Când te gândești la cadouri pentru copii, care sunt primele lucruri ce îți trec prin minte? Dacă te-ai gândit la cursuri: de limbi străine, robotică și dicție, felicitări, ești pe drumul cel bun. Și jucăriile de pluș sunt cadouri pentru copii, dar nu sunt cea mai bună investiție pe termen lung.
Cadourile pentru copii, pe lângă distracția și bucuria oferită, trebuie să și dezvolte unele abilități care îl vor ajuta pe copilul tău să se integreze în orice mediu, indiferent cât de schimbător ar fi.
Pentru a înțelege diferența dintre cadouri pentru copii ce pot fi considerate investiții și celelalte cadouri pentru copii, trebuie să te întrebi: ce plus valoare îi oferă acest cadou copilului meu? Dacă răspunsul este: cunoștințe, noi abilități și perspective, atunci merită să consideri obțiunea de a investi în el.
Copilăria este despre educație și dezvoltare la fel de mult cum este și despre joacă, distracție și relaxare. Sunt atât de multe lucruri pe care un copil le are de învățat, iar partea bună este că copiii asimilează informația și învață lucrurile mult mai ușor decât adulții.
Deci, tot ce trebuie să faci este să îi oferi copilului tău oportunități de dezvoltare și învățare. Astfel, investirea în cadouri pentru copii, educative, este un semn clar de bune practici de parenting.
Am pregătit pentru tine o listă de cadouri pentru copii care sunt mai mult decât un obiect ce se va prăfui pe rafturi.
1. Cursuri de educație financiară dedicate celor mici
Banii și gestionarea lor sunt până în ziua de azi un subiect tabu în România. Rezultatul – la finalul lunii multe familii sunt nevoite să se lipsească de anumite plăceri, ca să supraviețuiască până la următorul salariu.
Uite o idee de cadou pentru copilul tău – un curs de educație financiară. Pe lângă faptul că cel mic va afla mai multe despre bani și cum îi poate gestiona, vei avea și tu posibilitatea să faci acest lucru împreună cu el și să îți reamintești mai târziu cunoștințele financiare dobândite.
Școala de bani oferă un curs de educație financiară pentru copii care îi învață despre: cum folosești banii, diferența dintre nevoi și dorințe, de ce e important să economisești.
2. Cursuri de limbi străine celor mici
Nenumărate studii arată că învățarea unei limbi străine de la o vârstă fragedă contribuie semnificativ la dezvoltarea intelectului, fapt care favorizează învățarea ulterioară a altor limbi. Cunoașterea unei limbi străine nu este doar un diferențiator puternic de angajare, dar și un exercițiu al minții. Cu atât mai mult dacă vorbim despre o limbă dificil de învățat.
Cum să decizi ce limbă străină să învețe copilul tău? O idee ar fi să începi prin a investiga care limbă este cea mai studiată sau prezintă un interes în mai multe țări, precum și în câte țări este vorbită, iar după aceea îți sugerăm să te scufunzi în beneficiile învățării acelei limbi.
Un exemplu și o recomandare ar fi limba germană, care pare părea una foarte dificilă, ceea ce nu este chiar așa. Limba germană este a treia pe lista limbilor studiate la nivel mondial și ocupă al doilea loc ca și popularitate în Japonia și Europa.
Există multe motive pentru care merită să încurajezi copilul tău să studieze limba germană, iar echipa Didacto a pregătit pentru tine top 10 motive de ce să înveți limba germană. Dacă cele enumerate în articolul nostru te-au convins și vrei ca copilul tău să studieze germana, să știi că Didacto oferă cursuri de germană pentru copii de la 8 la 14 ani. Iar, dacă crezi că germana nu i se potrivește copilului tău, poți opta pentru cursuri de limbă franceză.
3. Jocuri educative
Nu putem elimina din lista de cadouri pentru copii jocurile. Dar le putem alege în așa fel în cât aceastea să fie o investiție în educația copilului tău. Uite câteva jocuri care, pe lângă distracție, va pune mintea copilului tău la încercare, îi vor dezvolta logica și gândirea critică.
- Experimente științifice – ce poate fi mai distractiv decât să înveți științele exacte experimentând
- Story cubes – un joc care îți pune copilul în ipostaza de a inventa o poveste folosind imaginile de pe 9 cuburi aruncate
- Kingdomino – un joc de strategie ce va dezvolta gândirea strategică
- Concept – un joc ce antrenează gândirea logică, unde trebuie să ghicești conceptul sau cuvintele asociind indicii care vin sub forma unor iconițe
4. Activități sportive
Știi ce activitate sprijină gândirea critică, disciplinează și dezvoltă abilități de lucru în echipă? Exact, activitățile sportive. Uneori, conexiunea dintre sport și beneficiile enumerate mai sus este mai puțin evidentă, deoarece la prima vedere unicul beneficiu al sportului este sănătatea fizică și nimic mai mult. Greșit, sportul este despre concentrare și atenție, perfecționarea calităților de leadership, colaborare și management personal.
Există o sumedenie de sporturi ce pot constitui fantastice cadouri pentru copii, în funcție de interesul și motivația fiecăruia: baschet, badminton, atletism, dansuri, tenis de câmp sau de masă, fotbal, înot…
Nu ai idee ce cadou să îi faci copilului tău? Un abonament la înot e o idee minunată pentru a echilibra multitudinea de activități academice.
