Sună clopoțelul pentru educația distractivă! Reduceri de până la 1000 LEI până la 16 Septembrie!
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Inteligența emoțională la copii [5 sfaturi pentru părinți]

inteligenta emotionala / sfaturi parinti

Ce vei regăsi în articol:

Inteligența emoțională la copii este un aspect tot mai des abordat, de o importanță semnificativă, căci aceasta reprezintă un factor decizional atât în viața personală, cât și cea profesională, din viitorul celor mici.

Totuși, ce este această inteligență emoțională? Termenul de inteligență emoțională a fost popularizat în anii 1955, de către jurnalistul și psihologul în științe comportamentale Dr. Daniel Goleman. În cartea sa „Inteligența Emoțională”, el definește inteligența emoțională ca fiind o zonă a abilităților cognitive care facilitează relațiile interpersonale. Cu alte cuvinte, inteligența emoțională reprezintă capacitatea de a conștientiza, controla și manifesta propriile emoții, respectiv de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod cât mai eficient. 

Un studiu realizat de Universitatea Cambridge denotă că există o legătură clară între genetica unei persoane și capacitatea sa de a empatiza cu alții. Această legătură, însă, nu este definitorie, cea mai mare parte a nivelului nostru de inteligență emoțională se datorează mediului nostru înconjurător și desigur familiei. Din familie copiii desprind modelele de comportament și modalitățile de gestionare a emoțiilor. În acest sens, părinților le revine responsabilitatea de stabili un nivel ridicat de inteligență emoțională la copii, iar pentru a face acest lucru e necesară o înțelegere aprofundată a ce este de fapt, inteligența emoțională. Mai jos, listăm cele 3 abilități importante din care constă inteligența emoțională:  

  • Înțelegerea emoțiilor se referă la capacitatea de a identifica și denumi corect stări emoționale, atât proprii, cât și a persoanelor din jur. Este vorba, în fond, despre dezvoltarea capacității de a „citi” starea emoțională a celor din jur, dincolo de manifestațiile lor verbale și comportamentale. 
  • Exprimarea emoțională include manifestarea emoțiilor prin comportamente non-verbale, cum ar fi mimica sau gestica, dar și comportamente verbale, precum: utilizarea cuvintelor potrivite, tonalitatea limbajului, modularea limbajului într-o manieră ce exprimă corect starea emoțională. 
  • Autoreglarea emoțională constă în capacitatea de autocontrol a emoțiilor. Această abilitatea oferă copiilor posibilitatea de a se adapta mult mai ușor cerințelor vieții sociale. Autocontrolul emoțiilor ține de abilitatea de a inhala sau modifica starea emoțională în funcție de context. Această abilitatea se dezvoltă treptat și devine vizibilă abia la vârsta de 5-6 ani, odată cu maturizarea lobului frontal al creierului, care e responsabil de această sarcină. 

Cum poate fi educată inteligența emoțională la copii?

inteligenta emotionala la copii

O întrebare foarte des întâlnită în practicile de parenting este: cum crești copii inteligenți emoțional? Există diverse modalități prin care poți contribui la acest proces de dezvoltare emoțională a copilului tău. Uite câteva dintre ele:  

Ajută-l să își eticheteze emoțiile  

Îți ajuți foarte mult copilul atunci când comunici eficient îi pui întrebări referitoare la starea sa emoțională. Încearcă să îi adresezi întrebări care îl vor face pe copilul tău să înțeleagă ce emoții simte și de ce le simte. Un exemplu de astfel de întrebări poate fi: „Ce simți acum?”; „De ce crezi că ești furios(ă)/furioasă? Crezi că e din cauza faptului că Anastasia nu a împărțit cu tine prăjitura?”.  

Aceste fraze îl vor ajuta pe copilul tău să îți înțeleagă mult mai bine emoțiile, dar și ce evenimente au cauzat stările respective. De asemenea, copilul va simți că sentimentele lui sunt valide și oamenii sunt acolo pentru a-l asculta și ajuta, ceea ce îi oferă o siguranță emoțională. 

