Sună clopoțelul pentru educația distractivă! Reduceri de până la 1000 LEI până la 16 Septembrie!
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

6 sfaturi pentru părinți de la educatori experimentați

sfaturi pentru parinti

Ce vei regăsi în articol:

Există o mulțime de site-uri web, cărți și articole care oferă sfaturi pentru părinți în materie de cum să își crească copii. Atât de multe încât e foarte ușor să devii copleșit de fluxul de informații ce-ți este pus la dispoziție. De aceea, am decis să culegem 6 sfaturi pentru părinți utile de la educatori experimentați.

Familia, prietenii, consilierii de familie, toți sunt acolo pentru a oferi bune practici de creștere a copilului. Cu toate acestea, poate fi complicat să știi care dintre ele au cele mai mari șanse să funcționeze cu copilul tău. Dacă ești în căutarea unor sfaturi pentru părinți universale, încearcă aceste 6 bune practici culese de la educatori experimentați.

Educatorii petrec ore în șir alături de copii ani la rând, le cunosc nevoile și știu cum să îi ajute și susțină în momentele mai puțin distractive, dar și cum să îi motiveze să învețe într-un mod ingenios.

Hai să parcurgem cele 6 sfaturi pentru părinți culese de noi de la educatori experimentați:

Sfaturi pentru părinți

sfaturi pentru parinti

Creează un spațiu de învățare pozitiv

sfaturi pentru parinti

Existența rutinei

Primul lucru pe care educatorii experimentați îl recomandă părinților este crearea unei rutine. Ajută-ți copilul să își stabilească o rutină și sisteme pentru a rămâne organizat. Crearea unei rutine pentru copii are nenumărate beneficii:

  1. Învață copilul să fie responsabil
  2. Îi oferă autonomie
  3. Îi organizează pe copii
  4. Le oferă o stare de calm, din cauza predictibilității
  5. Dezbaterile cu privire la regulile casei nu își vor mai avea locul

Deci, unul dintre cele mai utile sfaturi pentru părinți este crearea unei rutine, deoarece îl va ajuta pe copil să se autodisciplineze. Știind ce responsabilități are își poate gestiona singur timpul și poate decide cărei sarcini să ofere prioritate.

Decideți când și unde se fac temele pentru acasă

Un sfat pentru părinți de neprețuit oferit de educatorii experimentați este crearea unui acord privind desfășurare temelor de acasă. Decideți împreună când se va lucra la teme, pentru cât timp și unde. Acest acord scris va evita foarte multe certuri. De la stabilirea acestei înțelegeri nu mai trebuie să îi spui copilului tău să își facă temele. Când copilul știe că are o responsabilitate, că există o oră stabilită pentru o anumită sarcină, când există reguli și consecvență, va fi mai predispus să-și facă temele cu mai puțină agitație.

Spațiul de lucru plăcut

Organizează spațiul de lucru al copilului în așa fel încât să își dorească să fie acolo pentru a scrie, desena sau învăța. Asta îl va ajuta să nu mai perceapă spațiul de lucru ca pe un loc în care trebuie să fie, ci unul în care își dorește să-și petreacă timpul. Asigură-te că spațiul de lucru al copilului are o luminare adecvată și suficientă, dar și că piciul are la dispoziție toate cele necesare: pixuri, hârtie, creioane. Spațiul de lucru trebuie să fie un mediu în care copilul se simte bine și vrea să lucreze.

Petrece timp de calitate cu copilul tău

6 sfaturi pentru părinți de la educatori experimentați 1

Un sfat pentru părinți de neprețuit este: petrece timp de calitate alături de copilul tău. Organizează o zi specială pentru tine și copilul tău. Porniți împreună într-o aventură, oricare ar fi aceasta: mergeți la o plimbare cu bicicletele, faceți prăjiturele, descoperiți natura din cel mai apropiat parc sau desenați pe pereți.

Timpul de calitate petrecut împreună vă unește și vă lasă să vă redescoperiți cu fiecare nouă aventură. Pe termen lung aceste ieșiri ocazionale în care petreceți timpul doar voi doi se transformă în relații de prietenie durabile, bazate pe încredere și respect. Așa afli mai multe despre ce îi place copilului tău, ce îl captivează și ce interese are, ceea ce te va ajuta să îl susții în toate pornirile pe care le are. De asemenea, timpul petrecut cu copilul tău te va ajuta să scapi de ideea „cum ar trebui să fie copilul meu” și să îmbrățișezi și descoperi cine e de fapt, ce îi place și cum vede lumea.

Cel mai important lucru e să fii prezent în totalitate acolo, nu trișa stând cu un ochi pe telefonul mobil sau televizor.