5. Activități creative
Sprijinirea creativității este la fel de importantă ca și dezvoltarea gândirii critice și logice. Nu uita, copii de azi sunt adulții de mâine, ei sunt cei ce vor intra într-un câmp al muncii suprasaturat, în care micile detalii vor face diferența. Unul dintre acele caracteristici care îl vor ajuta pe copilul tău să iasă în evidență în mulțime este modul lui creativ de a gândi, care nu se oprește la tiparele gândirii colective.
Și atunci, o investiție în activități creative este mai mult decât binevenită pentru copilul tău. Acestea pot fi: un cerc de teatru, pictură sau ceramică, fotografie sau regie de film. (Vezi și: https://didacto.ro/creativitatea-la-copii-si-gandirea-laterala/)
Exercițiu de creativitate pentru tine: găsește o activitate care să dezvolte creativitatea copilului tău.
6. Club de cercetași
Copiii contemporani sunt mult mai deconectați de natură decât părinții lor. Asta îi împiedică să aprecieze darurile naturii, frumusețea ce îi înconjoară și momentul prezent. Nu mai ai inspirație de cadouri pentru copii? Uite unul: investește în micul tău explorator oferindu-i posibilitatea să participe la cluburile de cercetași.
Drumețiile și campingul vor ajuta copilul tău să fie mai rezistent, să observe mai mult și să fie mai interesat de mediu și problemele cu care se confruntă.
Bonus: astel de cadouri pentru copii conduce la construirea abilităților necesare pentru a se descurca înntr-un mediu necunoscut, îi dezvoltă gândirea critică și abilitățile de leadership.
7. Voluntariat
Uite o idee de cadouri pentru copii ce nu necesită un capital – activitățile de voluntariat. Pe lângă faptul că copilul tău va fi un viitor angajat, el va avea rolul de cetățean și membru al comunități. Activitatea de voluntariat lărgește înțelegerea copilului tău asupra modului în care funcționează o instituție și îi oferă o înțelegere asupra problemelor din interiorul societății.
Dacă vrei ca copilul tău să fie proactiv, încurajează-l să participe la activități de voluntariat, fie că e vorba de o activitate de salubrizare a mediului sau organizarea unui târg caritabil, aceste activități îl vor ajuta pe copilul tău să înțeleagă logistica din spatele evenimentelor și îi va oferi o viziune mai amplă asupra proceselor sociale complexe.
Alege cadouri pentru copii care să le ofere posibilitatea să guste din puterea de a schimba lumea. Nu trebui să îl lipsești pe copilul tău de sentimentul de împlinire pe care activitățile de voluntariat i-l poate oferi, dar nici de creșterea nivelului de inteligență emoțională.
8. Oratorie
De curând, arta de a ține discursuri a devenit un atribut în lipsa căruia parcursul academic și viața profesională devin mult mai complicate. Între 15% și 30% din adulți au anxietate și teamă de a vorbi în public.
De la discursurile politicienilor până la prezentarea unei ordini de zi – oratoria este prezentă în viața tuturor. Deși acest argument este unul suficient de puternic pentru a convinge să investești în acest tip de cadouri pentru copii, trebuie să știi că există multe beneficii pentru copilul tău.
În primul rând, copilul tău va deveni curajos, indiferent cât de prezente vor fi discursurile în viața copilului tău, el nu le va percepe ca pe inconveniențe, ci din contra, ca pe oportunități de a se face auzit. De asemenea, copilul tău va învăța să își gestioneze emoțiile, să își structureze ideile și să le formuleze mai ușor.
Vezi și: 4 pași spre o comunicare nonviolentă cu copilul tău
9. Programare
În era digitală în care ne aflăm, programarea este o aptitudine fundamentală. Studierea limbajelor de programare de către copii rămâne un subiect de actualitate indiferent de alegerea profesională pe care o va face copilul tău. Beneficiile acestui tip de cadouri pentru copii sunt numeroase:
- Dezvoltarea gândirii logice
- Dezvoltarea gândirii algoritmice
- Stimulează creativitatea și abilitățile matematice
Vezi și: Nativ digital – 10 sfaturi pentru a construi o relație sănătoasă între internet și copilul tău
Dacă vrei să îl ajuți pe copilul tău să devină un membru prețios în orice tip de organizații, cadoul perfect pentru el este un curs de programare.
Concluzii
Cred că ai auzit zicându-se „prea multe cadouri strică” – nu și în cazul în care alegi cadouri pentru copii care îi educă și le aduce plus valoare. Toate activitățile menționate mai sus sunt investiții în educația copilului tău care îl vor ajuta: să se perfecționeze din punct de vedere academic, să devină un lider și membru de grup mai bun și să capete încredere în sine.
Nu uita: într-o multitudine de cadouri pentru copii, educația este de departe cel mai util și frumos lucru în care poți investi pentru copilul tău. Un cadou ce nu necesită sărbători speciale pentru a fi oferit, ci pe care i-l oferi zilnic. Știm că deja faci asta, așa că vrem să îți oferim o mână de ajutor.
Intră pe Didacto și alege un cadouri pentru copii tău: ateliere ateliere de germană sau cursuri de germană și ateliere de franceză sau cursuri de franceză pentru copii; tabere tematice în aceste limbi străine, sau o combinație dintre ele!
Vezi și: