🎁 Ești pe Lista de Cadouri a Moșului!
Ai reduceri de până la 1.100 lei la cursuri!
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Educație prin teatru – 3 metode și instrumente

Educație prin teatru

Ce vei regăsi în articol:

Teatrul s-a născut in Grecia antică mulțumită serbărilor organizate în onoarea zeului Dionysus, zeul veseliei. Oamenii se costumau în zei și dansau în jurul unui altar. Pe urmă au apărut jonglerii, care erau actori ambulanți acrobați ce își arătau telentele în piețe sau în curțile domnești în zilele de sărbătoare, ceea ce a adus o educație prin teatru eficientă.

Educație prin teatru nu înseamnă că în teatru trebuie să învățăm doar pagini infinite de text, ci un stil de viață foarte activ mulțumită jocurilor de atenție distributivă, de dezvoltare personală, de ascultare, de a ști să distingi diferența dintre a asculta și a auzi, a observa și a vedea. De a ști cum să te comporți și să acționezi și reacționezi în diferite circumstanțe.

În următoarea listă, vă voi prezenta 3 metode și instrumente folosite în educație prin teatru:

Educație prin teatru: Mersul la teatru

Educație prin teatru – 5 metode și instrumente

Mersul la teatru ar trebui să devină o rutină în zilele noastre. Cladirea unui teatru are un rol important în educație pentru că aceasta are o atmosferă, o culoare, o arhitectură foarte elaborată ce îți trezește diverse sentimente. Sala, foaierul, gongul, prologul, toate acestea ajută la „ruperea” de civil și intrarea într-o lume în care ești nevoit să te supui unor reguli stricte. Te ajută să îți dezvolți imaginația. Vocabularul tău va deveni pe zi ce trece mai bogat, mai colorat.

Spectatorul va avea rol de judecător care va trebui să cântărească evenimentele petrecute pe scenă. Acesta va învăța cand să fie obiectiv și cand să fie subiectiv, în acest mod punandu-te în locul personajelor. De asemenea, costumele, decorul, eclerajul (joc de lumini), sunt o sursă mare de inspirație pentru spectator. Acesta se poate inspira din costumele ce le poartă actorii, din culorile ce le vede pe scenă, din felul în care se mișcă actorii pe scenă, din lumini, pot lua ceva de pe scenă ca mai apoi să-l facă să fie al lor și să-l integreze în viața lor de zi cu zi: la serviciu, acasă, la școală, în vacanță etc…

Educație prin teatru: Jocurile interactive

Educație prin teatru – 5 metode și instrumente

Jocurile au fost mereu cel mai bun instrument pentru a învăța într-un mod distractiv, ușor și repede. Pentru a-ți face mulți prieteni și pentru a-ți descoperi noi abilități. Jocurile prin artă au multe beneficii pentru o educație sănătoasă, pentru un stil de viața liniștit. Jocurile interactive, ce implică automat alți parteneri de joc și ce implică raportarea în mod direct, sunt esențiale pentru a încuraja participanții să fie mai încrezători, mai îndrăzneți, pentru a-și cunoaște nevoile, pentru a-și accepta problemele. Jocurile pot ajuta la atenția distributivă, la concentrare și comunicare.

Educație prin teatru: Lecturi

Educație prin teatru – 5 metode și instrumente

Marii scriitori de piese te teatru s-au inspirat de la alți dramaturgi sau din experiențele din viața lor personală, asta însemnând că au fost foarte atenți la lucrurile care li s-au întâmplat, adoptând poziția de observator. Alții s-au inspirat tocmai din temerile lor iar Teatrul i-a ajutat să accepte aceste frici care au fost transpuse pe o hârtie într-un mod artistic.

Henrik Ibsen este dramaturgul care și-a găsit un refugiu în scrierea de piese de teatru. Piesele de teatru, citite individual, dau naștere la o lume total fascinantă pentru că vei vedea personajele așa cum vrei tu să ți le imaginezi și nimeni nu îți va influența viziunea asupra piesei de teatru. Vocabularul este diferit, exprimarea este diferita. Uneori piesele de teatru sunt în versuri.

Piesele de teatru lui Shakespeare sunt unice. Are un stil de a capta atenția tuturor spectatorilor de orice vârstă. ”Visul unei nopți de vară” este o piesă de teatru comica și colorata cu zăne care greșesc destinația poțiunii de dragoste. Bertolt Brecht are o viziune copilaroasă care nu te dezamăgește niciodată pentru că de fiecare dată personajele lui vin cu diferite peripeții.

Eugene Ionesco are un stil foarte diferit față de ceilalți trei dramaturgi pentru că acesta scrie teatru absurd. Un gen de teatru care uneori evenimentele nu se desfășoară în sens cronologic, replicile se repetă uneori iar personajele nu sunt bine conturate.

Liviu Lucaci, profesor universitar specializat în arta actorului, spune într-un podcast ca „arta face ordine în idei„. Arta îți prezintă o situație cu un început și un sfârșit. Viața noastră, de pildă, are un început și un sfârșit dar acestea nu sunt foarte vizibile. Oamenii merg la teatru pentru că acolo văd personaje cu sens, care au un scop și fac tot posibilul să-și atinga scopul, și care au un început clar și concis, și un sfârșit care are și rol de deznodamânt.

Pentru a ajuta copiii să însușească și să aplice abilitățile pe care le-am menționat mai sus, am decis să organizăm tabăra noastră de Teatru si Improvizatie pentru copii în Munții Apuseni. 

Taberele organizate de Didacto include un program educațional zilnic, cazare pentru 6 nopți, 3 mese pe zi și 7 zile pline de aventuri. Tabăra are un plan didactic la baza căruia stau obiective de învățare stabilite încă de la început. Metodele și activitățile prin care va fi livrat conținutul taberelor vor fi adaptate la nivelele de vârstă și de limbă ale participanților. Obiectivul nostru este ca participanții să învețe și să exerseze limba germană cu plăcere! 

Toate programele educaționale oferite de Didacto se bazează pe metodele educației non-formale ca principii de predare și interacțiune. Aceste tabere de vară la munte oferă două workshop-uri pe zi (unul dimineața și unul după-amiaza) pe tot parcursul săptămânii, care se încheie cu prezentarea unui proiect, pe echipe, creat de grupele de participanți, coordonate de membrii Didacto. Pe lângă activitățile educaționale pregătim atât jocuri în echipă, drumeții și concurs de talente, cât și petreceri cu dans, karaoke și jocuri de socializare. Pentru mai multe detalii despre taberele la munte le găsiți aici, iar dacă sunteți interesați de taberele de zi desfășurate la Cluj-Napoca accesați acest link.

De asemenea, Centrul Didacto organizează ateliere conversaționale și cursuri de limba germană, precum și îți pune la dispoziție posibilitatea de a le testa gratuit înainte de a le achiziționa, pentru a participa la un curs gratuit de germană accesează acest link, iar acest link pentru a testa gratuit atelierul conversațional de germană.

Vizitează blogul Didacto pentru a descoperi mai multe informații despre limba germană și educație. De asemenea, te invităm să ne urmărești pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate noutățile despre programele educaționale și promoțiile pe care le avem și pe canalul nostru de YouTube pentru resurse gratuite de învățare a limbii germane. Pentru orice alte detalii despre programele noastre educaționale, ne poți contacta pe adresa de mail: inscrieri@didacto.ro, la numărul de telefon +40 752 822 373 , sau să completezi acest formular și te contactăm noi.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?