Reziliența parentală este elementul cheie care te va ajuta să găsești echilibrul între valul de responsabilități care vin la pachet cu rolul de părinte și distracție. Da, da, a fi părinte este și despre distracție: plimbările în parc, alergatul după fluturi și veverițe, mersul pe bicicletă și hrănitul rățuștelor sunt doar câteva dintre activitățile distractive pe care părințiile le fac alături de copii. Deseori, însă, stresul împiedică părinții să se bucure la maxim de aceste momente.
Temele copiilor, activitățile extrașcolare, alegerea limbii străine pe care să o învețe copilul, programările la medic și toate celelalte sarcini care trebuie îndeplinite zilnic pot să te deraieze de la distracția care vine la pachet cu rolul de părinte. Chiar dacă uneori ți se pare că a fi copleșit face parte din fișa postului, să știi că nu e așa. Parentingul este despre a găsi un echilibru între responsabilitate și distracție.
Așadar, hai să începem prin a înțelege ce este reziliența parentală, de ce avem nevoie de ea, dar și cum o dezvoltăm.
Ce este reziliența parentală și de ce avem nevoie de ea?
Reziliența este procesul de gestionare a stresului și de bună funcționare, chiar și atunci când te confrunți cu provocări și adversități. Reziliența este importantă pentru că ne permite să depășim experiențele negative. Reziliența în parenting e despre a da dovadă de capacitatea de a face față stresului în viața de zi cu zi, indiferent dacă este vorba despre o problemă ca spargerea roții la mașină atunci când îți duci copilul la școală sau de mutarea în alt oraș.
A fi părinte e cu siguranță o experiență minunată, dar acest rol vine și cu partea sa de stres. Stresul parental poate fi cauzat de nenumărați factori, atât interni, cât și externi. De aceea, reziliența parentală nu trebuie văzută ca fiind capacitatea unui părinte de a rezolva problemele, ci, mai degrabă, reziliența în parenting este despre capacitatea părintelui de a apela la forța sa interioară pentru a face față în mod proactiv provocărilor personale sau legate de copilul lor.
Capacitatea părinților de a face față suișurilor și coborâșurilor vieții servește drept model de comportament pentru copii, ceea ce îi poate ajuta să dezvolte abilități de autoreglare și de rezolvare a problemelor. Nimeni nu trece prin viață fără să întâlnească dificultăți, acest aspect este inevitabil, iar reziliența în acest sens este un as în mânecă, mereu acolo pentru a te ajuta să treci cu ușurință prin orice problemă.
De ce avem nevoie de reziliență în parenting?
Atunci când părinții sunt rezilienți, beneficiile sunt duble. În primul rând, reziliența parentală te ajută să faci față în mod eficient atât presiunilor ce apar din cauza sarcinilor de rutină din cadrul familiei, dar și stresului provocat de un eșec sau de o criză neașteptată. În al doilea rând, copiii părinților rezilienți absorb de la ei esența rezilienței – curajul, controlul emoțional, perseverența, munca asiduă. Ulterior, copiii fiind capabili să aplice aceste puncte forte pe tot parcursul vieții, construind cărămidă cu cărămidă calea lor spre succes.
3 modalități prin care îți poți antrena reziliența parentală
Mai jos, găsești 3 modalități prin care poți antrena reziliența în parenting.
Folosește practica STOP
Una dintre tehnicile pe care le poți folosi pentru a deveni mai rezilient în calitate de părinte este practica STOP. Care sunt pașii pe care va trebui să-i uitilizezi în această practică? Haide să vedem:
Pune pe Stop ceea ce faci
Oprește-te din ceea ce faci și relaxează-ți corpul pentru câteva minute, ia o poziție comodă.
Trage aer în piept
Respiră adânc de câteva ori. Încearcă să îți observi respirația și să te armonizezi cu corpul tău cu fiecare inspirație și expirație.
Observă ce se întâmplă în jurul tău, dar și în mintea ta
Observă ce gânduri îți traversează mintea. Întrebă-te ce simți. Cercetările arată că simpla numire a emoțiilor poate reduce volumul circuitului fricii în creier.
