Procesul de dezvoltare personală copii este foarte important, deoarece acesta conduce la formarea comportamentului, valorilor, viziunilor despre lumea din jur și abilităților. Acest proces complex necesită atenția și implicarea părinților sau a altor adulți din jurul copilului. Atunci când discutăm despre dezvoltare personală copii, vorbim despre o mulțime de beneficii pentru creșterea și educarea armonioasă a acestora. Deoarece un copil care are o stimă de sine ridicată, este un copil fericit și încrezător.
Cu siguranță, acei copii care sunt încurajați de la o vârstă fragedă să investească timp și resurse pentru îmbunătățirea imaginii de sine, vor avea multe avantaje în viață. Știm că poate fi dificil să găsești metodele prin care copilul să învețe despre îmbunătățirea de sine. Din fericire, în acest articol vei afla ce strategii te pot ajuta să crești copii încrezători și cum îi poți încuraja să devină cea mai bună versiune a lor.
Dezvoltare personală copii
Copiii sunt ființe foarte sensibile. Aceștia au nevoi și cerințe specifice, printre care nevoia de îngrijire și îndrumare continuă în fiecare etapă a procesului lor de formare ca adulți. Cei mici se dezvoltă armonios și ajung să înțeleagă lumea din jur doar dacă li se ofere oportunitatea de a învăța constant lucruri noi.
Pentru o minte luminată, aceștia trebuie să dobândească în permanență noi cunoștințe și abilități. Doar așa își vor îmbunătăți viața și vor învăța să fie mai productivi.
Copiilor trebuie să li se ofere libertatea de a se exprima și de a explora singuri lumea. În acest proces, tu îi poți îndruma sau să le oferi sfaturi. Cel mai important este să li se creeze un mediu cu activități utile pentru autodezvoltare. Fie că este vorba de dezvoltare personală copii, despre dezvoltare fizică sau emoțională, ar trebui să fie liberi să încerce activități care îi ajută să crească și să se dezvolte pentru a deveni mai productivi.
În acest context, implicarea este esențială pentru stabilirea relațiilor și pentru creșterea stimei de sine a copiilor. De aceea, este recomandat să li se ofere posibilitatea de a se implica în activități care să le stimuleze dezvoltarea personală și capacitatea de a relaționa cu ceilalți.
În general, ar trebui să fie pregătiți să facă față provocărilor vieții. Iată o listă de recomandări și activități despre cum poți contribui la procesul de dezvoltare personală copii:

Echilibrați autoacceptarea cu dezvoltarea personală
Este important să-i învățați pe copii să se poată iubi așa cum sunt, în timp ce se străduiesc să devină mai buni. Sub nicio formă, nu îi lăsați să creadă că nu sunt suficient de buni dacă nu ating perfecțiunea sau așteptările celor din jur.

Ajută-ți copilul să-și identifice punctele forte
Pentru început, întrebați-i ce le place la ei. Asigurați-vă că identifică și calități legate de personalitatea lor, nu doar de aspectul exterior. Deși este bine să își aprecieze calitățile fizice, părerile copiilor nu trebuie să se rezume doar la aspectul fizic.

Identificați zonele în care ar dori să se îmbunătățească
Poate că copilul tău își dorește să devină un jucător de baschet mai bun sau să fie mai prietenos cu ceilalți copii. Indiferent ce își dorește să îmbunătățească la el, primul pas este să identifici pașii exacți pe care trebuie să îi urmeze pentru a se perfecționa.
În anumite situații, trebuie să îți ajuți copilul să-și dezvolte conștiința de sine.
De exemplu, dacă susține că este cel mai inteligent copil din lume, trebuie să-i reamintești că întotdeauna există loc de mai bine. Sau, dacă consideră că este un cântăreț groaznic, gândește-te la soluții pentru a îmbunătăți acest aspect (de exemplu, să ia lecții de canto). Apoi, analizați dacă acel ceva pe care dorește să-l îmbunătățească este o prioritate.

Continuă să vorbești
Când vine vorba de dezvoltare personală copii, comunicarea joacă un rol important. Este bine să discutați cât mai des cu aceștia și să abordați subiecte cât mai diverse. Amintiți-le periodic că toată lumea are slăbiciuni și explicați-le că nu vor putea excela în toate domeniile. În schimb, este important să prioritizeze abilităților pe care dorește să le îmbunătățească.

Stabiliți obiectivele împreună
Dezvoltare personală copii înseamnă, totodată, formarea unor obiceiuri bune, precum stabilirea unor obiective și atingerea acestora.
Pentru copii, este benefic să lucreze în mod constant pentru a atinge noi obiective. Astfel de obiective pot fi: „Vreau să învăț să înot” sau „Vreau să îmi fac doi prieteni noi la școală”.
Ajută-ți copilul să stabilească obiective care să reprezinte o provocare pentru ei, dar să fie în același timp realizabile. Dacă copilul tău își stabilește obiective prea înalte, există șanse mari să eșueze. Pe de altă parte, dacă obiectivele sunt prea ușor de atins, nu vor ajunge să progreseze.
În acest context, este posibil să fie necesar să îi oferiți câteva îndrumări care să îl ajute să își stabilească obiective realiste. Dacă are un obiectiv pe termen lung, cum ar fi economisirea banilor pentru a cumpăra o mașină, ajută-l să-și stabilească obiective pe termen scurt. Un astfel de obiectiv ar putea fi „economisirea a 100 de lei pe lună”.
Găsiți un mod prin care copilul dvs. să își poată urmări obiectivele. Fie că este vorba de un grafic, de o aplicație sau de un calendar în să-și noteze progresul, acest lucru l-ar putea ajuta să rămână motivat.

