Tel: +40 752 822 373
De Paște, pune în coș Educația Distractivă:
Reduceri de vară: 19/50 cupoane rămase
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Gamification în educație – cum să amplificăm învățarea limbilor străine prin joc + 5 avantaje

gamification in educatie

Ce vei regăsi în articol:

Noțiunea de „gamification în educație” poate fi asociată uneia dintre cele mai recente tendințe, prin care jocul, activitatea centrală asociată copilăriei, devine nucleul procesului de învățare. Dar ce înseamnă de fapt utilizarea gamificării în educație și cum poate duce la rezultate îmbunătățite ale învățării? Pe scurt, acest concept presupune utilizarea mecanismelor jocurilor și elementelor de proiectare a jocului în cadrul unor activități care nu sunt considerate în mod tradiţional jocuri. În contextul educațional, ideea de gamification se traduce prin implementarea unor caracteristici ale jocurilor, cum ar fi stabilirea de obiective, elementele distractive sau recompense, în procesul didactic, pentru a transmite informații din diferite domenii și a încuraja implicarea activă a cursanților.

Există o paletă diversă de motive pentru care conceptul de gamification în educație devine din ce în ce mai utilizat în mediile de învățare. Conform teoriei gamificării în educație, copiii dau dovadă de o eficiență sporită atunci când asociază învățarea cu distracția. Mai mult decât atât, prin stabilirea unor obiective educaționale clare, ei devin mai implicați și mai motivați, reușind să parcurgă independent etapele procesului de învățare. Într-un mediu gamificat, elevul, prin alegerea unui ritm de învățare pliat pe nevoile individuale și explorarea mai multor domenii de interes, își poate construi singur agenda educațională, fără a avea nevoie de sprijinul explicit al părinților și al cadrelor didactice.

Utilizarea conceptului de gamification în educație poate oferi o varietate de avantaje, cum ar fi:

 1. Îmbunătățirea învățării: Jocurile pot face învățarea mai interactivă și mai distractivă, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea retenției informațiilor.
 2. Dezvoltarea abilităților: Jocurile pot ajuta la dezvoltarea unor abilități precum gândirea critică, rezolvarea problemelor și lucrul în echipă.
 3. Motivarea: Aplicarea conceptului de gamification în educație poate motiva elevii să participe și să fie mai interesați de subiectele pe care le învață.
 4. Evaluarea performanței: Jocurile pot fi utilizate pentru a evalua performanța elevilor într-un mod mai amuzant și mai puțin stresant decât testele tradiționale.
 5. Îmbunătățirea comunicării: Jocurile pot ajuta la îmbunătățirea comunicării dintre elevi, facilitând lucrul în echipă și colaborarea.

Gamification în educație este utilizarea elementelor de joc în activități non-joc, cum ar fi educația. Aceasta poate include adăugarea de puncte, recompense, clasamente și alte elemente de joc pentru a încuraja participarea și învățarea. Gamification poate fi utilizat în diverse medii educaționale, cum ar fi școli, universități sau chiar învățarea la distanță.

Gamification poate ajuta la creșterea motivației și a implicării elevilor, încurajându-i să învețe prin intermediul jocurilor sau activităților interactive. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea abilităților cognitive și de rezolvare a problemelor, precum și la dezvoltarea competențelor sociale și emoționale.

Există o varietate de modalități de a utiliza gamification în educație, cum ar fi prin utilizarea de jocuri educaționale, crearea de provocări sau competiții, sau prin adăugarea de elemente de joc în lecții sau activități.

Cu toate acestea, este important de menționat că gamification nu este o soluție universală și poate fi mai puțin eficientă în unele cazuri. Este important ca educatorii să evalueze dacă gamification este potrivit pentru clasa lor și să îl implementeze în mod adecvat, pentru a obține rezultatele dorite.

