Cursant nou?
De Black Friday ai reduceri de 30% la cursurile de Germană și Franceză, pentru copii!
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Care este rolul profesorului? Educația în era digitală

rolul profesorului in era digitala

Ce vei regăsi în articol:

Până nu demult educația digitală era un concept acceptat de puțină lume. Însă, de aproximativ un an a devenit o practică adoptată pe tot mapamondul. Educația în era digitală se bazează pe tehnologie și a fost mutată în mediul online. De aceea, foarte mulți se întreabă, care este rolul profesorului?

Evoluția educației în era digitală

rolul profesorului
În ultimul an educația în era digitală a fost la ordinea zilei. După cum am spus și mai sus, majoritatea activităților educaționale s-au mutat în mediul online. Astfel, tehnologizarea și digitalizarea procesului instructiv-educativ a dus la multe modificări în cadrul acestuia.
Relația dintre tehnologie și educație
Care este rolul profesorului? Educația în era digitală 1
Pentru educația în era digitală tehnologia are un rol important în învățare. Deși, până acum se credea că tehnologia ar împiedica și îngreuna procesul de învățare și predare, s-a constat că de fapt pentru generația actuală este un sprijin imens.

De asemenea, profesorii făceau tot posibilul ca elevii să nu mai aibă acces la telefon, laptop sau internet. Acum, acest lucru s-a schimbat. Mulți profesorii au realizat că este bine să provoace copii la studiu individual cu ajutorul tehnologiei sau la căutarea de informații atunci când este nevoie.

De exemplu, profesorii de limbi străine sau limba română pot ruga elevii să caute traducerea și înțelesul unui cuvânt într-un dicționar electronic. Poate că unii oameni ar spune că de ce nu folosesc un dicționar clasic. Dacă luăm în considerare modul în care evoluează societatea vom realiza că dicționarul online va fi mai la îndemână de folosit, pentru educația în era digitală, decât unul clasic.

Tot referitot la limbile străine, acestea pot fi ușor învățate și în mediul online. Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre un curs de germană online pentru copii, vă invităm să accesați acest link.
Prin acest exemplu observăm că tehnologia oferă un sprijin educației și că, de fapt, este un punct de plecare eficient pentru elevii din ziua de astăzi.

Legat de școala online și relația tehnologie-educație găsiți mai multe informații pe blog-ul nostru. Primul articol se numește Educația online – Școala viitorului? și al doilea este Școala online 2020 în România – cum arată și cum va funcționa?.
Cum va arăta piața muncii în viitor?
Care este rolul profesorului? Educația în era digitală 2
O dată cu apariția tehnologiei și integrarea acesteia în viața de zi cu zi s-a ajuns și la schimbarea pieței muncii. Așadar au dispărut multe locuri de muncă, dar au fost înlocuite de unele care se bazau pe utilizarea calculatorului și a tehnologiei.

Din cauza acestei digitalizări la nivel mondial s-a ajuns la faptul că cei care ajungeau să lucreze aveau nevoie de competențe digitale, la un nivel minim. De asemenea, automatizarea proceselor a dus la pierderea multor locuri de muncă, iar cei care au rămas aveau competențe digitale și de inginerie sau erau dispuși să învețe informațiile noi.

Un alt factor de luat în considerare pentru schimbarea pieței muncii este pandemia, care a luat amploare în anul 2020. Din această cauză multe locuri de muncă au fost adaptate pentru „munca de acasă”. Un concept de mult cunoscut, dar care a fost pus în aplicare mai des începând cu anul 2020.

Pentru mai multe detalii legate de schimbările pieței muncii o dată cu pandemia găsiți în acest articol.
Iar, mai jos găsiți câteva dintre joburile care vor fi căutate în viitor:

  1. Analist Securitate Cibernetică
  2. Antreprenor
  3. Inginer de biologie sintetică
  4. Manager pentru viața digitală
  5. Specialist Inteligență Artificială

În acest articol veți găsi un Top de 30 joburi care vor fi căutate în viitor, având în vedere educația în era digitală care se practică în această perioadă și schimbările care au loc în fiecare zi.

Vă recomandăm două articole, care se referă la evoluția pieței muncii o dată cu educația în era digitală, pe care le puteți citi; primul îl găsiți pe hipo.ro, iar pe al doilea pe capital.ro .
Care este viitorul educației?
Care este rolul profesorului? Educația în era digitală 3
Educația în era digitală reprezintă un subiect care este mereu în schimbare. Ce a fost valabil acum un an, astăzi poate fi privit total diferit.

Uniunea Europeană și-a propus ca între 2021 și 2027 să îmbunătățească educația digitală. Primul scop pe care și l-au propus este „Încurajarea dezvoltării unui ecosistem de educație digitală de înaltă performanță”, iar al doilea constă în „Dezvoltarea aptitudinilor și competențelor digitale relevante pentru transformarea digitală.”.

