Tel: +40 752 822 373
De 1 iunie, transformă învățarea în joacă!
Poți profita de reduceri încă:
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Creativitatea la copii – cum o dezvoltăm [4 beneficii]

creativitatea

Ce vei regăsi în articol:

Cel mai de preț cadou pe care îl poți oferi copilului tău este libertatea de a fi creativ. La ce te gândești când auzi sintagma „creativitatea la copii”? De obicei, acest concept este asociat cu desenatul, pictatul și compunerea muzicii. O astfel de înțelegere a creativității, însă, limitează mult posibilitatea unei dezvoltări armonioase a copilului.  

Creativitatea nu este o caracteristică pe care o dețin exclusiv persoanele cu spirit artistic, ci una care poate fi cultivată. Creativitatea s-a dovedit a fi un indicator cheie pentru o viață mai fericită și sănătoasă. Aceasta se extinde dincolo de orele de pictură, dans și muzică și are beneficii extraordinare în toate domeniile, începând cu științele exacte și finalizând cu inteligența socială și emoțională. 

A fi creativ înseamnă a avea o perspectivă nouă asupra lucrurilor, a fi capabil să privești o situație din diverse unghiuri. În cazul celor mici, creativitatea e un instrument util de dezvoltarea a capacităților de comunicare și relaționare. Creativitatea le oferă copiilor posibilitatea de a crea idei fundamental noi, care se abat de la modelele tradiționale de gândire.  

Cum ajutăm copiii să devină creativi? 

Ai auzit despre provocarea „spaghete și bezele”? Acest experiment a fost realizat de Peter Skillman, care a pus la încercare copii, absolvenți a diverselor facultăți și directori generali a multinaționalelor. Tot ce trebuiau să facă participanții e un turn din spaghete și bezele. Această provocare necesită atât gândire critică, cât și gândire laterală. Rezultatele au fost uimitoare: copiii de grădiniță s-au descurcat cu provocarea mai bine decât directorii executivi și recenții absolvenți ai universităților.  

Ce este gândirea laterală?  

În termeni simpli, gândirea laterală însemnă găsirea unei soluții prin abandonarea abordărilor convenționale. Adică, atunci când întâmpini o problemă, răspunsul evident trebuie aruncat la gunoi și începe căutarea soluțiilor mai puțin evidente.  

Dacă nouă, adulților, ne este dificil să găsim soluții pentru unele probleme, imaginează-ți cât de complicat le este copiilor să facă acest lucru. Totuși, copiii au un avantaj de care trebuie să ne folosim, aceștia sunt mai puțin convenționali decât noi, cei mari. Tot ce trebuie să facem e să încurajăm această nonconformitate pe care copiii o manifestă și să fim alături de ei pentru a o dezvolta.  

Creativitatea copiilor este direct legată de gândirea laterală, aceasta din urmă având un rol major în dezvoltarea creativității. Copii care au o gândirea laterală dezvoltată sunt mult mai creativi decât semenii lor. De ce? Pentru că stăpânesc tehnici ce îi ajută să își dezvolte latura creativă.  

Pentru o înțelegere mai aprofundată a ce înseamnă mai exact gândirea laterală, vă sugerăm lecturarea cărții „Gândirea laterală” scrisă de Edward De Bono.

Beneficiile gândirii laterale  

Dacă nu te-am convins din prima că gândirea laterală este mai mult decât necesară pentru dezvoltarea copilului tău, uite 4 beneficii ale gândirii laterale: 

 1. Rezolvarea problemelor  

Majoritatea problemelor cotidiene sunt extrem de complexe, deseori fiind necesari specialiști din mai multe domenii pentru a rezolva o singură problemă. Iar, deoarece copiii de azi sunt adulții de mâine, ei trebuie pregătiți pentru provocările ce îi așteaptă în această lume incertă și dinamică. Gândirea laterală oferă o abordare diferită și vine mereu cu soluții ingenioase, iar asta e exact ceea de ce are nevoie copilul tău.  Gândirea laterală ajută la definirea problemei din diverse unghiuri, respectiv oferă și un spectru mult mai larg de soluții.  