Construirea unui mediu educațional gamificat eficient

gamification in educatie

Spre deosebire de utilizarea unui joc pentru a preda, conceptul de gamification în educație se concentrează pe extragerea principiilor de bază ale jocurilor și reconfigurarea experienței educaționale pornind de la acestea. Un program de gamification în educație de succes va încerca să implementeze ceea ce Scot Osterweil, director de creație al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, numește „cele patru libertăți ale jocului”:

 • libertatea de a eșua: jocurile permit realizarea unor greșeli fără consecințe grave;
 • libertatea de a experimenta: jocurile permit explorarea și încercarea unor diverse strategii;
 • libertatea de a-și asuma diferite identități: jocurile încurajează jucătorii să vadă problemele din diferite perspective;
 • libertatea efortului: jocurile le permit jucătorilor să treacă prin perioade de activitate intensă urmate de o relativă inactivitate, astfel încât aceștia să poată lua o pauză de reflecție asupra sarcinilor pe care le-au îndeplinit.

Procesul de gamification în educație poate fi împărțit în trei elemente individuale, fiecare dintre acestea aducând o serie de beneficii în ceea ce privește eficiența. Acestea subliniază modul în care elementele jocului pot declanșa o implicare mai mare prin intermediul designului intern, al metodelor de stimulare a implicării cursanților, și, nu în ultimul rând, al creării unui mediu de focalizare intensă care stimulează învățarea și reținerea informației. Clasificarea elementelor gamificării se poate realiza după cum urmează:

 • elemente mecanice: obiective, feedback instant, creștere progresivă în dificultate
 • elemente personale: avatare, responsabilitate colectivă, tabela câștigătorilor
 • elemente emoționale: utilizarea conceptului de „flux”

Pentru a descoperi mai multe despre elementele teoretice asociate conceptului de gamification în educație, vă recomandăm să lecturați studiul „Gamificarea și viitorul educației”.

Diferențele dintre gamification, învățare bazată pe joc, simulări și jocuri serioase

Gamification în educație - cum să amplificăm învățarea limbilor străine prin joc + 5 avantaje 1

După cum a fost stabilit anterior, conceptul de gamification presupune utilizarea elementelor de joc și a tehnicilor de proiectare a jocului în contexte care nu sunt asociate în mod tradițional cu joaca. Conceptul de gamification în educație este utilizat ca o tehnică de stimulare și motivare în procesul de predare și învățare, presupunând construirea unui plan didactic pe baza principiilor fundamentale ale jocului.

Învățarea bazată pe joc presupune integrarea unor jocuri deja existente în procesul de învățare, fără a fi necesară o reformă a planului de învățământ, cu scopul de a aprofunda sau deprinde anumite abilități. De exemplu, încurajarea copiilor să se joace jocuri bazate pe cuvinte, precum Scrabble, poate contribui la dezvoltarea abilităților de lectură și îmbogățirea vocabularului.

Simularea se bazează pe construirea unui mediu autonom, în care interacțiunea este esențială pentru ca elevul să-și exerseze abilitățile și cunoștințele, iar jocurile serioase reprezintă un tip de joc creat cu un alt scop principal decât distracția, precum dezvoltarea competențelor de luare a deciziilor sau de muncă în cadrul unei echipe. Astfel, implemtarea conceptului de gamification în educație poate deveni un instrument puternic care nu se oprește doar la divertisment.

Studiu de caz: utilizarea gamificării pentru a îmbunătăți învățarea limbilor străine

Gamification în educație - cum să amplificăm învățarea limbilor străine prin joc + 5 avantaje 2

Factorii de personalitate influențează dramatic procesul de învățare a unei limbi străine. Brown (1994) prezintă câteva dintre acestea și sugerează că acestea contribuie pozitiv la învățarea cu succes a unei noi limbi. Acești factori includ domeniul afectiv, stima de sine, asumarea riscurilor, empatia și motivația. Numitorul comun dintre învățarea unei limbi străine și procesul de gamification în educație este motivația. Potrivit Shcunk, Pintrich și Meece (2010), motivația este procesul psihologic responsabil pentru inițierea și continuarea comportamentelor direcționate către obiective. Există două tipuri de motivație care sunt esențiale în învățarea limbilor străine și sunt considerate factori de personalitate: motivația intrinsecă și motivația extrinsecă.

