Viața unui părinte ce are copii independenți este cu siguranță una lipsită de griji, nu-i așa? Se pare că nu, pentru că drumul până la a avea copii independeți poate fi mai anevoios decât pare. Totuși, învățându-i pe copiii tăi să fie independenți, nu îți faci viața mai ușoară doar ție, dar și lor, ajutându-i să devină adulții independenți și responsabili de mâine.
Independența copiilor vine din modul în care îi tratăm noi, părinții. Câtă libertate le oferim? Cât de multă încredere avem în puterea lor de a face față dificultăților? Cu siguranță, instinctul de părinte dictează de multe ori modul în care tratăm greutățile prin care trece copilul, și, chiar dacă intenția de a-l ajuta atunci când întâmpină o dificultate este de admirat, cel mai probabil, făcând acest lucru îl limitezi de eșecuri, experiențe și bătălii care sunt critice pentru dezvoltarea sa.
Copii independenți: metode de ghidare și spijin
Un copil independent este un copil care poate lua decizii și poate rezolva probleme singur, fără a depinde de ajutorul adulților. Acest lucru înseamnă că copilul poate gândi critic și poate lua decizii bazate pe informații și cunoștințe, în loc să fie ghidat de emoții sau influențat de ceilalți.
Copiii independenți au abilități de auto-îngrijire, cum ar fi capacitatea de a-și face singuri micul dejun sau de a-și face temele fără ajutorul părinților. Ei au, de asemenea, abilități sociale, cum ar fi capacitatea de a lua parte la conversații și de a se juca în mod cooperativ cu alți copii. Educația pentru independență începe de la vârstă fragedă și se dezvoltă prin încurajarea copiilor să ia decizii și să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.
În plus, copiii independenți sunt învățați să fie responsabili pentru propriile lor nevoi și sa fie capabili să se descurce singuri, să ia decizii și să se adapteze la situații diferite. Această abilitate este esențială pentru a deveni un adult independent și responsabil. Prin încurajarea independenței, copiii vor deveni mai capabili să-și gestioneze propriile vieți și să-și atingă obiectivele în viitor.
Creșterea copiilor independenți este cu siguranță o provocare, iată câteva metode ce te vor ajuta să îi oferi sprijin și ghidare copilului tău în drumul său spre independență:
Ai încredere în copilul tău
Copilul tău va căpăta încrederea că se poate descurca cu sarcinile sale atunci când va simți că și tu ai încredere în el. Nu îți fie frică să îi oferi copilului tău responsabilități, ai încredere în capacitatea lui de a se descurca cu ele. Oferindu-i acest credit de încredere îi oferi și posibilitatea de a deveni mai independent, mai responsabil și mai încrezut în propriile forțe.
Cu siguranță e dificil să lași toate fricile deoparte și să ai încredere că totul va fi bine și copilul tău va reuși să își îndeplinească sarcinile, dar încearcă să nu îți lași fricile să domine ce responsabilități îi oferi copilului tău. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla atunci când ai încredere în copilul tău e că acesta nu va reuși să o îndeplinească, ceea ce înseamnă că o puteți îndeplini împreună, așa încât data viitoare el va putea să o facă de unul singur. E singura cale prin care putem crește copii independenți.
Oferă-i posibilitatea să greșească
Chiar dacă pare contraintuitiv, lăsă-l pe copilul tău să greșească și nu încerca să te implici să rezolvi totul, decât dacă este absolut necesar sau copilul te roagă să îl ajuți. În viața reală nu îi vei fi zilnic alături și nu vei fi în stare să rezolvi toate problemele pe care le întâmpină.
Pentru a crește copii independenți trebuie să înduri disconfortul de a vedea cum aceștia își depășesc fricile și își rezolvă singuri problemele. În loc să îi ferești de dificultățile pe care le întâmpină, oferă-le direcții de cum pot proceda mai bine data viitoare. Astfel de comportament îi învață pe copii nu doar să fie independenți, dar și să vadă eșecul ca pe o oportunitate de a învăța și a se dezvolta. Deci nu vor fi mereu dezamăgiți când ceva nu le iese bine, ci vor încerca din nou și din nou până vor reuși.
Fă-ți așteptările cunoscute
Copilul poate să îți satisfacă așteptările doar atunci când acestea îi sunt comunicate. Nu te poți aștepta de la copilul tău să îți citească gândurile. Dacă e important pentru tine ca acesta să își aranjeze patul în fiecare dimineață sau să își facă temele până la o anumită oră, trebuie să îi comunici aceste dorințe.
Un copil independent își cunoaște responsabilitățile și este în stare să ordoneze sarcinile sale așa încât să facă sens pentru el. În toată această ecuație părintele are rolul de a articula clar care sunt așteptările sale. Acestea trebuie să fie rezonabile, dar și discutate și analizate împreună cu copilul. Unele lucruri poate nu fac sens pentru copilul tău așa cum fac pentru tine, iar când i le comunici acesta înțelege de ce este important pentru tine ca el să îndeplinească anumite sarcini.
