Încă de pe vremea lui Freud se discută despre problemele psihologice ale omului, subiect care s-a aflat mereu în atenția savanților. Pe scurt, numeroasele studii care au fost realizate în această direcție au un rezultat comun care afirmă că venim pe lume cu cele 3 nevoi psihologice de bază a copiilor: nevoia de a fi iubit, nevoia de siguranță și nevoia de stimă de sine. Desigur că sunt multe alte nevoi care derivă din acestea, printre care nevoia de experiențe plăcute sau evitarea suferinței sau nevoia de control și orientare, însă toate se adăpostesc sub aceste 3 mari categorii.
Articolul de față comprimă și rezumă cele 3 nevoi psihologice de bază ale copilului, spune ce presupun aceste nevoie și cum le putem întâmpina astfel încât să ne asigurăm că le oferim celor mici o dezvoltare psihologică sănătoasă.
Cele 3 nevoi psihologice de bază a copiilor:
Nevoi psihologice de bază: Nevoia de a fi iubit

Cu toții simțim nevoia de a fi iubiți și totodată avem nevoie de demonstrații de iubire pentru a ne crea un atașament sănătos. Chiar de la naștere începe să apară această nevoie, când suntem fragili și neajutorați, când iubirea o interpretăm sub formă de siguranță, grijă și protecție. Modul în care se transmite iubire către noi în acești primi ani ai vieții dă tonul felului în care ne vom lăsa iubiți în viitor.
Felul în care suntem ocrotiți, hrăniți și îngrijiți se reflectă în încrederea pe care o vom da sau nu oamenilor în viitor. Și măsura în care ne vom simți bine în propria piele și în care ne vom simți în siguranță va fi de asemenea influențată. Nevoia de iubire începe să capete noi și noi valențe odată ce ne maturizăm.
Cum ne manifestăm iubirea?
În prima etapă a vieții, aceea în care suntem niște bebeluși, e important să fim ținuți în brațe, să avem parte de afecțiune, să fim îngrijiți, hrăniți, însă odată cu înaintarea în vârstă, nevoia de iubire se diversifică.
Pentru un copil de 6 ani, dovadă de iubire poate să însemne bucuria și aprecierea pe care o manifești în momentul în care îți arată construcția de Lego pe care tocmai a finalizat-o. Pentru cel de 8 ani, simpla apreciere a picturii sale realizată cu acuarele îl face să se simtă iubit, valoros.
Adolescentul deja are nevoie să apreciezi modul în care el se descurcă la școala, să îi arăți că ești conștient de schimbările stresante prin care trece la această vârstă, să-i fii părinte, prieten și confident, acestea toate îl vor face să se simtă iubit. Iubirea se mai manifestă și prin îmbrățișări, sărutări, aplauze, șoapte calde etc. Iubirea se mai manifestă și vocal, ar trebui să fie la ordinea zilei expresii ca tati te iubește sunt mândru de tine, mami te iubește.
Nevoi psihologice de bază: Nevoia de siguranță

Copii sunt doar niște oameni mărunți și fără experiență. Așa că ei simt o permanentă nevoie de protecție, de ghidare și de siguranță deplină. Pentru o dezvoltare armonioasă aceștia au nevoie de un cămin sigur, un mediu calm, cu figuri parentale înțelegătoare și iubitoare.
În perioada copilăriei sunt multe întrebări și frici care apar în mintea noastra, așa că părinții sunt aceia care răspund îndoielilor noastre. Ei aduc deseori mult-căutatul răspuns, ei sunt cei care ne calmează, care ne liniștesc și care ne protejează de frici reale sau de frici mai puțin reale.
Cum oferim copiilor sentimentul de siguranță?
Există două modalități pe care le putem aborda, în funcție de situație: verbal sau demonstrativ. Copilul crede că se află un monstru sub patul său? Apleacă-te cu el sub pat și arată-i că se înșeală, fără să ridiculizezi situația.
Copilul crede că mâine nu-și va mai aminti nici un vers al poeziei? Spune-i să o recite în fața ta și spune-i că se descurcă minunat și că totul va ieși perfect.
Este important pentru cei mici să vadă că ne aplecăm la problemele lor și să simtă că le oferim încredere; este bine să-i oferim, treptat, copilului și sentimentul de încredere de sine și de independență.
Oferă-i copilului libertatea de a lu propriile sale decizii (supravegheate și controlate de la distanță de un adult) și vei vedea cum acesta va dobândi sentimentul de responsabilitate și de încredere în propriile forțe.
Oferim, așadar, argumente solide pentru a înlătura orice frică și a demonstra că motivele de teamă nu își au rostul. Trebuie să fim alături de ei când se simt înspăimântați, dar în același timp îi provocăm să cunoască lumea, oamenii din jur, felul în care funcționează natura și societatea și să se obișnuiască cu aceste lucruri. Este de dorit să creștem copii responsabili, ascultători, dar și curioși și curajoși.
Nevoi psihologice de bază: Nevoia de stimă de sine