 1. Inovare și descoperire 

Pentru a inova este nevoie de o minte dezinvoltă, ce nu gândește în tipare fixe, ci vede dincolo de conceptele deja existente. Gândirea laterală încurajează perspectivele complet neexplorate anterior. Deci, are un aport imens atunci când vorbim despre descoperire și inovare.  

 1. Stabilește conexiuni   

Gândirea laterală nu este interesată de relația cauză-efect, cum e interesată gândirea critică, ci mai degrabă se axează pe găsirea conexiunilor acolo unde acestea par să nu existe. Deoarece gândirea laterală este preocupată de găsirea celor mai inovative soluții, de perspective noi, aceasta permite copiilor să conecteze concepte și procese în moduri neimaginabile anterior. Gândirea laterală facilitează găsirea firelor invizibile care creează punți între diverse informații. 

 1. Sporirea creativității   

Gândirea laterală ajută copiii să depășească barierele naturale care determină creierul să se blocheze în tiparele sau obiceiurile pe care le urmează mereu, ca niște cărări bătătorite, și permite copiilor să fie mai creativi când abordează problemele și caută soluții.    

creativitatea la copii

Acum că este mai clar de ce este importantă dezvoltarea gândirii laterale la copii, trebuie să cunoști și despre tehnicile care o să te ajute să dezvolți această gândire la copilul tău. Există o multitudine de tehnici ce dezvoltă gândirea laterală la copii, uite câteva dintre ele:  

Schimbarea perspectivei 

Pentru a stârni idei nebănuite și valuri de creativitate, încearcă următoarele activități cu copilul tău:  

 • Desenați cum credeți că vede un șoricel casa voastră  
 • Imaginați-vă cum arată o sală de clasă de la școala elefanților  
 • Desenați interiorul copacului în care hibernează un urs 

Aceste activități vor oferi copilului tău noi perspective uluitoare!

Ieșirea în afara tiparului  

Această tehnică pleacă mereu de la întrebarea „De ce?” și dă copiilor posibilitatea de a oferi răspunsuri ingenioase. Poți încerca următoarele întrebări:  

 • De ce copacii nu se pot mișca? Ce s-ar întâmpla dacă aceștia ar putea să se deplaseze?  
 • De ce soarele emite căldură? 
 • De ce apa are culoare transparentă?  

Dacă simți că cel mic nu are un răspuns pentru întrebările tale, ajută-l adresându-i întrebări care o să îl ghideze spre un răspuns. Nu trebuie să găsiți un răspuns corect, ci să explorați multitudinea de soluții existente, cele mai creative și lipsite de orice fel de limită a legilor naturii.  

Negativul fotografic  

Această tehnică plasează copilul în poziția în care trebuie să descrie un obiect sau persoană prin ceea ce aceasta nu reprezintă. Negativul fotografic concentrează gândirea copilului pe lucruri care nu sunt acolo. Tehnica respectivă se ocupă de spațiile goale. Atunci când copilul tău se va ciocni cu o problemă, va putea vedea părți „invizibile” pe care nici măcar unii adulți nu sunt în stare să le vadă.  

Un exercițiu în acest sens ar fi să rogi copilul să descrie cățelușul vostru, spunând ce nu face sau cum nu arată (nu vorbește, e cuminte, nu poate găti, nu are ochi albaștri…).  

Asocierea îndrăzneață  

Ce poate fi mai distractiv decât să cânți cu copilul tău la cratițe cu spatulele de lemn, imaginându-vă că sunteți toboșari?  

Asocierea îndrăzneață constă în găsirea altor utilități decât cele deja cunoscute pentru diferite obiecte. Această tehnică de dezvoltare a gândirii laterale s-a dovedit a fi extrem de benefică. Copilul va dezvolta abilitatea de a vedea mai mult decât o simplă cratiță în care se poate găti și va găsi metode noi și inovative de utilizare a acelei bucăți de fier.

E surprinzător să observi ce noi utilități pot găsi copiii în cele mai ordinare obiecte de prin casă. Magia se întâmplă atunci când lingura devine microfon, guma de șters devine mașină de curse, iar tocătorul scut de protecție într-o luptă intergalactică care are loc chiar în bucătăria ta.   

