Educația STEAM este un concept relativ nou în România, despre care trebuie să știi dacă vrei să îi oferi copilului tău cea mai calitativă educație. De ce? Pentru că educația formală oferită copiilor la școală nu este suficientă, iar educația STEAM vine în ajutorul ei cu menirea de a crește copii ce pun întrebări relevante, găsesc soluții inovative, conduc cercetări și aplică propriile descoperiri în lumea reală.
Ce este educația STEAM?
Să pornim de la acronimul STEAM, care provine din engleză și se referă la 5 subiecte: Science, Technology, Engineering, Art și Mathematics, respectiv știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică.
Termenul a apărut la începutul anilor 2000, dar în acea versiune lipsea litera „A”, pentru arte, care a fost adăugată ulterior.
Educația STEAM face parte din educația non-formală, ce își propune să promoveze și utilizeze metode de predare bazate pe știință, investigare și analiză directă. Scopul acestei abordări este de a crea un mediu de învățare în care copiii să își folosească abilitățile din cele 5 domenii mai sus enumerate pentru a rezolva probleme tangibile. Cu alte cuvinte, educația STEAM încurajează copiii să descopere soluții inovative printr-o varietate de opțiuni.
Educația STEAM mai e atrăgătoare și prin faptul că încurajează creativitatea și imaginația și îi plasează pe copii în poziția de cercetători și oameni de știință prin intermediul jocurilor. De aceea, există o mulțime de jocuri STEAM menite să stârnească curiozitatea științifică, tehnologică, inginerească și matematică.
Diferența dintre educația tradițională și educația STEAM
Spre deosebire de educația tradițională, educația STEAM este despre învățare mixtă, ce le demonstrează copiilor cum o teorie științifică poate fi aplicată în viața de zi cu zi.
Un alt aspect ce diferențiază educația STEAM de lecțiile clasice, predate de profesori în sistemul de învățământ clasic, este modul proactiv de desfășurare a activităților. Educația STEAM este o metodă activă, aplicabilă, constructivă, de a învăța prin încercare și contribuție. Observația, adresarea întrebărilor, formularea ideilor și punerea acestora în practică sunt bazele educației STEAM.
Avantajele educației STEAM
Pentru a deveni inovativi, copiii de toate vârstele trebuie încurajați să învețe prin experimentare. De multe ori, sutele de teorii învățate la școală nu rămân stocate în mintea copilului tău doar pentru că nu i sa oferit un suport vizual și practicarea a ceea ce a învățat. În acest sens, avantajele educației STEAM sunt multiple, uite câteva dintre ele:
S – stimulează creativitatea
Educația STEAM încurajează creativitatea nativă a copiilor. Activitățile STEAM sunt practice și foarte distractive, iar faptul că copilul tău participă activ și experimentează de sine stătător îi oferă experiențe multisenzoriale care îl ajută să se îndrăgostească de ceea ce face și să se simtă un adevărat om de știință.
Educația STEAM îi permite copilului tău să înțeleagă de ce lucrurile se întâmplă într-un anumit fel și îi permit o înțelegere mai amplă a proceselor ce alcătuiesc lumea care îl înconjoară. De exemplu, jocurile cu experimente științifice îi permit copilului tău să observe procesele chimice și fizice de aproape.
T – tratează știința diferit
Educația STEAM tratează științele nu separat, dar interconectându-le. Acest aspect îi oferă copilului tău o înțelegere a științelor exacte per ansamblu, demonstrând frumusețea lor fascinantă. În timp ce sistemul educațional separă științele exacte, iar orele de fizică, chimie, biologie și TIC sunt puțin conectate între ele, educația STEAM oferă o perspectivă amplă și captivantă.
E – erou al rezolvării problemelor
Educația STEAM este un erou în oferirea soluțiilor ingenioase. Acest tip de educație încurajează copiii să găsească rezolvări inovative la problemele pe care le întâlnesc. Astfel, educația STEAM îți învață copilul o lecție prețioasă – nu există o singură soluție. Această abordare îl încurajează pe copilul tău să caute mai multe soluții și să dezvolte și testeze ideile pe care deja le are.
A – accent pe concentrare și control
Un alt lucru de apreciat la STEAM este faptul că acest sistem de învățare nu pune accent pe rezultat (premii, note), dar pe procesul educațional. Asta le oferă copiilor posibilitatea de a se concentra pe ceea ce fac, nu pe ceea ce ar trebui să facă pentru a primi o notă bună.
De asemenea, educația STEAM oferă o parte generoasă din controlul procesului de învățare copiilor. Când sunt în control, copiii sunt mai implicați, pentru că le pasă mai mult de ceea ce fac și se simt autonomi.
M – multitudine de experiențe
Pentru că educația STEAM este centrată pe învățare, prin încercare și implicare proactivă a copilului în activități, aceasta îi oferă copilului tău experienețe pe care le-ar fi dobândit mai greu pe altă cale. Mai mult de atât, educația STEAM poate fi aplicată de la o vârstă fragedă, deci îi lasă pe copii să intre în lumea oamenilor de știință și să experimenteze cât de mult doresc!
