☀️ Un Mărțișor pentru viitor!
Reduceri de 20% pentru noii cursanți!
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Încrederea în sine la copii – 10 recomandări

increderea in sine

Ce vei regăsi în articol:

Copiii încep să învețe noi abilități încă de la venirea lor pe lume. Acestea, însă, cer încrederea că cel mic le poate mânui așa cum se cuvine. Încrederea în sine la copii devine, odată cu creșterea copilului, o nevoie tot mai acută și importantă. Copilul trebuie să aibă încredere în capacitățile pe care le posedă pentru a-și putea dezvolta armonios caracterul. În același timp, însă, trebuie să știe că există deseori situații în care nu iese totul așa cum dorește, cum se așteaptă el să iasă. Încrederea în sine la copii câștigă teren în caracterul copilului în momentul în care acesta are experiența succesului dar știe și cum să gestioneze eșecul.

 

Pentru încrederea în sine la copii oferă-i un model de încredere

 

oferă-i copilului un model de încredere

 

Părintele trebuie să găsească în tine, ca părinte, un model de încredere în sine, chiar dacă nu ai dispoziția necesară tot timpul. Astfel el își va dezvolta propria încredere în sine. O modalitate de învățare este aceea prin observație (condiționare vicariantă – termenul psihologic echivalent).

Faptul că un copil observă la părintele lui o doză mare de optimism și îl vede pregătit pentru orice situație va modela în acesta încrederea în sine. Asta nu înseamnă că trebuie să creezi o imagine de om perfect. Nu evita să-ți exprimi deseori și grija sau temerile în fața copilului. Dar evită să te prezinți mereu încărcat de grijuri în fața copilului. Concentrează-ți atenția pe lucrurile pozitive.

 

Nu te supăra pentru greșeli

increderea in sine la copii

Toți oamenii fac greșeli, iar un copil trebuie să se obișnuiască de mic cu această idee. Ajută-l pe copilul tău să învețe din greșelile pe care le face, nu să se proptească în el. Pentru oamenii care dețin o doză mare de încredere în sine, eșecul nu reprezintă un obstacol pe care nu-l pot evita; acest lucru se întâmplă pentru că ei știu cum să gestioneze o situație nefavorabilă lor. Străduiește-te să-l înveți această lecție și pentru a-i crește încrederea în sine la copii.

 

Pentru a dezvolta încrederea în sine la copii – încurajează-l să încerce lucruri noi

încurajează-l să încerce lucruri noi

Diversitatea este foarte importantă pentru un copil. Așa cum în jurul vârstei de 6 luni începe diversificarea în rândul hranei, tot așa, cu trecerea anilor, este necesară și diversificarea activităților. Noile activități dezvoltă noi abilități, iar noile abilități dobândite îl vor face pe copil să aibă tot mai multă încredere în sine; acesta va vedea că se descurcă în tot mai multe situații și va deveni astfel mai încrezător.

 

Permite-i copilului să eșueze

Permite-i copilului să eșueze

Încrederea în sine la copii – Tentația de a-l proteja pe copilul tău de eșec este naturală, însă erorile și încercările nereușite reprezintă un mod prin care copilul învață cel mai bine. Părintele trebuie să-l învețe pe copil că eșuarea în îndeplinirea unui scop nu este o tragedie. Copilul va știi, astfel, să depună un efort mai mare pe viitor, lucru care îl poate doar să-l ajute în viața de adult.

 

Încurajează perseverența pentru a dezvolta încrederea în sine

Încurajează perseverența pentru a dezvolta încrederea în sine

Un copil care a fost învățat să nu renunțe la prima frustrare, la primul eșec se va deosebi (și acum și pe viitor) în orice mulțime. De menționat este faptul că încrederea în sine la copii și stima de sine nu înseamnă a avea succes oricând, oricum, în orice situație. Aceste două atribute sunt despre a dobândi o reziliență care să te ajute să nu te dai bătut. Totodată, acestea sunt și despre  a nu dispera în cazul în care copilul nu este cel mai bun într-un anumit tip de activități. Perseverența reprezintă, așadar, un factor decisiv pentru a crește încrederea în sine.

 

Ajută copilul să-și descopere pasiunea

Ajută copilul să-și descopere pasiunea

Pe copil ăl poate ajuta foarte mult explorarea și mai apoi descoperirea propriilor lui interese. Acest lucru îl conduce înspre dezvoltarea simțului identității, dezvoltare care la rândul ei crește încrederea în sine. Dacă un copil este încurajat să descopere ceea ce îi place, la ce este bun, la ce este foarte bun, nivelul stimei de sine va crește considerabil în dreptul lui. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că un copil se simte încurajat când vede o creștere a unui anumit talent de-al său.