Investește timp în a-l învăța
Cu siguranță este mai ușor să faci majoritatea sarcinilor singur decât să îți înveți copilul să le facă. E mai ușor să speli tu vasele decât să îi explici de 10 ori că trebuie să închidă robinetul când nu are nevoie de apă sau să nu pună jumătate de sticlă de detergent pe burete. Și nici nu e ușor să-ți privești copilul chinuindu-se să facă ceva ce tu ai putea face cu ușurință.
Timpul pe care îl acorzi pentru a-ți învăța copilul să se descurce cu anumite sarcini este o investiție care pe termen lung va aduce roade atât ție cât și copilului tău. Acum investești timpul tău în a-i arăta cum se aspiră în sufragerie și cum se aranjează patul, pentru ca mai târziu să te poți bucura de ajutor și de mai mult timp liber.
Evită corectarea excesivă
Evită pe cât de mult posibi să îți corectezi copilul atunci când încearcă să facă ceva independent. Dacă l-ai rugat, de exemplu, să își aranjeze hainele în dulap, dar nu a făcut-o atât de bine cum o faci tu de obicei, rezistă impulsului de a reface ceea ce a făcut doar ca totul să arate perfect.
Reamintește-ți mereu că nu perfecțiunea este scopul, ci creșterea unui copil independent. Lasă-l să-și asume responsabilități, chiar dacă nu le va îndemplini perfect la început, acesta va continua să o facă până îi va ieși bine. Atunci când continui să îi spui că nu a făcut ceva bine, îi tai din dorința sa de a încerca.
Oferă-i spațiu
Dacă vrei copii independenți trebuie să înveți să le oferi spațiu. Copiii au nevoie de spațiu pentru a învăța și a se dezvolta. Și e puțin probabil că o să devină independenți dacă nu au niciodată șansa de a fi independenți.
Îl încurajezi pe copilul tău să fie independent atunci când îi oferi oportunități de a explora fără ca să-l supraveghezi. Dacă stai mereu cu el când își face temele, îi arăți că nu ai încredere că se poate descurca singur, sau că se poate disciplina singur în a le face fără ca tu să îi indici când e momentul potrivit să le facă. Astfel, îl lipsești de responsabilitatea de a decide singur când le face, îl lipsești de oportunitatea de a-și gestiona singur timpul, ceea ce îl împiedică să devină un copil independent.
Încearcă să găsești în fiecare zi cel puțin o activitate pe care îl lași să o facă de unul singur, fără ca tu să fii prin preajmă.
Modelează-i comportamentul
Un copil independent este un copil ce primește constant feedback referitor la cum își îndeplinește sarcinile, dar asta doar după ce a fost învățat cum să le facă și supravegheat de la distanță atunci când le făcea singur.
Nu poți crește copii independenți fără să aloci timp și efort acestui proces. Trebuie să fii alături de copilul tău la început arătându-i cum să facă lucrurile, iar după, oferindu-i timp să încerce să le facă singur până îi reușește și, la final, oferindu-i feedback pozitiv dacă e pe drumul cel bun sau redirecționându-l atunci când se îndreaptă pe o cale greșită.
Secretul e să îi modelezi comportamentul, pas cu pas, pe măsură ce învață noi abilități, iar asta o poți face doar cu răbdare, comunicare nonviolentă, și încredere în propriul copil.
Concluzii
A crește copii independenți e provocator, cert e că nu e imposibil. Atunci când devine prea solicitant, ia o pauză și nu uita că scopul nu e perfecțiunea ci creșterea unui copil independent și responsabil, ce va fi în stare să își poarte de grijă atunci când tu nu ești prin preajmă.
Mai multe despre cum să crești copii independenți găsești în cartea „Metoda Montessori pentru părinți”, dar și pe blogul Didacto unde adunăm informații utile despre parenting, dar și alte resurse educaționale.
Chiar dacă nu este ușor să crești copii independenți, nu uita că nu ești singur. Echipa Didacto este alături de tine în această aventură. Cursurile și atelierele noastre noastre de limbi străine sunt încă o oportunitate de ai oferi copilului tău șansa de a deveni independent, de a se disciplina și a învăța o limbă nouă, iar ulterior de a se bucura de avantajele oferite de învățarea unei limbi străine.
Vezi mai multe oportunități educaționale pentru copii
Vezi și:
- 7+ Activități pentru Copii în Arad [Distracție și Educație]
- 7+ Activități pentru Copii în Timișoara [Distracție Asigurată]
- 9+ Activități pentru Copii în Oradea [Distracție Asigurată]
- 9+ Activități pentru copii în Brașov [Recomandări de Neratat]
- 6+ Activități de Vară pentru Copii [Vacanță fără Plictiseală]