Învață-ți copilul să-și asculte corpul. Emoțiile pe care le trăim nu se manifestă doar prin strigăte, zâmbete sau scrâșnit din dinți, acestea se manifestă și prin temperatura corpului, obraji roșii, transpirație sau dureri de cap. Învață-l pe copilul tău să sesizeze aceste schimbări ce au loc în corpul său. Amintește-i să tragă aer în piept atunci când nu se mai simte în control asupra propriilor emoții.  

Un exercițiu de exersare care îl va ajuta pe copilul tău să își identifice emoțiile mai ușor și să vorbească despre ce simte este de a analiza împreună cu el trăirile personajelor sale preferate. Fie personaje din cărți și povestioarele înainte de culcare, fie personajele din desenele animate preferate. Identificarea acestor emoții, dar și a consecințelor comportamentului său în diverse situații, îl vor ajuta să desprindă o legătură de cauză-efect între deciziile pe care le ia și consecințele acestor decizii. Astfel, este important de reținut faptul că etichetarea emoțiilor reprezintă un semn de autocunoaștere și inteligență emoțională la copii.

inteligenta emotionala la copii

Fii acolo 

Oricând copilul tău întâmpină o situație conflictuală cu un alt copil sau adult, ghidează-l spre o soluție (încearcă să nu îi oferi una, astfel îi dezvolți copilului gândirea critică și îl ajuți să caute singur răspunsuri și soluții). Poți încerca ceva asemănător cu: „ Știu că situația cu colegul de la școală te face furios, dar nu îl poți brusca. Cum crezi că poți rezolva problema?”. Dacă copilul nu are nici o soluție, în loc să îi dai tu una, încearcă să îi adresezi întrebări care îl vor ghida spre o rezolvare a problemei: „Ce altceva poți face când te simți furios? Ai putea discuta cu colegul pentru a găsi un compromis?” 

Există o multitudine de întrebări care te vor ajuta să construiești o relație bazată pe încredere și sprijin între tine și copilul tău așa că încearcă să găsești întrebările care funcționează pentru voi, apoi vei vedea că inteligența emoțională la copii nu va mai reprezenta un subiect nepalpabil.

Inteligența emoțională la copii [5 sfaturi pentru părinți] 1

Fii un exemplu pentru copilul tău  

„Copiii sunt oglinda părinților” – cu siguranță ai auzit această expresie de nenumărate ori. Acest adevăr punctează faptul că copiii au la baza dezvoltării lor exemplul părinților. Copiii desprind modelele comportamentale și modalitățile de gestionare a emoțiilor de la proprii lor părinți. De aceea, este foarte important ca părinții să fie un exemplu de autocontrol emoțional pentru copii săi.  

Poți începe prin a descrie cu acuratețe propriile stări și trăiri, nu încerca să mimezi sau să ascunzi propriile emoții. Dacă ești furios pe copilul tău, comunică-i acest lucru, fă-o într-un mod calm și clar, explicându-i care dintre acțiunile sale te-au făcut să te simți așa. Astfel, vei mai pune o cărămidă la inteligența emoțională a copilului tău.

Învață să îți controlezi emoțiile. Pare o treabă ușoară, dar de câte ori ți s-a întâmplat să lași emoțiile să îți conducă acțiunile? Copiii tăi îți mimează mereu acțiunile și reacțiile. Găsește modalități distractive și interactive care o să te detensioneze, și fă-le împreună cu copiii tăi. Un exemplu, ar fi să sari pe trambulină de câte ori simți că te copleșesc emoțiile, sau poți merge cu copilul tău la o plimbare cu bicicleta până la capătul orașului pentru a te detensiona.  

inteligenta emotionala copii

Setează limite și manifestă empatie  

Un pas important în a dezvolta inteligența emoțională la copii tău e să setezi limite, acestea îl vor face pe copil să înțeleagă ce e și ce nu e acceptabil în familia voastră. Pe lângă aceasta, copilul va învăța să își seteze propriile limite și va înțelege că acestea nu pot fi încălcate.  