5 activități de învățare inteligentă pentru copilul tău:
Probabil, deja ți-ai imaginat că ai nevoie de jocuri sofisticate pentru a investi în educația STEAM a copilului tău. Permite-mi să te contrazic: există activități pe care le poți face cu copilul tău ce nu necesită mai mult decât imaginație sau o cutie de scobitori. Hai să le explorăm împreună:
- Proiectul de un milion de dolari
Uite un exemplu de activitate care nu necesită nimic mai mult decât o foaie de hârtie și multă imaginație. Pune-l pe copilul tău să își imagineze că moștenește un milion de dolari, cu instrucțiuni specifice privind modul în care poate folosi acești bani, și anume:
- 75.000$ trebuie să îi depoziteze pentru universitate. Să adauge la ei 10% care vor acoperi inflația și să se gândească și la alte cheltuieli universitare precum cărți și altele;
- Mai mult de 300.000$ trebuie să fie investiți într-o locuință;
- Trebuie să organizeze o vacanță pentru familia sa. Îi poți sugera să consulte una, două agenții de turism pentru a putea înțelege câți bani trebuie să pună deoparte pentru această activitate;
- Trebuie să cumpere un vehicul, iar de cercetarea ofertelor pe piață tot copilul tău trebuie să se ocupe, dar îi poți oferi și tu ajutor dacă ți-l cere;
- Trebuie să facă o donație caritabilă, iar suma pe care o donează rămâne la latitudinea copilului tău.
După ce a calculat banii rămași pentru toate cumpărăturile primordiale, poate decide ce face cu aceștia, iar aici, îl poți introduce în sfera investițiilor.
Această activitate îl învață pe copilul tău cum să își gestioneze banii, dar și cum să caute oferte, să își exploreze opțiunile și, desigur, să consolideze principiile matematicii.
- ADN comestibil
Poți face o lecție distractivă de biologie chiar în bucătăria ta. Învățarea despre ADN poate fi distractivă, uite de ce ai nevoie:
- Jeleuri Haribo
- Scobitori
- Bețișoare din jeleu
Bețișoarele de jeleu vor acționa ca șirurile de ADN, iar jeleurile Haribo vor avea rolul de gene atașate, pe care le poți fixa cu scobitori de cele două bețișoare de jeleu poziționate vertical la capete. Pentru a pune în mișcare creativitatea copilului tău, nu îi oferi indicații de construire a ADN-ului, ci doar arată-i o imagine a sa, ca să îi reamintești structura.
Această activitate îl va ajuta pe copilul tău să vizualizeze structura ADN-ului și îl va încuraja să gândească creativ.
- Poduri din scobitori
Podul de scobitori este o activitate STEAM care îi îndeamnă pe copii să gândească ca inginerii. Această activitate este excelentă pentru a testa abilitățile de rezolvare a problemelor, creativitatea și perseverența, deoarece cu siguranță e greu să faci un pod din scobitori din prima încercare. Poți alege între a oferi copilului tău modele de poduri și să-l lași să se ocupe doar de construirea lui, sau îi poți oferi libertatea de a-și proiecta singur podul. Tot ceea de ce ai nevoie pentru această activitate este un set de scobitori și un adeziv, cum ar fi lipiciul, pentru a putea da structură podului.
Copilul decide cât de mult din fiecare material are nevoie pentru a crea o structură stabilă și funcționabilă, ținând cont în același timp și de limita cantității de material.
- Oul căzător
Această activitate științifică necesită ca copilul tău să încorporeze cunoștințele de inginerie și gravitație pentru a construi o structură care va împiedica un ou să se spargă atunci când va fi aruncat de la înălțime. Poți prestabili o listă cu materiale sau îl poți lăsa pe copilul tău să decidă singur de ce materiale are nevoie și să faceți împreună rost de ele.
Această activitate implică legile gravitației și fizicii, combinând modul în care copilul tău înțelege științele exacte și cum poate implementa aceste cunoștințe pentru a proiecta un mecanism. Poți să discuți cu el concepte științifice pe măsură ce lucrează la proiectarea construcției, așa îi permiți să conecteze ideile cu acțiunile și rezultatele.
- Pictură pe gheață
Ce poate fi mai distractiv pentru un copil decât educația prin pictură? Pentru această activitate ai nevoie de o bucată de gheață de mărimea unei caserole, acuarele și pensule.
Pregătește gheața din timp, plaseaz-o pe o farfurie și lasă-l pe copilul tău să picteze pe ea. Copilul tău va observa procesul de topire al gheții, dar și modul în care acuarelele se amestecă cu gheața și se împrăștie pe toată suprafața ei în câteva milisecunde.
În cursul activității îl poți întreba pe copilul tău dacă cunoaște la ce temperatură gheața se topește și îngheță, sau puteți vorbi despre stările de agregare în general. Permite-i să observe și să experimenteze cât de mult dorește.
Și tu poți face același lucru alături de el, așa câștigați și timp de calitate împreună.
Concluzii
Activitățile STEAM nu vor transforma copiii reticenți în oameni de știință, ingineri sau programatori în miniatură, dacă asta va fi unica contribuție în educația sa. Dar, cu siguranță vor reuși să dezvolte copilului tău abilități precum: gândirea critică, colaborarea, comunicarea, încrederea și creativitatea, ce îl vor ajuta pe tot parcursul academic și chiar mai departe de atât, în joburile viitorului.
Educația se află într-un proces de evoluție continuă și se adaptează zilnic la nevoile copiilor pentru a-i ajuta să devină adulți inteligenți și ușor adaptabili schimbărilor. În acest context, educația STEAM îi ajută pe copii să pună în valoare cunoștințele acumulate la școală și să fie capabili să le utilizeze în folosul lor și a unei lumi mai bune.
Echipa Didacto susține formarea prin valorile STEAM, integrând noile tehnologii în viața și educația copiilor, nu doar funcțional, ci și pentru a încuraja curiozitatea și experimentele cu ajutorul cursurilor și taberelor noastre.