Intensificarea fenomenului de digitalizare și extinderea domeniului de aplicabilitate a celor mai moderne tehnologii au revoluționat toate aspectele procesului educațional. Într-o eră în care resursele online și noile platforme educaționale pentru copii sunt mai diversificate și mai accesibile ca oricând, este important să le includem în educația copiilor de toate vârstele, pentru a asigura eficiența procesului de învățare. Metodele de predare moderne, care fructifică resursele disponibile în format digital, sunt mai atractive și mai interesante, reușind să capteze atenția celor mici și să stimuleze interesul pentru procesul de învățare.
Diversele platforme educaționale pentru copii reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse online pentru dezvoltarea celor mici, oferind atât soluții complete de predare interactivă, cât și nenumărate materiale suplimentare. Acestea îmbracă forme diferite: unele oferă o instruire completă într-un anumit domeniu, în timp ce altele se concentrează pe completarea programei școlare. Totodată, platformele de învățare pot fi gratuite sau bazate pe un abonament plătit. În acest articol, veți descoperi o gamă variată de platforme educaționale pentru copii, potrivite pentru nevoile individuale și obiectivele educaționale diverse ale celor mici.
1. CodaKid – o platformă pentru micii programatori
CodaKid este o platformă online care își propune să îi ajute pe copiii între 7 și 15 ani să deslușească misterele uneia dintre cele mai interesante și complexe discipline: programarea. Metodele de predare sunt interactive și adaptate intereselor celor mici, aceștia învățând să creeze jocuri, aplicații și moduri Minecraft folosind limbaje de programare reale și instrumente profesionale. Cursurile online puse la dispoziție de CodaKid se pliază pe ritmul de învățare al fiecărui copil și includ suport live din partea unei echipe prietenoase de experți în domeniu.
CodaKid oferă două variante de învățare pentru cei mici: cursuri online bazate pe studiu individual, respectiv sesiuni private de tutorat susținute de ingineri și programatori. Întrucât participarea la cursurile disponibile în cadrul acestei platforme educaționale pentru copii presupune achiziționarea unui abonament, cei de la CodaKid oferă posibilitatea de a încerca gratuit diversele opțiuni de învățare. Astfel, dumneavoastră puteți face o alegere educată în ceea ce privește traseul educațional al copilului dumneavoastră.
2. #metkids – arta pe înțelesul celor mici
Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai mare muzeu de artă din emisfera vestică, a găsit modalitatea perfectă de a prezenta cele mai spectaculoase forme ale artelor frumoase într-un limbaj accesibil copiilor. Pe platforma #metkids, cei mici au posibilitatea să descopere harta interactivă animată a muzeului, să călătorească cu „mașina timpului” și să vizualizeze diverse materiale video, deslușind interesantele secrete ale operelor de artă care au marcat omenirea.
Cultura artistică reprezintă una dintre cele mai importante componente ale unei formări complete, iar caracteristicile acestei platforme educaționale pentru copii fac posibilă traducerea unor concepte artistice complexe într-un limbaj simplu, dar bogat în cunoștințe. Transmiterea acestor informații cu ajutorul unor canale de comunicare atractive și interactive transformă timpul petrecut pe această platformă într-o reală plăcere, atât pentru copii, cât și pentru părinți.
3. ABCmouse – o inițiativă educațională globală
ABCmouse se regăsește în categoria numeroaselor platforme educaționale pentru copii bazate pe abonament, destinate micuților cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani. Procesul educațional se bazează pe mini-jocuri distractive sau activități incluse într-un curriculum structurat menit să imite o programă școlară standard. În timp ce ABCmouse oferă, în principal, sprijin pentru un plan didactic dezvoltat în prealabil, există și posibilitatea ca cei mici să participe la lecții „à la carte”. Platforma oferă sute de ore de conținut și o interfață captivantă, care promite să satisfacă curiozitățile celor mici.
Resursele disponibile prin intermediul acestei platforme educaționale pentru copii sunt organizate în 4 categorii: limbă și literatură, matematică, știința mediului și artă. Astfel, platforma oferă o coloană vertebrală solidă oricărei programe de educație la domiciliu sau poate servi ca material suplimentar pentru un copil aflat deja la școală sau la grădiniță. Accesul la resursele ABCmouse este condiționat de plata unui abonament lunar, însă platforma oferă posibilitatea de a încerca gratuit, timp de 30 de zile, materialele și activitățile disponibile.
4. PBS Kids – jocuri educative gratuite
PBS Kids oferă o gamă diversificată de jocuri și videoclipuri educative, abordând o multitudine de subiecte și domenii de interes pentru cei mici. În cadrul acestei platforme educaționale pentru copii, toate materialele sunt realizate cu creativitate și simț de răspundere, aducând o reală contribuție la educația informală a copiilor. De asemenea, platforma dispune de o pagină dedicată părinților, cu nenumărate resurse și sfaturi de parenting.
Accesul la jocurile, activitățile și materialele din cadrul platformei PBS Kids este în totalitate gratuit, iar resursele sunt suficient de variate pentru a se plia pe nevoile specifice diferitelor categorii de vârstă. Deși conținutul disponibil pe platformă pare să aibă mai curând o tentă distractivă decât educativă, PBS Kids este un valoros ajutor în ceea ce privește educația informală și edutainmentul.
5. Kidibot – scenarii de învățare tip gamification
Platforma Kidibot reprezintă un proiect al asociației StartEvo, având drept obiectiv motivarea copiilor în direcția educației distractive. Cu ajutorul acestei platforme educaționale pentru copii, se încearcă redirecționarea unei părți din timpul petrecut online către activități educaționale, pentru a-i atrage spre citit și spre studiul disciplinelor precum matematică, informatică, gramatică, astronomie, geografie și chiar educație financiară.
Metodele de implicare a copiilor în procesul de învățare sunt atractive și stimulative, variind de la „bătălii” ale cunoașterii până la obținerea unei criptomonede destinată exclusiv copiilor care utilizează platforma. În prezent, KidiBot se laudă cu peste 20.000 de clase participante, din aproape 4.000 de școli din România. Platforma susține aproximativ 13.500 de teste publicate și are 29 distincții câștigate.
Concluzii
Diversele platforme educaționale pentru copii reprezintă o cale distractivă și eficientă de a suplimenta metodele de învățare tradiționale. Prin utilizarea lor, atât părinții, cât și profesorii, creează o asociere între entuziasmul specific jocurilor online sau emisiunilor pentru copii și procesul educațional. Astfel, cei mici devin mai motivați să deprindă noi aptitudini și să asimileze cunoștințe din diverse domenii, obținând rezultate mai bune pe termen lung. Pentru a atinge acest obiectiv, este important ca dumneavoastră, părinții, să alegeți o platformă educațională care să se plieze pe nevoile individuale ale copilului dumneavoastră.
Ca orice componentă a educației în format online, aceste platforme educaționale pentru copii vin cu o serie de avantaje și dezavantaje, pe care le puteți descoperi citind articolul publicat pe platforma Didacto. Totodată, pe site-ul nostru puteți accesa și o serie de resurse online gratuite, gândite pentru a contribui la dezvoltarea competențelor de limba germană ale celor mici. Nu în ultimul rând, vă invităm să descoperiți o nouă etapă a metamorfozei sistemului educațional din România înscriindu-vă copilul la cursurile și atelierele noastre demonstrative gratuite de limba germană și franceză.