Încurajați rezolvarea problemelor
Deși poate fi tentant să îi rezolvi problemele copilului tău, trebuie să fii conștient că îi faci un deserviciu atunci când nu îl lași să înfrunte problemele de unul singur.
Poate că temele lui sunt prea grele sau este îngrijorat că nu își va putea îndeplini sarcinile la timp. În acest moment, întrebați-l „Ce poți face în legătură cu asta?”
Arătați-i că poate alege felul în care gestionează o problemă și discutați despre diferitele moduri de a rezolva o singură problemă. Copiii cu abilități bune de rezolvare a problemelor se simt încrezători să rezolve problemele. Și fiecare problemă întâmpinată de copilul dumneavoastră este o oportunitate excelentă pentru îmbunătățirea lor.

Antrenează-ți copilul
Fiecare greșeală pe care o face sau problemă pe care o întâmpină este o oportunitate pentru tine de a-i instrui. Poți spune „Te rog să încerci asta” sau „Am observat că întâmpini dificultăți la școală. Ce crezi că poți face pentru a remedia asta?”
Nu încercați să vă împiedicați copilul să facă greșeli. În schimb, transformați experiențele frustrante și eșecurile în oportunități de dezvoltare personală.

Oferă stimulente pentru motivare
Vor exista momente în care copilul dvs. nu va fi motivat să își schimbe comportamentul. În aceste cazuri, apelați la câteva stimulente suplimentare. Dacă copilul dvs. nu este motivat să-și facă temele, oferiți-i o recompensă. După ce își termină temele, lasă-l să joace jocuri video sau jucați-vă împreună un joc de societate.
Nu faceți greșeala să oferiți copilului dvs. recompense pentru tot ceea ce face. După ce dezvoltă obiceiuri mai bune, puteți reduce frecvența recompenselor pe care le utilizați.

Încurajați-vă copilul
Îmbunătățirea de sine nu trebuie să însemne atingerea perfecțiunii. Copilul dvs. poate să devină mai bun, astfel încât să își lase amprenta asupra lumii.
Arată-i copilului tău că poate face diferența în viața cuiva, în fiecare zi, fiind amabil, generos și productiv. De exemplu, încurajați-l să se implice în proiecte cu scopuri caritabile, cum ar fi o strângere de fonduri.

Citirea
Încă de la o vârstă fragedă, cărțile îi pot deschide copilului tău calea spre înțelepciune și cunoaștere. În cazul copiilor, lectura trebuie să fie un exercițiu de zi cu zi, deoarece îi ajută foarte mult când vine vorba de dezvoltarea personală.
Pentru încurajarea lecturii în rândul copiilor, vă recomandăm și acest articol, care include și recomandări de cărți pentru copii.

Poveștile
Impactul poveștilor asupra psihicului copiilor este unul semnificativ, acestea contribuind la o mai bună înțelegere a lumii de către cei mici. Poveștile au deseori personaje cu care copiii se identifică și, în unele cazuri, încearcă să imite faptele bune și să se ferească de cele rele.
Prin urmare, părinții ar trebui să ia inițiativa și să-i ajute pe micuți să se identifice cu personajele, vulnerabilitățile lor, punctele lor forte și punctele slabe etc.
Pentru a afla mai multe argumente pentru care poveștile pot juca un rol important în dezvoltare personală copii, vă recomandăm și acest articol.

Socializarea
Este foarte important ca cei mici să petreacă timp cu alți copii. În acest fel, vor învăța multe lucruri utile în timp ce se joacă cu cei de vârsta lor. Astfel de experiențe sociale vor contribui la modelarea caracterului și personalității. Prin socializare, copiii își dezvoltă spiritul de echipă și învață să comunice mai ușor.

Exerciții fizice
Cu toții cunoaștem expresia „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Pentru copii, exercițiile fizice pot îmbunătăți concentrarea și motivația. De asemenea, atunci când copiii fac zilnic exerciții fizice, aceștia își dezvoltă răbdarea și disciplina. De aceea, ar trebui să vă încurajați copiii să facă exerciții fizice în mod regulat.

Activitățile casnice
Copiilor trebuie să li se permită să facă ocazional treburile casnice, deoarece vor învăța o mulțime de lecții importante de viață. Pe lângă faptul că această activitate îi va face să devină mai responsabili, aceștia vor avea ocazia să petreacă mai mult timp cu părinții. Așadar, nu rata niciodată ocazia de a-i da copilului tău să spele câteva haine, să gătească anumite feluri de mâncare etc.

Creați
Nu în ultimul rând, lasă-ți copilul să își exprime creativitatea. Ajută-l să planteze o sămânță, cere-i să picteze ceva, încurajează-l să cânte o melodie sau creați împreună o carte, utilizând diverse resurse online pentru copii. Fiindcă atunci când creează ceva de unul singur, copilul devine mai responsabil și conștientizează valoarea fiecărui obiect.
În concluzie, există foarte multe activități de dezvoltare personală copii, eficiente indiferent de vârstă. Ca părinte este important să-ți încurajezi copilul să se dezvolte constant și să îi creezi un mediu potrivit. Astfel, copilul dumneavoastră se va dezvolta armonios, va fi eficient și productiv în domeniile lui de interes.
Pentru mai multe articole interesante și resurse educaționale pentru părinți și copii și limba germană, te invităm să vizitezi blogul Didacto. Dacă vrei să fi întotdeauna la curent cu noutățile, te invităm să ne urmărești pe pagina de Facebook și pe Instagram.