Tel: +40 752 822 373
De 1 iunie, transformă învățarea în joacă!
Poți profita de reduceri încă:
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Interviu Antonia Muraru – Trainer de limba franceză

Antonia Muraru Trainer la Didacto

Ce vei regăsi în articol:

Știm că nu este niciodată prea târziu pentru învățarea unei limbi străine, dar de ce să nu începi chiar acum? Franceza este una dintre cele mai populare limbi străine, nu doar în România, dar și la nivel mondial. Dorim ca copilul dumneavoastră să aibă parte de cele mai calitative și interactive cursuri de franceză, iar un rol important îl joacă trainerul. De aceea, te invităm să o cunoști mai bine pe Antonia, trainer de limba franceză la Didacto.

Interviu cu Antonia Muraru – Trainer de limba franceză

Salut Antonia, ne bucurăm mult să te avem alături de noi!

Bună, mă bucur și eu pentru acest interviu!

Am vrea să te cunoaștem mai bine, astfel te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre tine. Cine ești, ce faci și cum ai ajuns să ocupi poziția de Trainer în cadrul programelor educaționale marca Didacto?

Mă numesc Antonia și sunt studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent urmez un program de master pe limba franceză, iar în perioada licenței am avut ca specializări limba și literatura norvegiană și limba și literatura franceză. 

Întâlnirea mea cu echipa Didacto și obținerea poziției de Trainer pe limba franceză cred că a fost destul de întâmplătoare și chiar spontană aș zice: căutam de mai mult timp diverse oportunități în cadrul cărora aș putea ajuta diverse persoane să învețe limba franceză, dar niciodată nu am găsit ceva care să mă satisfacă. Totuși, într-o dimineață am văzut o postare pe pagina de Facebook Didacto cu privire la eliberarea unei poziții de Trainer pe limba franceză, iar atunci mi-am zis că oh well, maybe this is my chance.

Ne-ar plăcea să aflăm despre prima ta experiență cu limba franceză.

Am început să învăț franceza undeva prin clasa a III-a, la școală, și îmi amintesc până și acum versurile unui cântec pe care îl reluam aproape continuu în cadrul fiecărei ore posibile. În ceea ce mă privește, n-am învățat deloc franceza prin cântecul acela, ba din contra, m-a făcut să nu mă apropii deloc de ea pentru că mi se păreau exasperante lucrurile care se tot repetau. 

Ulterior, prin gimnaziu și liceu, coabitarea mea cu franceza la școală a fost mult mai bună și chiar am reușit să învăț bine limba franceză, iar odată cu înscrierea la facultate a avut loc adevărata întâlnire cu limba franceză. And the rest is history.

Care consideri că este avantajul grupelor restrânse de copii? Cum crezi că stimulează acest lucru procesul de învățare?

Interacțiunea în grupe restrânse de copii este ideală pentru învățarea oricărei limbi străine, deoarece doar așa fiecare participant are șanse, în mod real, să se exprime, să își formuleze propriile idei, să pună întrebări. 

Cred că doar astfel elevii pot simți că opinia lor contează, iar lipsa intervențiilor lor este puternic resimțită în buna desfășurare a unui atelier. Copiii sunt, așadar, stimulați în procesul de învățare pentru că resimt faptul că a învăța nu înseamnă doar a asculta pasiv, ci și a construi ceva împreună cu altcineva.

Cursurile și Atelierele noastre au loc exclusiv online în perioada aceasta. Cum crezi că vine Didacto în întâmpinarea nevoilor copiilor?

E adevărat că învățământul online presupune anumite dezavantaje și lipsuri, însă ceea ce ne propunem să facem prin intermediul cursurilor marca Didacto este să stimulăm din nou copiii să-și iasă măcar puțin din zona de confort (în care, de altfel, cu toții ne-am obișnuit să stăm în spatele ecranelor), să converseze, să înainteze idei proprii, să formuleze răspunsuri, să descopere o limbă străină.

Care este atmosfera pe care încerci să o transmiți în general în procesul de învățare al copiilor?

Prin ceea ce fac îmi doresc să ofer copiilor participanți la ateliere posibilitatea să intre măcar puțin în contact și cu alte straturi ale limbii franceze, nu doar cu cel standard. Așadar, încerc să pun accentul și pe diverse modalități prin care putem formula o anumită idee într-un registru familiar. 

De asemenea, încerc să creez o atmosferă prin care să pot transmite copiilor că procesul de învățare nu înseamnă doar să urmărești informațiile expuse de trainer, ci și implicare din partea acestora, imaginație, conversație și exercițiu.

Care sunt abilitățile pe care crezi că le dezvoltă copiii prin intermediul cursurilor și atelierelor desfășurate de Didacto?

În contextul acesta pandemic și al învățământului online, cred că participanții reușesc să devină, în cele din urmă, confortabili chiar și cu persoane pe care le-au întâlnit doar virtual. Copiii reușesc să treacă peste teama de necunoscut și dezvoltă abilități de comunicare, de înțelegere, de ascultare și de scriere într-o limbă străină. Cred că aceasta e una dintre abilitățile cele mai importante dezvoltate prin intermediul cursurilor și atelierelor Didacto.

Povestește-ne despre o întâmplare neprevăzută în urma căreia ai învățat ceva.

Nu mă pot opri asupra unei singure întâmplări neprevăzute, însă primul lucru la care mă gândesc în acest moment este legat de așteptările pe care mi le făceam cu privire la diverse teste și examene pe care le-am dat de-a lungul vieții. 

De fiecare dată, pe parcursul anilor de studiu, examinările erau mai mult sau mai puțin lucruri neprevăzute pentru mine pentru că aproape de fiecare dată când aveam așteptări foarte înalte cu privire la rezolvarea unui subiect, mai mereu rezultatele primite erau sub ceea ce am crezut că am reușit să fac, dar se întâmpla și invers – când eram complet neîncrezătoare în mine cu privire la un test sau un examen, exact atunci rezultatele erau cu mult peste ceea ce credeam că am reușit să fac. 

După ani de zile de asemenea experiențe neprevăzute, am învățat că e mai bine să las viața să treacă de la sine, fără să-mi mai fac griji față de diverse evenimente. Am învățat că deseori e mai bine să fiu mai rezervată decât să mă arunc din start în extaz sau în dezamăgire.

Ce le recomanzi copiilor care se întâlnesc pentru prima dată cu limba franceză?

Le-aș recomanda să nu se lase descurajați de nenumăratele litere care nu se pronunță în limba franceză. Dincolo de pronunția câteodată dificilă de învățat se ascund nenumărate alte lucruri care merită să fie descoperite. 🙂

Mulțumim că ne-ai acordat din timpul tău pentru acest interviu.

Mulțumesc și eu pentru invitație! À très bientôt!

Participă la o sesiune gratuită de limba franzceză și descoperă modul în care se desfășoară atelierele de limba franceză la Didacto. Înscrie-te aici la sesiunea gratuită.

Te invităm să ne urmărești pe paginile noastre de Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate noutățile și promoțiile pe care le avem despre educație, studierea limbilor străine și despre activități educaționale pentru copii. De asemenea, te invităm să te abonezi și pe canalul nostru de Youtube pentru resurse educaționale gratuite în limba germană.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?