☀️ Un Mărțișor pentru viitor!
Reduceri de 20% pentru noii cursanți!
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

8 tehnici pentru a forma un copil dezinvolt

Ce vei regăsi în articol:

Cum poate fi numit un copil „dezinvolt”? În articolul următor, dorim sa oferim câteva metode și tehnici prin care ați putea dezvolta un copil dezinvolt.

8 tehnici pentru a fi dezinvolt pentru copii

Dezinvoltura – calitate nativă sau cultivată?

Dezinvoltura este capacitatea de a te mișca, de a te manifesta liber și degajat, de a fi încrezător și de a te simți confortabil cu tine însuți.
Pentru că mulți copii sunt ghidați de timiditate, este de datoria părinților să îi ajute și să le ofere sprijinul necesar dezvoltării lor, astfel încât să depășească sentimentul de neîncredere. Dezinvoltura poate fi oferită fie de la familie, fie din diverse locuri menite a îmbogăți atitudinile și comportamentele copilului.

8 tehnici pentru a fi dezinvolt pentru copii

Tehnici pentru a crea un copil dezinvolt – beneficiile pe termen lung 

Încrederea și confortul pe care un copil ajunge să îl dețină cu el însuși oferă, în primul rând, o viață sănătoasă, evitând depresia și anxietatea socială, precum și izolarea. Încrederea oferă stima de sine ce se transformă într-un impuls spre acceptarea noilor provocări. Dezinvoltura pune la dispoziție o motivație pozitivă pentru îmbunătățirea funcționării sociale. Această atitudine este ceva cu care copiii trebuie să fie învățați de mici, pentru a evita confruntarea cu problema de față la o vârstă înaintată care presupune un efort mai ridicat de adaptare și schimbare. De asemenea, teatrul prezintă numeroase tehnici pentru a fi dezinvolt.

Cum devii un copil dezinvolt prin teatru? Care sunt tehnicile pe care teatrul le pune la dispoziție copiilor, cu scopul dezvoltării acestora?

 

8 tehnici pentru a forma un copil dezinvolt 1

Tehnici pentru a fi un copil dezinvolt prin teatru: exerciții și jocuri pentru copii

1. Limbaj nonverbal: copiii se află în puncte diferite ale sălii și încep să se miște liber, imaginându-și că în interiorul corpului lor se află o bilă de energie care are calități diferite – poate fi pufoasă sau spinoasă, gelatinoasă sau rigidă. Astfel, copiii lucrează cu imaginația lor, crează un obiect imaginar pe care reușesc să îl simtă în interiorul corpului lor ca mai apoi să se miște conform senzației oferite de obiectul dat.

2. Exerciții de argumente pro și contra: doi copii primesc un subiect/temă de discuție. Unul trebuie să aducă argumente pro, celălalt contra. Prin acest exercițiu, copilul învață să se exprime, să își solideze argumentele, să fie convingător și să vorbească în fața altor oameni/copii.

3. Panglica de sunet: copiii stau într-un cerc. Unul dintre ei scoate un sunet. Celălalt copil preia sunetul iar acesta călătorește prin tot cercul, devenind așa-zisa ”panglică de sunet”. Fiecare copil îl preia și îl expediază cât de rapid posibil. Sunetul se transformă într-un altul cu ajutorul persoanei care este lângă cea care a pornit sunetul inițial.

4. Nu pot suporta…!: Fiecare copil descrie, pe rând, gustul mâncării pe care nu o poate suferi. Încurajăm să fie folosite cât mai multe detalii, astfel încât și ceilalți copii din grup să fie dezgustați de acea mâncare.

5. Jocul unei fraze simple: o simplă frază este pronunțată în 3 sau 4 moduri diferite, de exemplu: ”Închide ușa!” sau ”Bună”, urmat de numele copilului căruia i se adresează salutul. Aceste propoziții sunt recunoscute ca tehnici pentru a fi un copil dezinvolt, întrucât cei mici folosesc diferite metode și tonalități pentru a fi convingători și pentru a-și îndeplini dorințele.

6. Drumul încrederii: Sunt formate echipe de câte doi. Un copil este legat la ochi și plimbat prin spațiul de joc de către partenerul care îl ghidează și îi croiește un drum astfel încât să nu se intersecteze cu ceilalți copii. După asta, rolurile se schimbă, urmând ca cel care a fost ghid, să fie ghidat. Astfel, copiii învață să aibă încredere în partener și grija față de acesta.

7. În ce loc mă aflu?: Un copil pășește în spațiul de joc și face o activitate non-verbală, specifică unui loc. Odată ce ceilalți copii au deslușit despre ce spațiu este vorba, se alătură primului copil și încep să facă alte activități non-verbale specifice locului creat.

8. Exerciții de respirație (recomandate copiilor cu vârste cuprinse între 8-12 ani): Copilul se relaxează și încearcă să inspire atât de mult aer încât burtica să i se umfle precum un balon. Își ține respirația pentru câteva secunde, după care expiră încet tot aerul inhalat. În timp ce expiră, este important să își lase mușchii relaxați. Inspiră încă o dată, relaxându-și mâinile, simțindu-se liniștit și relaxat.

În ce fel pot contribui părinții la dezinvoltura copiilor și care este impactul pe care îl are comportamentul lor asupra celor mici?

 

copil dezinvolt

Tehnici pentru a fi dezinvolt oferite de părinți

Copiii au posibilitatea de a crește cu această dezinvoltură, din simplul fapt că această atitudine este deja existentă în familia sa. Părinții își susțin copilul, fiindu-i alături atunci când sunt curioși și vor să descopere sau să întreprindă o activitate. Îi învață ce înseamnă compasiunea pentru ceilalți și importanța comunicării acesteia.

De asemenea, este foarte important ca cei mici să fie validați de către părinți, să le fie alături în orice împrejurare și să le arate că sunt iubiți și ascultați. În caz contrar, copilul va crește cu impresia că nu este suficient de bun pentru a face ceva, lucru ce duce la neîncrederea de sine și poate căpăta forme mult mai grave odată cu trecerea timpului.

Părinții trebuie să aibă încredere în copiii lor, crescându-le stima de sine.
Există o multitudine de tehnici pentru a fi dezinvolt, care se pot culege din foarte multe părți, așadar copilul are toate șansele să se dezvolte și să crească cu încrederea de sine necesară depășirii tuturor problemelor și impedimentelor.

Toate aceste tehnici pentru a fi dezinvolt se pot exersa practicând exercițiile de mai sus. De asemenea, Didacto.ro vă oferă posibilitatea de aplicare a acestor informații în perioada 22-28 August 2021, în Munții Apuseni/județul Cluj, în cadrul unei tabere pentru copiii de clasele 5-8, de Teatru & Improvizație. Pentru mai multe detalii accesați această pagină. Urmărește-ne și pe Facebook, Instagram și YouTube pentru a vedea cum a fost la taberele anterioare și pentru a fi la curent cu toate serviciile, produsele și promoțiile pe care le avem.

 

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii

☀️ Un Mărțișor pentru viitor!

Primăvara începe cu 20% reducere la învățarea distractivă!

Am deschis înscrierile la Taberele de Vară, de Zi!

Prețuri reduse până pe 17 aprilie!
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?