 

Ajută copilul să-și seteze obiective realiste

Ajută copilul să-și seteze obiective realiste

 

Atunci când copilul își setează obiective realiste, șansele lui de reușită cresc. Dacă un obiect setat necesită foarte mult timp pentru atingerea lui, se recomandă spargerea obiectivului în obiective mai mici care, îndeplinite pas cu pas de către copil, duc la îndeplinirea obiectivului mare.

Spre exemplu, dacă un copil începe să joace fotbal la un anumit club, un obiectiv mare pe care acesta și-l setează poate fi acela de a deveni campion (un obiectiv realizabil). Totuși, până să ajungă campion, copilul trebuie mai întâi să își aleagă un post pe care să se specializeze (fundaș central, fundaș de bandă, mijlocaș, vârf etc.), pe urmă el trebuie să devină atât de bun pe postul respectiv încât antrenorul să-l aleagă drept titular, mai apoi trebuie să creeze relații bune (de joc) cu colegii pentru a face echipa să câștige meciuri, și abia dupa ce acești pași sunt realizați se poate discuta și despre câstigarea unui campionat.

Îndeplinirea, pas cu pas, a obiectivelor mici din care este compus un obiectiv mare îl va ajuta pe copil să realizeze că poate ajunge acolo unde își dorește și își va dezvolta astfel încredere în sine la copii.

 

Stabilește reguli și fii consistent

 

Stabilește reguli și fii consistent

Copiii se simt mai încrezători atunci când sunt conștienți că în viața lor există autorități cărora trebuie să se supună. Chiar dacă regulile impuse i se par copilului mult prea severe, acest lucru îl va ajuta să aibă încredere în pracitcarea activităților care îi sunt permise. Este nevoie însă de consistență din partea părintelui în acest aspect.

Indiferent de reguli, fii hotărât în legătură cu lucrurile pe care le consideri importante pentru familie. Impunerea și mai apoi respectarea regulilor va dezvolta în copil simțul siguranței și al încrederii. Odată ce cresc, copii își vor asuma tot mai mult setul de reguli și ăși vor dezvolta astfel și simțul responsabilității. În ce sens îi va ajuta respectarea regulilor? Când va ajunge la școală și camarazii săi îl vor îndemna la lucruri care acasă i-au fost interzise, el va avea acumulată îndeajunsă încredere încât să spună ”Nu, nu pot face asta.”. 

 

Pentru dezvoltarea încrederii în sine, învață-l pe copil abilități relaționale

învață-l pe copil abilități relaționale

Un factor cu influență mare în dezvoltarea încrederii în sine a copilului este încrederea în relațiile interumane. Dintre relațiile interumane, cea mai importanta este cea de iubire dintre părinte și copil. Odată cu înaintarea în vârstă cercul relațional al copilului se extinde. Este important ca acesta să cunoască faptul că acțiunile și comportamentul său influențează (pozitiv sau negativ) emoțiile celorlalți. În acest context, este important să aibă încredere de sine ridicată pentru a nu fi ușor influențat de comportamentele celorlalți.

 

Oferă-i și arată-i toată dragostea ta

Oferă-i și arată-i toată dragostea ta

Indiferent de circumstanțe, nu ezita să-i amintești copilului cât de mult îl iubești; fie că are note bune sau mai puțin bune, fie că pierde sau câștigă, el simte nevoia de a i se oferi iubire. Sunt momente când un părinte se supără – pe bună dreptate – pe copilul său; copilul trebuie să fie învățat să conștientizeze că, chiar și în această situație, părintele îl iubește.

Atunci când un copil găsește iubire, înțelegere, un loc unde poate mereu să alerge când are probleme la părintele său, încrederea de sine și stima de sine vor ajunge la un nivel foarte ridicat. Aceste două calități îl vor ajuta să treacă mai ușor peste momentele în care va fi dezamăgit de el însuși.

 

Concluzie

Dacă un părinte poate oferi un cadou care să-i fie de folos pe viață copilului său, acesta este încrederea în sine. Chiar dacă eforturile necesare pentru această educație nu sunt mici, ele vor da cu siguranță rod. Nivelul ridicat de încredere îl va ajuta pe copil să crească sănătos și să devină un adult funcțional care nu se teme de lupta pentru îndeplinirea obiectivelor sale.

Vizitează blogul Didacto pentru mai multe articole despre educație și limba germană. De asemenea, urmărește-ne pe paginia noastră de Facebook și Instagram, precum și pe canalul de YouTube pentru a fi la curent cu toate 

 

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii

☀️ Un Mărțișor pentru viitor!

Primăvara începe cu 20% reducere la învățarea distractivă!

Am deschis înscrierile la Taberele de Vară, de Zi!

Prețuri reduse până pe 17 aprilie!
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?