Grupurile sunt un mediu bun de dezvoltare pentru copii. Uneori, însă, integrarea copiilor în grupuri poate fi dificilă, iar pentru ca o echipă să funcționeze, este nevoie de chimie. Astfel, jocurile îi ajută să descopere lucruri noi despre lume, dar primordial despre ei însuși. Jocurile sunt importante în dezvoltarea copiilor, deoarece îi ajută pe aceștia să se relaxeze, astfel, funcțiile congitive ale creierului funcționează în condiții optime. Jocurile îi ajută pe copii să observe și să înțeleagă reacțiile și sentimentele celor din jur, să colaboreze, să lucreze în echipă, să rezolve probleme și să facă compromisuri.
Prin intermediul jocurilor, copiii socializează și interacționează cu tot ce îl înconjoară, aspect important în dezvoltarea lor emoțională. De asemenea, prin intermediul jocurilor, aceștia se integrează mai în grupuri sociale și le este mai ușor să lege prieteni. Copiii trebuie să învețe cum să se joace împreună, cum să se ajute unul pe celălalt, cum să descopere lucruri în comun, cum să lucreze într-o echipă, și nu în ultimul rând, cum să se distreze împreună. De aceea, am selectat 5 jocuri pentru integrarea copiilor în grupuri și pentru a ajuta la închegarea echipei:

1. Integrarea copiilor prin impulsul de energie
Acest joc este un bun ”energizer”, și un bun ”starter” pentru a întreține atenția copiilor. Jocul presupune formarea unui cerc și transmiterea unui impuls de energie printr-o bătaie de palme către partenerul din partea dreaptă. Bătaia de palme este însoțită de ”hep!”, continuând impulsul până când acesta ajunge la toată lumea. După trei ture de cerc, impulsul se poate transmite și în partea stângă sau peste cerc, la oricare partener. Impulsul de energie sau ”hep!”, este un exercițiu bun pentru a face copiii să fie prezenți și atenți atât la regulile jocului, cât și la coechipieri.

2. Integrarea copiilor prin găsirea partenerului
Pentru jocul următor este nevoie de perechi de câte doi copii, alese aleatoriu. Cu ochii închiși, vor trebui să se țină de mâini timp de 2 minute și să fie cât mai atenți la detaliile mâinii partenerului, până la încheietură (forma unghiilor, semne ieșite în relief, dacă are accesorii etc). După ce a expirat timpul, tot cu ochii închiși și în liniște totală, vor fi nevoiți să își găsească partenerul în spațiu, după detaliile mâinii lui. Scopul jocului este de a crea o conexiune cu partenerul de joc, de a fi deschis la atingerea si explorarea acestuia și de a fi sincer până la reîntâlnire.

3. Integrarea copiilor prin Ninja
După formarea cercului, la rostirea cuvântului ”Ninja”, fiecare copil sare și se depărtează de cerc, luând o poziție de apărare sau atac, însă fără a ține pumnii strânși, apoi copilul trebuie să rămână în poziția respectivă. Printr-o singură mișcare de atac, el trebuie să atingă cu palma, partenerul din dreapta pe una dintre mâini, până la încheietură, pentru a fi eliminat din joc. Dacă lovirea este mai sus sau pe o altă zonă a corpului, atacul nu se ia în considerare. După ce i-a trecut rândul, își menține poziția în care a rămas la ultimul atac. Jocul dezvoltă abilitatea de a accepta un eșec, de a fi atent la partener pentru a nu-l lovi și promite distracție maximă.

4. Integrarea copiilor prin Pow!
Acesta este un joc grozav pentru învățarea numelor coechipierilor. Copiii formează un cerc, iar unul dintre ei spune tare numele unei persoane din cerc. Respectivul/respectiva trebuie să se lase în jos, într-o genoflexiune, iar cei doi din dreapta și stânga lui/ei, trebuie în momentul în care partenerul se ghemuiește, să se întoarcă unul spre celălalt, cu mâinile în formă de pistol, și să strige simultan, ”Pow!”. După, revin la poziția inițială, iar persoana care a fost jos se ridică, și la rându-i numește pe altcineva. Jocul continuă până când o persoană este ,,împușcată”.

5. Integrarea copiilor prin poza reprodusă
Se formează două echipe cu număr egal de participanți. Una dintre echipe se întoarce cu spatele, în timp ce cealaltă, având un minut jumătate la dispoziție, trebuie să construiască o ,,poză”. Copiii se pun în diferite poziții, în grup, astfel ca după ce trece minutul, cealaltă echipă se întoarce și trebuie să reproducă poza făcută de colegii lor, având de data asta, un minut la dispoziție. După, echipa care a refăcut poza, propune la rându-i altă fotografie pentru partenerii săi. Jocul oferă copiilor ocazia de a fi creativi și de a fi atenți la propunerea colegilor, și nu în ultimul rând, de a lucra în echipă.

Concluzii
Jocurile sunt un element important într-un grup, deoarece ajută la legarea participanților săi. Integrarea copiilor într-o echipă prin intermediul jocurilor facilitează mult experiența lor într-un mediu nou. Jocurile propuse au scopul prin responsabilitate și ordine, prin respectarea unor reguli, de a învăța cum să relaționeze cu partenerii lor de joacă într-un mod distractiv și relaxant și le dă posibilitatea de a se autocunoaște și de a descoperi lucruri noi despre ei și despre lumea care-i înconjoară.
Pentru a oferi și copilului dumneavoastră ocazia de a se dezvolta și de a-și face prieteni într-un mediu distractiv și totodată educațional, Didacto vă pune la dispoziție un pachet de tabere pentru copii în limba germană. În funcție de tematica taberei, Didacto oferă tabere de zi, în Cluj-Napoca, sau tabere la munte, în Moldovenești, jud. Cluj, în perioada 01-28 august 2021.
De asemenea, Centrul Didacto organizează ateliere conversaționale și cursuri de limba germană, precum și îți pune la dispoziție posibilitatea de a le testa gratuit înainte de a le achiziționa, pentru a participa la un curs gratuit de germană accesează acest link, iar acest link pentru a testa gratuit atelierul conversațional de germană.
Vizitează blogul Didacto pentru a descoperi mai multe informații despre limba germană și educație. De asemenea, te invităm să ne urmărești pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate noutățile despre programele educaționale și promoțiile pe care le avem și pe canalul nostru de YouTube pentru resurse gratuite de învățare a limbii germane. Pentru orice alte detalii despre programele noastre educaționale, ne poți contacta pe adresa de mail: inscrieri@didacto.ro, la numărul de telefon +40 752 822 373 , sau să completezi acest formular și te contactăm noi.