi diverse şi garantează o distracţie pe cinste. Îl poţi achiziţiona de aici.
  8. Trefl-5secunde Junior: este un joc ce poate oferi un timp de calitate împreună cu cei mai mici din familie. Jucătorii trebuie să răspundă rapid unor întrebări, iar răsturnările de situaţie apar la tot pasul. Îl poţi achiziţiona de aici.
  9. Comorile ascunse: un joc de societate menit să satisfacă nevoia de curiozitate a copiilor, dar şi să asigure doza de suspans pentru tot restul familiei. Reprezintă o aventură plină de peripeţii şi surprize. Îl poţi achiziţiona de aici.
  10. 150 de jocuri într-unul singur: reprezintă un kit de jocuri de societate distractive, util în dotarea oricărei case. Îl poţi achiziţiona de aici.

Distracţie şi voie bună împreună

Spre deosebire de o jucărie, un avantaj al jocurilor de societate reprezintă participarea mai multor jucători. Însă, deseori, aceste jocuri sunt dăruite copiilor în zadar, deoarece nu se ține cont de implicarea efectivă a celor din jur. Dacă vrem ca cel mic să folosească jocul de societate, este foarte important să ne asigurăm că are parteneri de joc. Așadar, jocul trebuie ales și în funcție de preferințele tuturor membrilor familiei, astfel încât fiecare să aibă parte de distracția bine meritată. 

Sperăm că ți-au plăcut recomandările noastre de jocuri de societate pentru copii. Dacă ești în căutarea mai multor metode de învățare prin joc pentru cel mic, ți-am pregătit un articol cu 10 jocuri cu cărți de joc pentru copii. Pentru mai multe articole interesante și resurse educaționale pentru părinți și copii, te invităm să vizitezi blogul Didacto

Pentru a fi întotdeauna la curent cu noutățile, te invităm să ne urmărești pe pagina de Facebook și pe Instagram.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?