Cursant nou?
De Black Friday ai reduceri de 30% la cursurile de Germană și Franceză, pentru copii!
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Cum să comunici eficient cu copilul tău: 4 pași către o comunicare nonviolentă

comunicare nonviolenta

Ce vei regăsi în articol:

Știi că modul în care comunici cu copilul tău dictează modul în care acesta percepe lumea? Comunicarea în familie nu trebuie să fie defectuasă, ci din potrivă, trebuie să îi ajute pe copii să se dezvolte într-un mediu sănătos care încurajează greșelile și învățarea . În acest articol ve-ți afla tehnici de comunicare nonviolentă, dar și ce forme ascunse poate lua comunicarea violentă și consecințele utilizării acesteia.

În calitate de părinte, vrem să îi învățăm pe copiii noști să comunice într-un mod cât mai sănătos și să fie respectuoși cu cei din jur. De cele mai multe ori, însă, s-ar putea să nu acordăm atenție modului în care comunicăm noi, în calitate de părinți cu ei. Ce spunem și cum o spunem contează și influențează modul în care copiii, la rândul lor, comunică cu cei din jur. (Pentru o viziune mai bună aspura aspectelor de comunicare nonviolenta citește mai multe sfaturi de parenting pe blogul nostru)

Primul lucru pe care îl poți face pentru a înțelege în ce mod comunici cu copilul tău e să înregistrezi câteva dintre interacțiunile voastre, iar după se revii la ele și să le evaluezi. A sunat vocea ta răbdătoare și iubitoare? Ai ascultat ce a vrut să spună copilul tău? Ai fost prezent în conversație? Aceste întrebări sunt primii pași către o comunicare nonviolentă.

Cum arată comunicarea violentă și de ce trebuie să o eviți cu orice preț

Comunicarea agresivă poate lua mai multe forme, unele dintre care sunt atât de acceptate încât nici nu ne dăm seama că folosim arme atunci când comunicăm. Uite câteva dintre formele violente de comunicare la care să fii atent:

  1. Ordinele
  2. Criticile
  3. Etichetările
  4. Morala
  5. Ironia
  6. Tăcerea
  7. Devierea
  8. Amenințările
  9. Comparațiile
  10. Răceala

Din păcate, comunicare violentă a fost prezentă în procesul de dezvoltare a multora dintre noi, asta însă nu înseamnă că trebuie să continuăm acest cerc vicios vorbindu-le copiilor într-un mod defectuos. Comunicarea violentă nu este eficientă, și, chiar dacă pare a fi răspunsul cel mai ușor, pe termen lung aceasta influențează negativ relația pe care o avem cu copiii.

Iată cum anume comunicarea violentă nu este eficientă:

Comunicarea violentă le spune copiilor că agresivitatea este acceptată

Atunci când discuți pe tonuri apăsate cu copilul tău, pe termen scurt îi poți atrage atenția, pe termen lung, însă, această acțiune îl învață pe copilul tău că comunicarea agresivă este acceptată și chiar încurajată. Copilul va înțelege că doar folosind o comunicare violentă se poate face auzit și înțeles atunci când vine vorba de un conflict sau o problemă.

Comunicarea violentă își pierde din eficacitate

Pe termen scurt, folosind tonuri ridicate îi poți atrage atenția copilului tău. Pe termen lung, însă, această alternativă nesănătoasă de comunicare nu va fi eficace, deoarece devine o normalitate pentru copilul tău și țipetele nu îi mai atrag atenția, nici amențările sau tonurile ferme.

Nu este respectuos

Pune-te în papucii copilului: cum te-ai simți dacă partenerul tău sau un prieten ți-ar vorbi așa? Ai fi dispus să asculți ce îți spune sau te-ai simți rănit și defensiv? Indiferent de mesajul pe care ți-l transmite interlocutorul cu siguranță ai prefera să îți fie comunicat într-un mod respectuos și empatic, printr-o comunicare nonviolentă.

Copilul se retrage sau devine mânios

Reacția naturală a oricărui om atunci când i se comunică într-o manieră violentă este să se retragă sau să devină furios. Acestea sunt reacțiile pe care le vei obține de la copilul tău atunci când nu îți păstrezi calmul sau arunci spre el cu critici și amenințări. Chiar dacă asta îi corectează comportamentul pe termen scurt, întreabă-te dacă își merită prețul.

Cei 4 pași către o comunicare nonviolentă

Dacă prima parte a acestui articol te-a făcut să te simți neputincios și să vrei să îmbunătățești modul în care comunici cu copilul tău, notează-ți și începe să aplici de astăzi tehnicile descrise mai jos. Cu pași înceți, dar siguri, poți schimba modul în care comunici cu copilul tău, dar și cu cei din jur.

În cartea sa „Comunicarea nonviolentă”, Marshall B. Rosenberg recomandă folosirea a patru etape pentru o comunicare nonviolentă:

I. Comunică constatări, evită învinovățirea

Orice comunicare nonviolentă trebuie să se axeze pe constatări, ci nu atacare și învinovățire. Există o mare diferență între: „Niciodată nu îți pui jucăriile la locul potrivit!” și „E a treia zi în care nu pui jucăriile la locul lor”. În comparație cu primul mod de a spune lucrurile, al doilea se axează pe un adevăr incontestabil, și nu îi arată copilului că este atacat, ci că un anumit comportament de-al lui nu este încurajat.

Poți începe propoziția cu: „am văzut”, „am auzit”, „am observat”, astfel schimbi modul în care se derulează conversația: dintr-o acuzație, într-o constatare, ceea ce îl păzește pe copilul tău de sentimentul vinovăției.