Părinții sunt, în perioada copilăriei, centrul universului oricărui copil. Tot ce aceștia fac și spun devine literă de lege și setează un standard pe care copii simt că trebuie să-l atingă.
Informația venită de la cei mari nu este supusă nici unei analize, nici unui filtru – dacă părintele spune că desenul nu e foarte frumos, sau că modul în care copilul recită lasă de dorit, copilul ia de bune toate aceste aprecieri.
Tocmai pentru că mintea copiilor este ca un burete fără filtru pentru toate spusele părinților, este esențial să fim atenți cu vorbele pe care le folosim atunci când ne adresăm lor și să modelăm, astfel, în ei o imagine de sine pozitivă.
Cum îi oferim copilului încredere în sine?
Evită critica mai întâi de toate. Ori de câte ori vrei să îndrepți un comportament, acest lucru se realizează prin iubire, înțelegere și cu o deosebită atenție. Jignirile și comparațiile (”x se descurcă mai bine decât tine”, ”te-am rugat să-ți faci curat în camera, asta înseamnă la tine curățenie?” etc) nu sunt deloc de ajutor în demersul căpătării încrederii în sine de către copil. Copiii greșesc, și adulții greșesc, greșeala este omenească și la fel trebuie să fie și observarea ei.
Critica și reproșurile lovesc tocmai la temelia încrederii în sine a copilului și pun pe umerii acestuia greutatea eșecului și a inadecvării. Faptul că aceștia nu au maturitatea necesară pentru a examina informația duce la interiorizarea criticii și la dezvoltarea unor mecanisme psihologice nocive.
Prin comparațiile cu alți copii, copilul tău va considera că nu este suficient de bun, de valoros, de deștept și va ajunge astfel să adune sentimente de invidie, mânie sau chiar de ură.
Trebuie să căutăm, așadar, să lăudăm fiecare reușită și fiecare gând sau gest frumos. Îndreptăm cu înțelepciune defectele și ridicăm în relief calitățile.
Într-o creștere sănătoasă și armonioasă, complimentarea nevoilor fizice cum ar fi nutriția, asigurarea unui cămin, imunizările sau oferirea unui mediu familial sănătos se combină cu împlinirea nevoilor psihologice.
Pe lângă cele amintite mai sus, este important să amintim și nevoia de mentori, educatori și învățători care să lucreze după aceleași principii.
Este responsabilitatea noastră ca, din aceste ființe mici, cu multe nevoi, să creștem oameni mari sănătoși, funcționali și fericiți.
Concluzie

Nevoile psihologice prezentate se ridică aproape de nivelul nevoii de hrană și apă. Cunoașterea acestor nevoi de bază ale copilului este importantă pentru că te va ajuta să-i creezi un mediu propice de creștere acestuia, iar ție îți va fi mult mai ușor să relaționezi cu el.
În plus, împlinirea acestor nevoi psihologice de bază îi vor crea un spațiu prielnic de dezvoltare și va descoperi faptul că greșeala este o oportunitate de învățare. Caută să-i împlinești aceste nevoi de bază și oferă-i copilului tău mediul necesar pentru o creștere sănătoasă și armonioasă. Descoperă pe didacto.ro o mulțime de articole dedicate părinților, copiilor și cadrelor didactice; articole valoroase despre educație și limba germană. De asemenea, ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook și Instagram și pe canalul de YouTube.