Să ne imaginăm o situație mai practică și să o parcurgem împreună. Să presupunem că copilul tău de 8 ani e înfuriat pentru că nu știe cu ce bluză să se îmbrace astăzi pentru cursurile de limbă germană și începe să strige și să bată cu picioarele în podea cu putere. Primul lucru pe care îl poți face e să îi validezi emoțiile, întreabă-l ce simte și ce a cauzat acele stări emoționale, empatizează cu emoțiile lui („Te înțeleg, puiule. Știu că poate fi copleșitoare decizia cu ce să te îmbraci astăzi”) și setează limita: „Știi că în casa noastră nu țipăm și tropăim zgomotos”. 

Ulterior puteți conveni asupra unei soluții, iar dacă simți că copilul tău e într-un impas adresează-i întrebări care o să îl ghideze către o rezolvare: „Ce putem face pentru a soluționa problema? Ai nevoie de ajutorul meu?„. Apoi analizați împreună soluțiile și alegeți-o pe cea mai potrivită.  Așa se dezvoltă inteligența emoțională.

inteligenta emotionala copii

Oferă-i cât mai multe posibilități de socializare  

Inteligența emoțională nu este doar despre propriile emoții, dar și despre relațiile interpersonale. Fără socializare, copilul nu va putea pune în aplicare tiparele comportamentale desprinse în familie. Un exemplu de idee de socializare îmbinată cu învățarea limbilor străine ar fi taberele de vară de zi. Pe lângă socializarea propriu-zisă, copilul va deprinde abilități utile pentru viitor. În această vară, au fost abordate trei teme diferite: Comunicare și media (în limba engleză), Digital și IT (în limba română), Științe și media (în limba germană). Activitățile de socializare sunt extrem de importante pentru a dezvolta un copil inteligent din punct de vedere emoțional, iar bonusul taberei este și exersarea unei alte limbi.  

Inteligența emoțională la copii [5 sfaturi pentru părinți] 2

Beneficiile creșterii unui copil inteligent emoțional

Am enumerat mai sus pași mici, dar importanți pentru inteligența emoțională a copilului tău. Beneficiile aplicării acestor practici și creșterii unui copil inteligent emoțional sunt numeroase, iată câteva dintre ele: 

  1. Gestionarea eficientă a relațiilor interpersonale;
  2. Consolidarea empatiei;
  3. Dezvoltarea abilității de înțelegere a normelor și comportamentelor sociale și etice;
  4. Un grad înalt de auto-control și auto-cunoaștere. 

Concluzii

Inteligența emoțională la copii și dezvoltarea acestia este un proces continuu și complex. Nu uita că maturitatea emoțională a copiilor este influențată de mulți factori externi. Deci, asigură-te că oferi copilului tău opțiuni de socializare și dezvoltare continuă.

Comunicarea și integrarea în grupuri este extrem de importantă pentru copii, deoarece îi ajută să își formeze abilitatea de a empatiza cu cei din jur, respectiv îi ajută să își dezvolte inteligența emoțională. Foarte des însă, procesul de integrare într-un grup poate fi anevoios, există o multitudine de practici și jocuri care vor ajuta copilul tău să se integreze în grup.

Echipa Didacto este aici pentru a te sprijini în procesul de dezvoltarea emoțională a copiilor tăi. Cursurile de limbă germană și franceză sunt ținute de traineri cu experiență, care știu cum să ajute copilul tău să își dezvolte inteligența emoțională, iar asta o confirmă atât copiii, cât și părinții acestora.

Vizitează blogul Didacto pentru a descoperi mai multe informații despre educație, tabere de vară, limba germană și altele.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?