Cum să comunici eficient cu copilul tău: 4 pași către o comunicare nonviolentă 1

II. Comunică-ți sentimentele

E important să vociferezi ce sentimente îți trezește o anumită acțiune a copilului tău. Spune-i că te simți frustrat, furios, supărat sau confuz. Există zeci de emoții pe care le poți simți, asumăți-le. Și lasă-l pe copilul tău să vadă că ești o persoană ce simte, chiar dacă te vei simți vulnerabil făcând-o. Fiind vulnerabil cu copilul tău, îi arăți că acest lucru nu este greșit, și asta nu îl face slab, ci din contra, îi oferă puterea de a simți și de a-și asuma ceea ce simte, fără să ajungă în punctul în care emoțiile devin copleșitoare și nu le mai poate face față.

Comunicarea emoțiilor îi arată copilului tău că orice emoție e validă, și nu există emoții bune sau rele.

Cum să comunici eficient cu copilul tău: 4 pași către o comunicare nonviolentă 2

III. Focusează-te pe nevoi

Încearcă să analizezi situația prin prisma nevoilor. Întreabă-te ce nevoie de-a ta nu este satisfăcută: libertatea, pacea, nevoia de conexiune sau siguranță? Nevoile tale pot fi diferite, de la caz la caz, dar înțelegerea lor te va ajuta să îi comunici copilului tău nevoile tale într-un mod sigur pentru ambii. De asemnea, focusarea pe propriile nevoi te va ajuta să înțelegi și nevoile copilului tău.

Cum să comunici eficient cu copilul tău: 4 pași către o comunicare nonviolentă 3

IV. Negociază și spune ce vrei să obții

Comunică-i copilului tău ce vrei să obții, dar fă-o într-o manieră calmă, cumpătată și cântărită. Ai putea să îi comunici solicitarea ta începând cu o frază ce nu e predispusă spre negativism, cum ar fi: „Încetează”, dar cu o solicitare pozitivă: „Ai fi dispus să…”.

Modul în care comunici ceea ce dorești să obții e foarte important, deoarece perceția solicitării depinde de cuvintele pe care le folosești, și doar cuvintele potrivite pot schimba comunicarea ta din una violentă, într-o comunicare nonviolentă care, pe termen lung, aduce roade.

Cum să comunici eficient cu copilul tău: 4 pași către o comunicare nonviolentă 4

Nu uita de…

Cei patru pași pot fi greu de implementat la început și e nevoie de efort și răbdare pentru a putea mânui comunicarea nonviolentă. De aceea, până ajungi să poți stăpâni comunicarea nonviolentă, îți propunem să nu uiți de aceste reguli/recomandări:

Empatizează

Fiecare conversație pe care o ai cu copilul tău trebuie să fie acompaniată de empatie. Aceasta o să vă ajute să creați o relație bazată pe respect și înțelegere, ceea ce pe termen lung înseamnă o relație strânsă și frumoasă, care favorizează antrenarea inteligenței emoționale a copilului.

Fii respectuos

Nu poți cere copilului tău să fie respectuos cu tine, dacă tu nu o faci cu el. Tu ești un exemplu pentru copilul tău și modul în care obișnuiești să comunici cu el va deveni modul în care el obișnuiește să o facă cu alții.

Acordă-ți un moment de respiro

Unele situații pot fi copleșitoare, iar atunci când simți că nu ești în stare să folosești cei 4 pași recomandați de Marshall B. Rosenberg, ia o pauză și revină la copilul tău atunci când te simți pregătit să ai o conversație constructivă cu el. Important e să nu îl lași fără să îi explici ce se întâmplă, comunică-i că te simți copleșit și că veți continua discuția în scurt timp.

Comunicarea nonviolentă e răspunsul

Cu siguranță nu e ușor să ieși din cercul vicios al comunicării violente și să îți tratezi copilul vorbindu-i în limbaje nonviolente. De cele mai multe ori emoțiile noastre ne ghidează comportamentul și ajungem să exclamăm: „Stai jos!” sau „Oprește-te că o să cazi!” fără să ne dăm seama. Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a ajunge la o comunicare nonviolentă e să conștientizezi cât de necesară e, și ce beneficii are. Deci deja ești pe drumul cel bun!

Nu uita: comunicarea nonviolentă este un mod de comunicare ce pune relațiile pe primul loc. Iar atunci când începi să practici comunicarea nonviolentă zilnic, pui bazele unei relații trainici între tine și copilul tău, favorizând dezvoltarea unui copil independent, care va ști să își identifice emoțiile și să ți le transmită.

Chiar dacă încercările de a comunica nonviolent vor părea inițial ciudate și imperfecte, copilul tău va recunoaște efortul tău. Relația voastră se va aprofunda și vă va aduce mai aproape unul de celălalt!

Echipa Didacto este alături de tine în provocarea de a crește copii rezilienți și echilibrați. La cursurile noastre de limbi străine, copiii sunt încredințați profesorilor cu experiență, instruiți și de încredere, ce știu cum să comunice eficient. Comunicarea nonviolentă stă la baza tuturor interacțiunilor din cadrul activităților noastre. Așteptăm copilul tău la cursurile noastre de limbi străine pentru ai oferi un viitor prosper cu nenumărate oportunități! De asemenea, dacă dorești să oferi și alte oportunități educaționale copilului tău, vezi pe blogul nostru ideile de cadouri pentru copii cu rol de dezvoltare personală și emoțională.

Iar dacă ești foarte interesat de subiectul de azi, descoperă aici o resursă fantastică ce te poate ajuta să performezi în arta comunicării nonviolente.

Ești interesat să vezi cum cel mic se poate dezvolta armonios? Citește și:

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?