Tel: +40 752 822 373
De 1 iunie, transformă învățarea în joacă!
Poți profita de reduceri încă:
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Codul bunelor maniere pentru copii și cei 7 ani de acasă

cei 7 ani de acasa

Ce vei regăsi în articol:

Codul bunelor maniere pentru copii, sau „Cei 7 ani de acasă” modul în care mai este cunoscut, reprezintă un set de reguli cu o istorie veche, prin care oamenii îşi arată respectul față propriile persoane şi faţă de cei din jurul lor. Aceste reguli se află într-o continuă evoluţie, ca societatea în care trăim, astfel acestea s-au modificat de-l lungul anilor, dar cel mai important lucru şi anume bunul simţ, este cel care a rămas neschimbat. 

Modul în care oamenii interacţionează cu personajele care îi înconjoară este redat de bunul simţ şi de educaţia pe care a primit-o în primii ani de viaţă. Bunul simţ în interacţiunea dintre două persoane este felul prin care conversaţia poate fi una plăcută şi uşoară. Cu toate acestea, lipa acestuia poate reprezenta un dezavantaj şi poate lăsa o impresie greşită. 

Există numeroase moduri prin care oamenii pot să îşi arate bunele maniere. Aceste acţiuni nu trebuie sa conste într-un lucru mare sau costisitor deoarece lucrurile mici precum: o vorbă bună, un zâmbet, un gest de salut la timpul potrivit descriu un comportament elegant și mențin buna dispoziție a oamenilor implicați în interacțiune.

 

Ce înseamnă codul bunelor maniere pentru copii

 

Ce reprezintă codul bunelor maniere pentru copii?

O etapă esențială în procesul educației la copii și în dezvoltarea acestora o reprezintă bunele maniere. Ȋntregul comportament al copiilor este ghidat după educaţia pe care a primit-o acasă, politeţea şi bunul simţ fiind lucrurile pe care copiii le învaţă prima dată în procesul de formare pentru codul bunelor maniere pentru copii. Câteva reguli simple, dar învățate la timpul potrivit vor contura un comportament elegant și politicos, esențial pentru un viitor respectabil adult.

Persoanele adulte reprezintă modele de comportament după care un copil se ghidează și este de datoria lor să îl învețe pe cel mic reguli de comportament. Afirmaţiile precum: „Nu vorbi cu gura plină!”, „Bună ziua, căciulă! Că stăpânul n-are gură!” sau ,,Nu mânca cu gura deschisă!” sunt venite din partea bunicilor, a părinților, a profesorilor sau a adulţilor cu care cel mic intră în contact şi au menirea de a îi ajuta pe copii să îşi formeze un caracter frumos, care să fie redat printr-un comportament frumos. 

Nu există copil nepoliticos sau obraznic deoarece un comportament frumos se învaţă. Astfel dacă un copil nu se comportă adecvat poate să fie din cauza faptului că nu i-a fost explicat modul în care ar trebui să acţioneze. 

Cum îi explicăm copilului codul bunelor maniere? Câteva exemple pentru a realiza acest lucru sunt: prin exemplul propriu, prin joacă, prin rime și zicători, prin ilustrarea efectelor. Copilul este dornic să învețe lucruri noi, să cunoască lumea din jurul său și cum să se comporte în propria sa lume, astfel dacă are în jurul său un bun model, acesta va copia acţiunile sale. Bunele maniere reprezinta baza dezvoltării sale, atât ca și copil, cât și ca viitor adult.

 

„Cei 7 ani de acasă” sau codul bunelor maniere pentru copii

 

 

Salutul

Salutul

Salutul este cea mai simplă formă de comunicare, iar copilul trebuie să cunoască unele aspecte. Acesta se face simplu, prin „Bună dimineața!”, „Bună ziua!”, „La revedere!” sau chiar şi prin „Salut!”, formule adeseori însoțite de un zâmbet. Alt lucru important pe care cel mic trebuie să îl cunoască este faptul că persoanele necunoscute nu se salută, doar oamenii pe care îi cunoaștem, cum ar fi: rudele, vecinii, prietenii ori profesorii. 

Alte reguli care ţin de bunele maniere sunt: băiatul salută primul fata, copilul salută primul adultul și întotdeauna se răspunde la un salut pentru a nu ne afla în situaţia în care să auzim: „Bună ziua, căciulă! Că stăpânul n-are gură.”