Aceștia au ca un obiectiv final scăderea sub 15% a numărul elevilor cu vârsta între 13-14 ani care au rezultate insuficiente în domeniul competențelor digitale. Mai multe detalii despre acest plan de acțiune găsiți în acest articol de la europa.eu .

De asemenea, editura Intuitext a realizat o cercetare intitulată „Rolul calculatorului în educație”, care a fost finalizată cu ajutorul profesorilor și părinților de pe platforma didactic.ro.

În cadrul acestui chestionar participanții au fost întrebați cât de des folosesc calculatorul în predare și ce părere au de educația în era digitală. Pentru a afla răspunsurile și alte detalii despre această cercetare vă recomandăm să citiți acest articol.
Care este rolul profesorului pentru educația în era digitală?
Care este rolul profesorului? Educația în era digitală 4
Copii și tinerii din ziua de azi nu pot să învețe doar dacă materia le este dictată sau ei trebuie să o memoreze mecanic. Deoarece au o mulțime de informații la o simplă căutare pe internet, nu li se mai pare necesar să învețe tot ce li se predă. Așadar, educația în era digitală este o sarcină greu de îndeplinit de către cadrul didactic.

Elevii au nevoie de o continuă dinamizare a activității, ei fiind obișnuiți cu tehnologia, care i-a influențat să își dorească mereu altceva. Pentru acest lucru rolul cadrului didactic pentru educația în era digitală este unul imens.

Acesta trebuie să adapteze conținutul la nevoile elevilor, dar să se și asigure că aceștia vor învăța tot ce e necesar. Pentru a îndeplini toate aceste cerințe, cadrul didactic trebuie să se pregătească foarte bine, deoarece are de luat în considerare mulți factori.
Ce competențe ar trebui cadrele didactice să dețină?
Care este rolul profesorului? Educația în era digitală 5
Având în vedere că educația în era digitală nu are parte de aceleași interacțiuni sociale, cum întâlneam atunci când orele se desfășurau fizic, cadrul didactic trebuie să fie și mai bine pregătit.

Aceștia trebuie să poată să se adapteze la nevoile elevilor, dar totuși să reușească să atingă obiectivele din programă. Toate aceste să fie realizate, astfel încât elevul să nu simtă că depune un efort peste puterile sale, pentru a învăța.

Competențe de comunicare

În primul rând, trebuie să dea dovadă de faptul că știe să se exprime corect și cu un limbaj pe înțelesul elevilor. De asemenea, aici putem menționa și faptul că știu cum să se exprime și să formuleze informațiile din materie, cât și feedback-ul legat de activitatea elevilor.

Acest articol de pe blog-ul nostru oferă o privire mai atentă la ce înseamnă feedback-ul pentru educația în era digitală și cum cadrele didactice îl pot introduce în cadrul lecțiilor. 

Competențe digitale

Având în vedere că profesorul va utiliza tehnologia și calculatorul, are nevoie de un minim de competențe digitale. Totul fiind digitalizat în jurul nostru și educația a ajuns la un nivel în care utilizează tehnologia la ordinea zilei.

Așadar, cadrul didactic ar fi bine să aibă cât mai multe activități interactive pregătite, care se pot desfășura și în mediul online.

Empatie

O parte importantă a procesului de învățare este reprezentată de empatie. Între elev și cadrul didactic trebuie să existe o continuă colaborare și comunicare. Dar, în același timp cadrul didactic trebuie să înțeleagă nevoile elevilor, la un nivel superior.

Astfel, cu cât profesorul are un grad de empatizare mai ridicat cu elevii, cu atât îi va fi mai ușor să le explice informațiile și să comunice cu aceștia.

Adaptabilitate și flexibilitate

Nu în ultimul rând, un profesor trebuie să se poată adapta cu ușurință unor situații noi și să fie flexibil. Luând în considerare ce s-a întâmplat în ultimul an, putem concluziona că dacă un profesor se adaptează cu greu, va avea dificultăți în predare.

Folosindu-se de toate aceste competențe cadrul didactic va reuși să susțină lecții care vor atrage copiii plini de energie din ziua de azi. Pe lângă aceasta, va reuși să interacționeze cu elevii și să îi formeze în oameni cât mai pregătiți pentru viitor.

Așadar, educația în era digitală este în continuă schimbare și inovare și necesită ca profesorii și elevii să fie deschiși la nou și ca aceștia să se adapteze situațiilor diverse pe care le oferă. Deși, pentru unii va fi dificil să accepte toată digitalizarea educației, acesta este un lucru probabil și tot mai aproape de noi.

Participă la un curs și atelier conversațional online de germană GRATUIT și convinge-te de faptul că educația se poate desfășura cu același succes și în mediul online. Mai mult, vizitează blogul Didacto nostru pentru a citi mai multe articole despre educație și limba germană pentru copii.

 

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?