Stimularea aleatorie 

Se întâmplă să ai uneori impasuri în rezolvarea unei probleme în calitate de adult, gândește-te că copilul tău poate întâmpina aceeași problemă. Stimularea aleatorie este un exercițiu ce îl va ajuta pe copilul tău când este în impas, iar tu nu ești în prejma lui pentru a-i oferi o nouă perspectivă. Ce presupune acest lucru? Pur și simplu sugerează-i copilului tău să deschidă orice carte, revistă sau sursă de informare pe care o are la îndemână și să citească primul cuvânt găsit. Iar după aceasta, ajută-l să încerce să îl aplice problemei cu care se confruntă pentru a porni procesul de gândire laterală.  

Caută educație alternativă  

Nu e de mirare că o mare responsabilitate în procesul de dezvoltare a gândirii laterale o au profesorii, aceștia având rolul de facilitatori a proceselor de învățare. Sistemul educațional însă, are o definiție îngustă a ceea ce înseamnă succesul, accentul fiind pus pe standardizarea testelor și notele obținute. Programele stricte de învățământ reprezintă un obstacol în calea creativității, inovației și gândirii laterale.

În acest sens, există diverse alternative educaționale: cursuri și ateliere suplimentare în cadrul cărora copilul nu va fi prins într-un sistem educațional rigid. Un exemplu ar fi cursurile de limbă germană și franceză oferite de echipa Didacto. Acestea au la bază o strategie didactică ce stimulează potențialul creativ al copilului tău. Mai exact, prin oferta sa educațională, centrul Didacto urmărește:

 • Stimularea curiozității  
 • Declanșarea motivației pozitive și afective  
 • Asigurarea unui climat educațional dezinhibat 
 • Conduite didactice flexibile 
 • Încurajarea creativității și gândirii laterale  
 • Abordarea diferită a învățării ca proces  

Poți vedea cum dezvoltă creativitatea la copii, prin strategia sa didactică, Elisabeta Bun, unul dintre trainerii de limbă germană Didacto. 

De asemenea, poți îmbina utilul cu plăcutul, alegând să faci cadouri educative copilui tău.

creativitatea la copii

Pe lângă practicile descrise mai sus, care vor ajuta copilul tău să își dezvolte gândirea laterală și implicit creativitatea, e important să fim atenți să nu inhibăm această competență prețioasă.  

Creativitatea trebuie încurajată, chiar dacă uneori întrebările adresate de copilul tău par să nu se mai termine. Încearcă să nu strivești creativitatea copilului ignorându-i întrebările, iar dacă simți că nu poți face față valului de întrebări, setează limite și comunică-i copilului tău despre sentimentele tale.   

Dacă vrei să îți ajuți copilul să devină creativ și să gândească liber, lasă-l să-și exprime gândurile și opiniile, el nu trebuie să fie mereu de acord cu tine! În acest fel, îl încurajezi să găsească mai mult de o singură cale pentru a rezolva o problemă, descoperind și tu împreună cu copilul tău noi dimensiuni ale acestui univers.  Dacă vrei să fii mai atent la nevoile copilului, consultă pe blogul nostru mai multe despre tehnicile de parenting.

Concluzii

Creativitatea este fără dubii un instrument în lipsa căruia nu ar exista inovare, dezvoltare și evoluție. Încearcă să îi oferi copilului tău un spațiu de dezvoltare sigur, în care acesta se va simți în largul lui să creeze, inoveze și uimească lumea cu aportul pe care îl poate aduce, fiind pregătit pentru joburile viitorului. Albert Einstein spunea: „Nu putem rezolva problemele folosind același tip de gândire pe care l-am folosit atunci când le-am creat”.  

Echipa Didacto încurajează creativitatea și un mod de învățare altfel: creativ, inovativ și eficient. Suntem alături de tine în misiunea de a ajuta copilul tău să devină cea mai bună versiune a sa! Descoperă cum stimulăm creativitatea copiilor în cadrul taberei noastre de Comunicare și Media.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?