 

2 cuvinte magice

„Te rog” sunt 2 cuvinte magice

Atunci când îți dorești ceva sau ceri ceva este indicat să foloseşti această formulă magică. Printr-un simplu „te rog” cererea ta poate să fie formulată mult mai plăcut, iar dorința îți poate fi îndeplinită. Acestă expresie trebuie folosită atunci când îţi doreşti sau ai nevoie de ajutor, de un obiect sau de o favoare. Un aspect la fel de important este să mulţumeşti în momentul în care ţi s-a oferit ceea ce ai cerut, acest lucru dând dovadă pentru codul bunelor maniere pentru copii. 

 

Mulțumesc

Mulțumesc!

Prin simplul mulțumesc îți arăți aprecierea, entuziasmul și respectul față de cel căruia i te adresezi. O vorbă bună, un cadou sau un ajutor trebuie urmate de un sincer mulţumesc. 

 

Scuze!

Scuze!

Există momente în care, chiar dacă nu a fost cu intenţie, putem să îi deranjăm pe cei din jurul nostru. Accidente precum a călca piciorul cuiva, a apela un număr greșit sau o altă situație în care deranjăm sau greșim, poate fi reparată de nişte scuze sincere. A ne cere scuze reprezintă o metodă elegantă prin care putem repara situaţia neplăcută pe care am provocat-o.

 

sau să nu vorbești cu gura plină

Să nu mănânci cu gura deschisă sau să nu vorbești cu gura plină.

A nu mânca cu gura deschisă sau a nu vorbi cu gura plină sunt două aspecte foarte importante în ceea ce priveşte bunele maniere. La fel de important este şi să ştii cum şi ce să mănânci. Lucruri precum modul în care se ţine cuțitul sau furculița în mână, cum se țin mâinile la masă, când se vorbește în timpul mesei sau care sunt mesele principale trebuie învăţate pentru a fii sănătoşi și pentru a avea un comportament sănătos.

 

Arta conversației

Arta conversației

Pe lângă formulele de salut, copilul trebuie să știe să nu întrerupă celelalte persoane în timpul unei conversații. Dacă totuşi acest lucru se întâmplă cel mic trebuie să își ceară scuze pentru intervenție. De asemenea, o conversație în care nu ești implicat poate fi întreruptă doar în cazul unei urgențe. Prin acest aspect, dau dovadă de respect și de răbdare. 

În același timp, când cei dragi sau cei cunoscuți adresează întrebări copilului, acesta trebuie să participe la conversație, să vorbească, să împărtășească și să cunoști lucruri despre propria persoană și despre ceilalți. 

 

Pe stradă

Pe stradă

Atunci când ești pe stradă bunul simț îți poartă și de grijă. Există reguli pe care copilul trebuie să le cunoască în momentul în care se află pe stradă. Printre acestea se numără faptul că trebuie să știe să traverseze pe culoarea verde a semaforului, să nu alerge pe trotuar sau pe stradă, să nu arunce gunoi pe jos, ci doar la coșul de gunoi, să nu vorbească tare iar lista poate continua. Prin aceste reguli cel mic dă dovadă de bună purtare și respect, dar se protejează pe el și pe cei din jurul său.

 

Așadar, ce înseamnă codul bunelor maniere pentru copii?

Astfel, bunele maniere reprezintă reguli de comportament civilizat pe care copiii le deprind din familie. Aceasta poate fi considerată cea mai importantă educație a unui copil. Lucrul la care se rezumă codul bunelor maniere pentru copii este cum să se comporte cei mici cu oamenii din viața lor și în societate. 

Primele bune maniere se învață în primii ani de viaţă, de la părinți și bunici prin joacă, prin sfaturi, prin rime și zicători, prin limite impuse, dar mai ales prin propriul model de comportament, toate in vederea dezvoltării comportamentului şi a personalităţii copilului.

Bunul simț se învață, se educă și trebuie arătat la orice pas în orice sitaţie. Acesta se manifestă prin comportament, prin vorbe și fapte, caracterizate de cele mai multe ori de sinceritate și bunăvoință. Cu ajutorul bunelor maniere, putem trăi într-un mediu frumos și respectuos alături de cei din jur şi să creăm o stare de bine în jurul nostru, în ciuda situațiilor neplăcute cu care ne putem confrunta în unele momente pe care le întâlnim.

De asemenea, nu este de ignorat faptul că odată ce invățăm codul bunelor maniere, acesta se transmite mai departe, iar rândul fiecăruia dintre noi, va fi transmis şi copiilor noștri. Codul bunelor maniere pentru copii nu se uită niciodată!

Viziteză blogul Didacto pentru a descoperi mai multe articole despre educație și limba germană. De asemenea, urmărește-ne și pe canalul nostru de YouTube, precum și pe pagina de Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate noutățile din domeniul educației și limbii germane, precum și când organizăm cursurile, atelierele conversaționale, precum și tabere în limba germană.

 

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?