Tel: +40 752 822 373
De Paște, pune în coș Educația Distractivă:
Reduceri de vară: 19/50 cupoane rămase
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Crăciunul în Franța: tradiții și obiceiuri

Ce vei regăsi în articol:

Crăciunul este o perioadă îndrăgită de toți, dar în special de copii. În procesul de învățare și aprofundare a limbii franceze, este importantă și cunoașterea culturii Franței, iar cu ocazia acestei sărbători de care ne apropiem, te invit să descoperi magia Crăciunului franțuzesc. O parte din tradițiile și obiceiurile din această țară sunt cunoscute și practicate în multe alte locuri, dar există unele obiceiuri unice de care poate nu ai auzit. În funcție de regiune, se pregătesc mâncăruri specifice delicioase, iar casele sunt decorate cât mai atrăgător. Colindele, târgurile de Crăciun, cadourile și bradul împodobit creează o atmosferă specială în această perioadă.

Deserturi tradiționale

Deserturile nu lipsesc cu siguranță de pe mesele francezilor în seara de Crăciun, fiecare dintre ele având un aspect aparte. Probabil ai auzit de celebra ruladă Bûche de Noël sau de trufele de ciocolată, dar cunoști povestea din spatele lor? Iată câteva mâncăruri specifice de care cei din Franța se bucură împreună cu familiile și prietenii lor:

  • La Bûche de Noël este o ruladă din pandișpan, cu crema de frișcă și castane și este decorată cu zahăr pudră, care reprezintă zăpadă, fructe de pădure sau figurine din plastic. Desertul simbolizează buștenii care ardeau în sobe în Ajunul Crăciunului, o tradiție despre care se spunea că aduce noroc și prosperitate familiei și care datează din secolul al XIX-lea.
  • Truffes au chocolat sau trufele de ciocolată sunt printre cele mai cunoscute produse de cofetărie realizate din ciocolată. Se spune că în anul 1895, patisierul francez Louis Dufour a dorit să prepare un desert nou cu ocazia Crăciunului, realizând astfel bine-cunoscutele biluțe dulci, cremoase și pudrate cu cacao. Acestea sunt asociate cu forma și aspectul ciupercilor care poartă același nume.
  • În regiunea Provence, se pregătesc 13 deserturi care sunt servite în Ajunul Crăciunului, simbolizând cei 12 apostoli împreună cu Hristos la Cina cea de Taină. Acestea sunt realizate din diferite tipuri de fructe, nuci, migdale și produse de patiserie.
  • Le pain Calendeau este o pâine din care se oferă o bucată unei persoane sărace, un obicei care se practică în sudul Franței.

Târguri de Crăciun

Primul târg de Crăciun din Franța a avut loc la Strasbourg în anul 1570, după modelul celebrelor târguri de Crăciun germane. Peste 2 milioane de turiști îl vizitează în fiecare an, unde se pot bucura de mirosul de turtă dulce, aroma de vin fiert, decorațiunile tipice alsaciene și maiestuosul brad de Crăciun. În fiecare piață a orașului există căsuțe din lemn de unde se pot achiziționa diverse decorațiuni și lucruri specifice sărbătorii. Acesta nu este doar cel mai vechi, ci și cel mai spectaculos eveniment de acest fel din Europa.

Crăciunul reprezintă un moment magic în orașul Colmar, unde pregătirea pentru sărbătorile de iarnă este un moment mult așteptat. Târgul din acest oraș este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume, atrăgând astfel mulți vizitatori. Gurmanzii pot degusta specialități și mâncăruri pregătite de artizanii locali și chiar de șefi bucătari renumiți din regiune. De asemenea, ei au ocazia să se bucure de vinuri albe celebre din orașul care e și capitala viticolă a regiunii Alsacia.

Copiii trimit scrisori lui Moș Crăciun

În perioada care precedă Crăciunul, copiii trimit scrisori lui Moș Crăciun, iar acestora li se răspund printr-o carte poștală. Din anul 1962, funcționează în localitatea Libourne din sud-vestul Franței un serviciu gratuit al Poștei care se ocupă tocmai de aceste scrisori. Oficiul de la Libourne a primit în primul an 5.000 de scrisori de la cei mici, iar răspunsul era scris în numele lui Moș Crăciun de Françoise Dolto, care era chiar sora ministrului. În prezent, cei mici pot opta fie pentru o scrisoare tradiţională, fie pentru una în format digital.

Decorațiuni

Nu ne putem imagina Crăciunul fără decorațiunile care împodobesc orașele și care transmit spiritul sărbătorilor. Din casele francezilor nu lipsește la crèche, o figurină decorativă care reprezintă scena Nașterii Domnului, mai exact personajele Iosif și Maria, împreună cu micuțul Isus, aflându-se într-o iesle. În regiunea Provence, sunt introduși și cei trei magi, păstorii, săteni îmbrăcați în costume tradiționale și animale. De asemenea, împodobirea bradului este un obicei practicat și în Franța. Prima referire la un brad de Crăciun în registrele municipale din această țară datează din 1521, într-un sat din Alsacia. După războiul din 1870, tradiția s-a răspândit în întreaga țară datorită imigranților din Alsacia-Lorena.

Colinde

Ce frumos este să asculți colinde în limba franceză și să stai împreună cu cei dragi lângă șemineu, cu o cană de ciocolată caldă în mână! Printre cele mai cunoscute colinde cântate în special de copii sunt Petit Papa Noël, Mon beau sapin, Vive le vent și Il est né le divin enfant. Acestea sunt învățate de cei mici încă de la grădiniță sau de la școală și transmit mesajul principal al sărbătorii. Astfel, pentru a se familiariza cu vocabularul specific Crăciunului, micuțul tău poate să asculte și chiar să cânte aceste colinde în franceză.

Concluzii

Crăciunul este sărbătorit de francezi cu multă bucurie și pasiune, tradițiile lor fiind diverse, în funcție de regiune. Familiile petrec timp împreună, copiii cântă colinde și scriu scrisori lui Moș Crăciun, așteptând cu nerăbdare momentul în care vor primi cadouri. Deserturile tradiționale, precum Bûche de Noël sau trufele de ciocolată, încântă pe orice iubitor de dulciuri. Totodată, târgurile de Crăciun din Alsacia sunt printre cele mai faimoase din lume, fiind vizitate de mulți turiști care doresc să intre cu adevărat în atmosfera sărbătorilor.

Reduceri speciale de Crăciun

Crăciun

Cu ocazia acestor sărbători, poți oferi copilului tău un cadou special: cursuri de limbă franceză organizate de centrul Didacto. Profită de reducerile din această perioadă și înscrie-ți micuțul, achiziționând un pachet educațional la un preț special, care este valabil până la data de 10.01.2024. De asemenea, te invităm în continuare să consulți site-ul nostru, unde vei găsi mai multe informații atât despre cursurile amintite, cât și despre ateliere conversaționale, și să vizitezi canalul de YouTube Didacto, prin care micuțul tău va putea învăța limba franceză într-un mod distractiv.

Misiunea noastră este de a stabili legături între profesor, părinte și elev și de a facilita procesul de învățare a limbii franceze. Alege să învestești acum în parcursul educațional al copilului tău! Contactează-ne la numărul de telefon +40 752 822 373 sau pe e-mail: inscrieri@didacto.ro.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?