Tel: +40 752 822 373
De 1 iunie, transformă învățarea în joacă!
Poți profita de reduceri încă:
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

Ghid de bune practici: activitati nonformale educative

Ce vei regăsi în articol:

O gamă largă de activități nonformale pot oferi copiilor multiple beneficii și oportunități care îi pot ajuta să se dezvolte și să crească armonios. Iar noi, echipa Didacto, ne asigurăm că informațiile valoroase, privind activitățile nonformale și interacțiunea cu persoane din grupuri vulnerabile, ajung la tine în cel mai reprezentativ mod.

Despre Centrul Didacto

Centrul Didacto este o întreprindere socială din anul 2021, iar misiunea noastră socială este de a contribui la creșterea nivelului de bunăstare a familiilor, copiilor și tinerilor aparținând grupurilor vulnerabile, din municipiul Cluj-Napoca și vecinătatea acestuia, prin programe multidisciplinare de formare și consiliere, personalizate conform nevoilor individuale ale acestora. 

Astfel, ne-am propus o serie de programe sociale prin care vom contribui direct la creșterea nivelului de bunăstare și la crearea unui mediu potrivit pentru persoanele care se află în diferite situații de vulnerabilitate, pentru a merge pe calea schimbării.

În anul 2021 am pregătit 10 pachete pentru 10 familii aflate într-o situație vulnerabilă din Cluj-Napoca. Citește aici despre cum am organizat respectivul program social. În anul 2022 și începutul anului 2023 am organizat următoarele programe sociale:

 • 13 activități pentru 71 de copii de la 5 case de copii din Cluj-Napoca;
 • 3 ateliere în 3 școli diferite din Cluj-Napoca pe tematica „Respectarea drepturilor copiilor”
 • Un ghid de bune practici;
 • Curs de parenting pentru 12 părinți care fac parte din diferite situații de vulnerabilitate.

Acest articol este dedicat Ghidului de bune practici pe care puteți să îl descărcați gratuit la sfârșitul acestui articol. Ghidul este adresat facilitatorilor de activități educaționale nonformale care lucrează cu grupuri vulnerabile. Cu toate acestea, informațiile oferite sunt utile și pentru cei care nu lucrează în mod exclusiv cu astfel de grupuri, deoarece fiecare dintre noi poate fi, la un moment dat, dintr-un anumit punct de vedere, o persoană vulnerabilă. 

În plus, vulnerabilitatea nu este întotdeauna vizibilă sau evidentă, motiv pentru care considerăm că acest ghid oferă informații valoroase nu numai pentru facilitatorii de activități nonformale, ci și pentru educatori, profesori, părinți sau orice persoană care își dorește să îi înțeleagă mai bine pe cei din jur, indiferent de vârsta sau ocupația sa. 

De asemenea, în ghid veți regăsi atât informații generale despre desfășurarea activităților educaționale nonformale, cât și principii care stau la baza lucrului cu, în și pentru grupuri vulnerabile. Pe parcursul ghidului, informațiile oferite de noi sunt completate de numeroase resurse externe, în format text sau video, în limba română sau engleză.

Ce vei regăsi în ghidul de activități nonformale și lucru cu persoane din grupuri vulnerabile:

-Informații despre facilitarea activităților educaționale nonformale;

-Răspunul la întrebarea: Ce este educația nonformală?

-Activități educaționale nonformale: structură și metode.

 • Faza de warm-up/încălzire
 • Faza de transparență
 • Tranziția spre temă
 • Etapa de informare
 • Implementarea practică
 • Faza de cool-down/încheiere

-Informații despre abilitățile necesare unui facilitator de activități educaționale

-Detalii despre lucrul cu persoanele din grupuri vulnerabile:

 • Vulnerabilitatea
 • Intersecționalitatea
 • Stereotipuri, prejudecăți, discriminare
 • La ce să fim atenți în activitățile cu și despre grupuri vulnerabile 

-Caracteristici ale sistemelor de opresiune

-Facilitarea accesului și grija pentru nevoile de bază

-Studiu de caz

-Resurse

Avantajele obținute prin desfășurarea de activități nonformale:

 1. Dezvoltarea abilităților transferabile: activitățile nonformale pot ajuta la dezvoltarea unor abilități transferabile, cum ar fi comunicarea, lucrul în echipa sau rezolvarea problemelor.

 2. Oportunități de networking: activitățile nonformale pot oferi oportunități pentru a cunoaște oameni noi din medii diferite și a construi conexiuni solide.

 3. Creșterea încrederii în sine: participarea la activități nonformale poate ajuta la creșterea încrederii în sine și a stimei de sine, prin realizarea de noi sarcini și activități.

 4. Învățare prin experiență: activitățile nonformale permit învățarea prin experiență și prin descoperire, ceea ce poate fi mai eficient decât învățarea teoretică.

 5. Dezvoltarea pasiunii și a intereselor: participarea la activități nonformale poate ajuta la descoperirea și dezvoltarea pasiunilor și a intereselor personale, precum și la formarea de noi aptitudini.

Descărcați acum ghidul gratuit de bune practici privind activitățile nonformale și devino un actor important în crearea unui sistem educațional sănătos, bazat pe nevoile beneficiarilor.

Descarcă complet gratuit ghidul de bune practici:

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?