Studiul unei limbi străine la o vârstă fragedă aduce nenumărate beneficii pe plan personal și educațional, însă vine și cu anumite dificultăți. Dacă cursul de germană pentru începători în care ți-ai înscris copilul nu implementează metode de predare interactive și nu sugerează resurse educaționale distractive, cei mici își pot pierde rapid interesul, iar calitatea procesului de învățare poate scădea. Chiar și atunci când cursul de germană pentru începători include și componente pedagogice axate pe conversație și interacțiune, e important ca educația lingvistică a celui mic să fie completată și acasă, cu ajutorul unor resurse distractive.
Vizionarea unor desene animate în limba germană pentru începători alături de copilul tău reprezintă o metodă excelentă de a încuraja învățarea și de a petrece mai mult timp de calitate împreună. În acest articol, vei găsi 5 recomandări de desene animate în limba germană, diferite atât prin tematică, cât și prin categoria de vârstă și nivelul lingvistic cărora se adresează. Unele dintre ele au îmbogățit copilăria multor generații, în timp ce altele sunt creații nou apărute, adresate publicului modern.
Caillou
Această serie de desene animate în limba germană de origine canadiană urmărește aventurile unui băiețel pe nume Calliou, în timp ce acesta navighează prin lume. Deși acest desen animat a fost scris inițial pentru un public francez-canadian, a luat cu asalt lumea vorbitoare de limba engleză și a fost, de asemenea, tradus în limba germană. Animația este destinată copiilor, așa că vocabularul utilizat este unul simplu, perfect pentru oricine dorește să dobândească cunoștințe de germană pentru începători.
„Caillou” prezintă, în general, subiecte și activități de interes pentru cei mici, precum descoperirea naturii, învățarea despre obiceiurile și tradițiile străine sau chiar cea mai ușoară metodă de a lega șireturile pantofilor. Episoadele animației durează între 15 și 20 de minute, și le puteți urmări cu ușurință pe canalul de Youtube „Caillou Deutsch”, care postează noi videoclipuri în fiecare săptămână.
Der kleine Nick
Această serie animată de desene animate în limba germană, creată pe baza unei colecții de cărți franceze pentru copii, spune povestea unui băiețel curios pe nume Nick. Acțiunea se petrece cel mai adesea în timpul programului de școală, Nick navigând diverse situații dificile alături de colegii lui. Tematica serialului le permite celor mici să se identifice cu ușurință cu personajele, captivându-le astfel interesul și atenția.
Acest desen animat a fost inițial creat în limba franceză, dar între timp a fost tradus și în engleză și germană. Limbajul utilizat în cadrul dialogului dintre personaje este unul simplu, perfect pentru a dobândi noi abilități de germană pentru începători. Mai mult decât atât, conversațiile au un ritm lent, fiind ușor de urmărit chiar și de către cei mici.
Kleine Prinzessin
Creată pentru prima dată în Regatul Unit al Marii Britanii, această serie de desene animate în limba germană animate se concentrează pe povestea unei fetițe răsfățate care locuiește într-un castel împreună cu părinții ei. Fiecare episod îi aduce protagonistei noi provocări, prin intermediul căreia trebuie să învețe că nu poate avea mereu ceea ce își dorește.
Această serie reprezintă un bun punct de plecare pentru cei care doresc să încerce să vizioneze desene animate fără subtitrare, pentru a-și exersa abilitățile de ascultare în germană pentru începători. Dialogul este relativ simplist, vorbit într-un ritm lent. De asemenea, episoadele durează, de obicei, în jur de 10 minute, fiind alegerea perfectă în cazul unei crize de timp.
Lauras Stern
Un adevărat clasic de origine germană, această serie de desene animate în limba germană se bazează pe o carte a autorului Klaus Baumgart. Animația în germană pentru începători urmărește aventurile Laurei, care găsește o stea rănită, o îngrijește și îi redă abilitatea de a străluci pe cerul nopții. Steluța devine prietena Laurei și o însoțește în nenumărate călătorii, venindu-i în ajutor atunci când are nevoie.
Majoritatea episoadelor pun accent pe abilitatea de a rezolva probleme, întrucât Laura se confruntă frecvent cu situații dificile și își pune la încercare spontaneitatea și creativitatea pentru a identifica o soluție. Dialogul este curat și fără accent, ceea ce facilitează înțelegerea auditivă a animației și dezvoltarea unor abilități conversaționale corecte din punct de vedere fonetic.
Albert sagt… Natur – aber nur!
„Albert Says Nature Knows Best” este o animație științifică germană care discută o serie de subiecte asociate cu natura și mediul în ansamblu, cum ar fi schimbările climatice, combustibilii fosili și energia nucleară. Există, de asemenea, un serial spin-off numit „Albert auf Entdeckungstour” („Albert întreabă ce este viața?”), care merită vizionat.
Întrucât seria de desene animate în limba germană acoperă o gamă atât de largă de subiecte, cel mic va reuși să învețe nenumărate cuvinte noi, dintr-o familie lexicală deosebit de utilă. Animația este distractivă și potrivită pentru orice nivel lingvistic, fiind o resursă valoroasă pentru a deprinde cunoștințe de germană pentru începători. De asemenea, tematicile abordate sunt deosebit de interesante, reușind să captiveze copiii și părinții deopotrivă.
Cum sprijină desenele animate în limba germană în procesul de învățare ?
- Desenele animate ilustrează vocabularul de bază în context. Animațiile sunt de obicei construite pentru a susține dezvoltarea continuă a celor mici. Astfel, vocabularul utilizat le permite copiilor și cursanților de limba germană pentru începători să pună în context cuvintele „de zi cu zi”.
- Vorbirea lentă și repetitivă facilitează memorarea informației. Dezvoltatorii de desene animate adaptează discursul pentru a se potrivi cu publicul tânăr. Personajele tind să-și enunțe ideile clar și încet și să repete cuvintele cheie pe parcursul unui episod, permițând absorbția ușoară a cuvintelor noi.
- Imaginile sprijină învățarea. Chiar dacă cei mici nu reușesc să înțeleagă anumite secvențe de dialog, natura extrem de vizuală a desenelor animate în limba germană facilitează crearea unei asocieri între imaginile de pe ecran și vocabularul folosit de personaje.
Concluzii
Deprinderea unor cunoștințe de limba germană pentru începători la o vârstă fragedă reprezintă o parte importantă a formării celor mici. De aceea, este important să îți îndrumi copilul pe calea unei educații lingvistice de calitate și să încurajezi învățarea acasă, făcând apel la diverse resurse distractive. Desenele animate în germană pentru începători reprezintă o variantă accesibilă și interesantă de învățare, la care poți apela cu încredere oricând ai nevoie. Investește într-un curs de limba germană pentru cei mici, aici!
Vezi și alte oportunități, marca Didacto:
Dacă acest articol ți-a fost de folos, te invităm să arunci o privire peste blogul nostru, unde poți descoperi o varietate de sfaturi utile și resurse inedite care să sprijine procesul de învățare al copilului tău. De asemenea, dacă dorești ca cel mic să învețe limba germană într-un context organizat, îți punem la dispoziție cursuri online de germană pentru începători, dar și ateliere conversaționale în limba germană pentru copii, atât în format online, cât și fizic, la Cluj-Napoca. Înscrie-ți copilul la o sesiune demonstrativă gratuită și descoperă chiar astăzi varianta de învățare potrivită.
Pentru mai mult sprijin și ajutor, aruncați o privire asupra resurselor noastre.