Înainte de a discuta despre cele două tipuri principale de motivație, e important să înțelegem trei subcategorii: motivația instrumentală, integrativă și asimilativă. Motivația instrumentală se referă la motivația de a dobândi o limbă ca mijloc de atingere a obiectivelor instrumentale: continuarea unei cariere, citirea materialelor tehnice, traducerea și așa mai departe. Motivația integrativă este folosită atunci când cursanții doresc să se integreze în cultura limbii străine studiate. Motivația asimilativă se referă la dorința de a deveni un membru distins în comunitatea de vorbire a limbii străine și necesită, de obicei, un contact prelungit cu cultura respectivă.

Revenind la motivația intrinsecă și extrinsecă, atunci când oamenii sunt motivați intrinsec, au tendința de a face o activitate de dragul lor, pentru plăcerea pe care o oferă, pentru învățarea pe care o permite sau pentru sentimentul de realizări pe care îl evocă. Pe de altă parte, atunci când oamenii devin motivați extrinsec, se așteaptă obținerea unei anumite recompense sau evitarea unei pedeapse. Potrivit lui Muntean (2011), conceptul de gamification în educație îmbină eficient aceste două tipuri de motivație. Implementarea acestuia în studiul limbilor străine determină, astfel, rezultate semnificativ mai bune din partea copiilor.

Avantajele gamificării în studiul limbilor străine, precum și anumite concepte teoretice în ceea ce privește gamificarea, sunt discutate mai pe larg în studiul complet, pe care îl puteți accesa aici.

Concluzii

Îmbinarea dintre atenția sporită acordată implicării active a studenților și posibilitățile oferite de învățarea online fac din gamificare un instrument puternic pentru educatori. Procesul de gamification în educație reprezintă vârful inovației într-un sistem de învățământ aflat în continuă schimbare. Implementarea acestui concept în procesul educațional funcționează deoarece declanșează emoții umane reale și puternice, cum ar fi fericirea, intriga, entuziasmul și împlinirea.

Metoda gamification în educație poate fi utilizată pentru a încuraja învățarea limbilor străine prin crearea unui mediu de învățare interactiv și distractiv. Elementele de joc, cum ar fi punctele, recompensele și clasamentele, pot ajuta la motivarea studenților să învețe și să se implice mai mult în activitățile de învățare.

De exemplu, jocuri educaționale, care se concentrează pe învățarea vocabularului, gramaticii sau conversației, pot fi utilizate pentru a îmbunătăți abilitățile de limbă ale studenților. Provocările și competițiile pot fi, de asemenea, utilizate pentru a-i încuraja pe studenți să învețe mai mult și să se perfecționeze.

Gamification în educație poate fi o metodă eficientă de a face învățarea limbilor străine mai interesantă și mai motivantă, încurajând studenții să învețe prin intermediul jocurilor și activităților interactive.

La Didacto, suntem adepți ai celor mai inovative metode de predare și învățare, implementând atât conceptul de gamification în educație, cât și alte procese educaționale distractive în învățarea limbilor străine. Scopul nostru este să vă ajutăm pe dumneavoastră, părinții, să le oferiți copiilor un context potrivit nu numai pentru dezvoltarea competențelor lingvistice, ci și pentru formarea unui set diversificat de aptitudini necesare unei formări armonioase. Vă invităm să accesați canalul nostru de Youtube pentru a afla mai multe despre echipa noastră, dar și pentru a descoperi o multitudine de resurse video educaționale gratuite.

Vezi și:

https://didacto.ro/cursuri-online-gratuite-10-resurse-parinti-si-profesori/
cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?