Decide cum vrei să Procedezi
Precedă la acțiuni. Pe măsură ce răspunsul la stres începe să se calmeze, puneți întrebarea: Care e cel mai important lucru pe care trebuie să mă focusez acum?
Învață să compartimentezi
Una dintre modalitățile prin care poți dezvolta reziliența parentală este împărțirea problemelor mari în părți mai mici, mai ușor de gestionat. Această tehnică implică abordarea problemelor, ci nu ascunderea după ele.
O modalitate utilă de a explica ce este compartimentarea și cum aceasta dezvoltă reziliența în parenting este să ne gândim la modul în care gestionezi resturile de după cină. Cu siguranță folosești recipiente cu capace ce se închid ermetic. Aceste recipiente sunt transparente și e ușor să vezi conținutul lor. De asemenea, sunt utile pentru că poți deschide capacul, scoate puțină mâncare și le poți resigila. Imaginează-ți că pui fiecare cauză a stresului tău în interiorul unuia dintre aceste containere. Etichetarea provocărilor tale promovează calmul mental, diminuează stresul și trezește conștientizarea faptului că o problemă poate fi combătută individual, în timp ce restul pot fi „depozitate” în siguranță pe altă dată.
Pe lângă înțelegerea de unde pornește stresul pe care îl resimți și ce are la bază, trebuie să decizi și câtă importanță alegi să oferi fiecărui factor de stres. Uneori, stresul provine dintr-un pericol real, în cele mai multe cazuri însă nivelul de stres pe care îl resimțim are mult de-a face cu modul în care ne gândim la el. În momentul în care identifici factorii de stres și decizi ce importanță le acorzi îți antrenezi reziliența parentală.
Puneți întrebări cheie
Ori de câte ori apare o provocare, îți poți adresa aceste două întrebări care te vor ancora în prezent și te vor ajuta să îți dezvolți reziliența parentală:
- E stresul cu care mă confrunt un tigru adevărat sau unul de hârtie? E important să ne amintim că oamenii sunt concepuți ca să poată fugi de carnivore feroce. Răspunsul nostru intern la stres ne aruncă în modul de supraviețuire, iar în acel moment gândirea noastră este umbrită și e aproape imposibil să gândim clar. Vei rezolva problemele mai eficient dacă vei fi capabil să recunoști că majoritatea problemelor nu reprezintă un pericol iminent. Această întrebare te va ajuta să te calmezi și să gândești limpede.
- Cum mă voi simți mâine în legătură cu această problemă? Dar săptămâna viitoare? Dar anul viitor? Pentru a construi reziliență în parenting trebuie să ții cont de faptul că luptele se ușurează odată cu trecerea timpului. În cartea sa, „Copilul optimist”, Martin Seligman scrie despre avantajele de a vedea problemele ca fiind de scurtă durată și rezolvabile. Acest tip de gândire, te va ajuta atât pe tine, cât și pe copilul tău să fiți mai rezilienți.
Răspunzând la aceste întrebări de cele multe ori ajungi la conștientizarea faptului că nu toate problemele sunt realmente acolo, unele pot fi doar în capul tău. Adresarea acestor întrebări va forma o coloană vertebrală, anume acea reziliență parentală care te va ajuta să treci cu brio prin orice încercare.
Părinții rezilienți cresc copii rezilienți
Reziliența parentală este ca un mușchi, cu cât îl antrenezi mai mult cu atât e mai ușor să îți revii după „antrenament”. Așadar, de fiecare dată când copilul tău pică un examen, refuză să mănânce sau are o criză de furie, alege să gestionezi aceste situații cu calm, aplicând tehnicile de mai sus.
Echipa Didacto este alături de tine în această aventură de a construi relații puternice și de a crește copii competitivi, încrezători și rezilienți. Cursurile de limbi străine și taberele de vară marca Didacto sunt concepute în așa fel încât să dezvolte abilități precum reziliența, creativitatea și încrederea copiilor.
Pentru mai mult sprijin și ajutor, aruncați o privire asupra resurselor noastre adresare părinților.
Vezi mai multe resurse educaționale:
Acum că ai înțeles mai bine în ce constă reziliența în parenting, te invităm să accesezi și alte surse de informare din sfera parentingului, pentru a te asigura că cel mic primește cele mai bune oportunități de dezvoltare, înțelegere și educare.