Șoptește pentru a capta atenția

sfat pentru parinti

Un sfat pentru părinți care pare inițial contraintuitiv, dar este de fapt unul ce-ți salvează foarte multe celule nervoase este cel de a vorbi în șoaptă atunci când vrei să captezi atenția copilului tău. Când vrei să îi comunici ceva copilului, dar acesta este distras și nu te bagă în seamă, folosește această tehnică: șoptește în loc să vorbești mai apăsat. Rezultatul te va uimi. Vorbitul în șoapte îl va ajuta pe copilul tău să se concentreze și îl va face să fie atent la ceea ce spui.

Poți încerca acest truc oricând, iar rezultatul e garantat. La o petrecere cu mulți copii, la terenul de joacă, sau atunci când ești doar tu cu copilul tău. Un bonus al acestui sfat pentru părinți e că poate fi folosit în orice context cu oricine, chiar și cu adulții.

Oferă-i copilului 60 de secunde pentru a se lamenta

Sfat pentru parinti

Cât de des ți s-a întâmplat ca piciul tău să fie nemulțumit de ceva? Poate nu i-a plăcut cum i-ai tăiat și aranjat fructele în farfurie, ce tricou i-ai cumpărat sau nu vrea să-și facă temele. Educatorii experimentați știu cum să rectifici situația. Recomandarea sună în felul următor: lasă-ți copilul să își exprime neplăcerea pentru un minut întreg. Poți chiar seta un cronometru, iar atunci când acesta sună discuția se epuizează și nu reveniți la subiect.

Dacă permiți această manifestare exagerată de 60 de secunde în care se plânge că e grea tema la matematică și nu vrea să o facă, ai câștigat o după-amiază fără scandal și dramă.

Echilibrează independența și sprijinul

6 sfaturi pentru părinți de la educatori experimentați 2

Unul dintre multele sfaturi pentru părinți oferit de educatori este acela de a-i oferi sprijin copilului tău în timp ce îi oferi independență. Responsabilitatea și independența sunt esențiale pentru o dezvoltare armonioasă și o trecere de la copilărie la adolescență, și ulterior la maturitate. Deseori, instinctul parental dictează modul în care acționăm atunci când copilul întâmpină o problemă. Intenția de a-ți ajuta copilul atunci când acesta se confruntă cu o provocare e firească. Însă, nu uita că anume acele probleme și situații provocatoare îl vor ajuta să devină un adult independent.

Atunci când copilul tău se confruntă cu o problemă, înainte de a încerca să-l ajuți discută cu el. Întrebă-l cum se simte în legătură cu acea problemă, cum crede că ar putea să o soluționeze, întreabă-l dacă are nevoie de ajutorul tău. Iar cel mai important e să îi dai de înțeles că ești acolo pentru el, indiferent de ce se întâmplă. Susținerea pe care i-o oferi, dar și faptul că discuți deschis despre problemă îl va ajuta să treacă mult mai ușor prin orice provocare.

În articolul nostru „Cum creștem copii independenți: 7 metode pentru a oferi suport și ghidare” găsești mai multe informații la acest capitol.

Redefinește eșecul

6 sfaturi pentru părinți de la educatori experimentați 3

De câte ori doar gândul de a eșua te-a împiedicat din a acționa? Eșecul este o parte firească a vieții, iar acceptarea eșecului ca fiind o parte indispensabilă dezvoltării este primul pas către succes.

Orice părinte își vede copilul reușind în viață. Un ingredient fără de care nimeni nu ajunge în vârf este eșecul, care în mulți dintre noi trezește fiori. Reziliența în fața eșecului este un atu pentru oricine. Redefinirea eșecului îi creează o perspectivă sănătoasă copilului tău asupra eșecului.

Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru părinți în acest sens e să redefinești eșecul pentru copilul tău. Începe prin a-l întreba în fiecare seară ce nu i-a reușit în acea zi. De asemenea, puteți citi împreună o carte despre oameni celebri care au schimbat lumea după ce mai întâi au eșuat: „Eșecuri fantastice”. Oferă-i copilului tău posibilitatea de a vedea eșecul ca pe un element crucial dezvoltării.

Un ultim sfat pentru părinți

În acest articol am vorbit despre 6 sfaturi pentru părinți de la educatori experimentați, care sperăm că te vor ajuta să îți formezi o relație frumoasă cu copilul tău și îl vor sprijini în drumul său spre succes.

Acum că ai parcurs cele 6 sfaturi pentru părinți, te invităm să accesezi și alte surse de informare din sfera parentingului, pentru a te asigura că cel mic primește cele mai bune oportunități de educare, dezvoltare și înțelegere.

6 sfaturi pentru părinți de la educatori experimentați 4

La Didacto, punem educația copilului tău pe primul loc, de aceeaa, îl așteptăm cu drag la toate programele special create pentru el: atelier de limba franceză, atelier de limba germană, cursuri de franceză sau germană și tabere pentru copii în diverse orașe ale țării.

Vezi mai multe oportunități pentru dezvoltarea celui mic:

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?