Tel: +40 752 822 373
De 1 iunie, transformă învățarea în joacă!
Poți profita de reduceri încă:
00
zile
:
00
ore
:
00
minute
:
00
secunde

5 Povești în germană – citește și învață limba germană împreună cu copilul tău

povesti in germana

Ce vei regăsi în articol:

În copilărie, poveștile și basmele au un rol important în dezvoltarea creativității, a libertății în gândire și a dorinței de explorare. Citind povești în germană alături de copilul tău, te poți asigura că cel mic culege toate beneficiile interacțiunii cu lumea literaturii, dobândind, totodată, importante cunoștințe lingvistice. Poveștile în limba germană sunt o resursă extrem de valoroasă pentru dezvoltarea vocabularului, a simțului sintactic și a abilităților de înțelegere auditivă.

Cu ajutorul internetului, aveți acces la o largă varietate de povești în germană, unele dintre ele însoțite de traduceri în limba română sau de înregistrări audio care facilitează lectura materialului și pronunția corectă a cuvintelor. Datorită numărului mare de resurse virtuale, poate fi dificil să găsești poveștile potrivite pentru copilul tău. De aceea, în acest articol, îți recomandăm 5 povești în germană potrivite pentru o seară de lectură alături de cei mici.

Hänsel și Gretel

Când vine vorba despre povești în germană autentice, Hänsel și Gretel este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute. Creație a Fraților Grimm, figuri proeminente ale literaturii, filologiei și lingvisticii germane, Hänsel și Gretel a încântat copilăria multor generații prin firul narativ palpitant și mesajul care rezonează în timp. Astfel, citind această poveste, vei putea retrăi alături de copilul tău emoția, curiozitatea și delicatețea specifice unei vârste fragede.

Personajele principale ale poveștii sunt doi frați dintr-o familie sărmană care, rătăcindu-se în pădure, ajung la casa de turtă dulce a unei vrăjitoare. Deși amabilă la prima vedere, vrăjitoarea se dovedește a fi antieroul care îi pune în încurcătură pe cei doi copii. Pentru a depăși cu succes toate încercările vrăjitoarei, Hänsel și Gretel apelează la munca în echipă, la ingeniozitate și la grija față de cei apropiați, reușind, în final, să se întoarcă nevătămați la casa părintească.

Hainele cele noi ale împăratului

Hainele noi ale împăratului (în germană Des Kaisers neue Kleider), este o poveste aparținând autorului danez Hans Christian Andersen, publicată în 1837. Personajul principal al acestei povești în germană este un împărat vanitos, a cărui principală preocupare este reprezentată de hainele purtate. Profitând de îngâmfarea împăratului, doi țesători îl conving că pot crea o țesătură care să dezvăluie orice persoană nepregătită pentru rolul lor în regat. Țesătura fermecată este, de fapt, nimic, iar împăratul ajunge să fie umilit în fața supușilor.

Dacă privim în spatele limbajului foarte simplu al acestui basm, găsim o poveste despre eșecurile ființelor umane. Îl putem recunoaște pe împăratul, mândru, nepotrivit pentru rolul de lider, pe slujitorii dornici să se afirme, care oferă sprijin necritic, și mulțimea, care nu recunoaște adevărul, preferând să trăiască confortabil cu o minciună. Toate aceste personaje încă există în societățile noastre actuale, oferind lecții valoroase atât adulților, cât și, mai ales, celor mici.

Alice în Țara Minunilor

Alice în Țara Minunilor (în germană Alice im Wunderland) este un roman fantastic creat de autorul britanic Lewis Caroll. Unul dintre cele mai bune exemplare ale literaturii absurdului, povestea se bucură de o popularitate constantă atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților, datorită subiectului inedit, personajelor unice, glumelor și aluziilor matematice, filosofice și lingvistice. Drept dovadă, creația literară a devenit subiectul a numeroase producții cinematografice de succes.

Povestea este construită pe baza a multe simboluri, descriind aventurile unei fetițe de 7 ani în interiorul unei lumi în care nimic nu este ceea ce pare. Una dintre cele mai captivante povești în germană, Alice în Țara Minunilor îi învață pe copii despre ce înseamnă creșterea și maturizarea, în același fel în care fiecare personaj o învață pe Alice câte ceva despre viață și despre navigarea unei lumi pline de provocări.

Jack și vrejul de fasole

Una dintre cele mai cunoscute povești în germană pentru copii, care a captivat generații la rând, Jack și vrejul de fasole (în germană Hans und die Bohnenranke) încurajează la ambiție și perseverență. Morala poveștii este că orice situație neplăcută poate fi depășită, iar orice oportunitate care apare în viața noastră trebuie explorată.

Personajul principal al poveștii, Jack, un băiat sărac de la țară, schimbă vaca familiei cu câteva boabe de fasole magice, care cresc într-un vrej înalt până la nori. Jack urcă pe tulpina de fasole și descoperă castelul unui uriaș neprietenos. Păcălindu-l pe uriaș, Jack este capabil să recupereze multe bunuri demult furate de la familia lui, inclusiv o pungă de aur, o gâscă fermecată care depune ouă de aur și o harpă magică care cântă singură.

Vulpea și strugurii

Vulpea și strugurii (în germană Der Fuchs und die Trauben) este una dintre fabulele lui Esop, un povestitor care a trăit în Grecia antică între 620 și 564 î.Hr. Deși este transmisă din vorbă în vorbă de mai bine de 2000 de ani, morala acestei povești în germană rezonează și în zilele noastre: unii oameni vor disprețui ceea ce nu pot realiza sau nu pot avea pentru ei înșiși. De altfel, zicala „Vulpea care nu ajunge la struguri zice că sunt acri” își are originile în această fabulă.

Narațiunea este concisă, iar repovestirile ulterioare au păstrat aceeași notă succintă a mesajului. Povestea se referă la o vulpe care încearcă să mănânce struguri dintr-o viță de vie, dar nu poate ajunge la ei. În loc să recunoască înfrângerea, persojanul afirmă că fructele sunt indezirabile. Datorită conciziei sale, dar și având în vedere mesajul profund pe care îl transmite, Vulpea și strugurii reprezintă creația ideală pentru o scurtă pauză de lectură alături de cei mici.

Concluzii

Poveștile pentru copii sunt, adesea, o fațadă simplă și distractivă, în spatele cărora se ascunde o morală care dăinuie în timp. Lectura celor 5 povești în germană prezentate în acest articol îți poate ajuta copilul nu numai să se familiarizeze cu limba germană, ci și să deprindă învățături general și etern valabile, care îi vor fi de folos în viață. Citind aceste povești în germană alături de cei mici, vei putea contribui sustenabil la formarea lor, transformând învățarea într-o experiență plăcută și un context frumos de petrecere a timpului în familie.

Lectura unor povești în germană este doar una dintre metodele nonformale, distractive de studiu al limbii germane pe care echipa Didacto le încurajează. Pe site-ul nostru poți descoperi o varietate de resurse care să te ghideze în parcursul lingvistic al copilului tău. De asemenea, îți punem la dispoziție cursuri și ateliere conversaționale de limba germană pentru copii, organizate atât în format fizic, cât și în mediul online, clasificate în funcție de nivelul lingvistic. Te încurajăm să îți înscrii în mod gratuit copilul la una dintre sesiunile noastre demonstrative, pentru a descoperi metodele educaționale abordate de trainerii noștri și opțiunea de învățare potrivită pentru copilul tău.

Pentru mai mult sprijin și ajutor, aruncați o privire asupra resurselor noastre.

5 Povești în germană - citește și învață limba germană împreună cu copilul tău 1
cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?