Tel: +40 752 822 373

Cel mic e pe Lista Moșului, hai să-i iei cadoul!
Reduceri de până la 1000 de lei la cursuri, active:

Zile
Ore
Minute
Secunde

10 jocuri de cărți pentru copii

jocurile de carti pentru copii

Ce vei regăsi în articol:

Una dintre cele mai bune metode prin care copiii pot învăța lucruri noi este jocul. În primii ani de viață, aceștia observă și descoperă lumea prin joacă, fiind și modul lor natural prin care relaționează cu cei din jur. Așadar, majoritatea abilităților socio-emoționale și cognitive pot fi dezvoltate cu ajutorul acesteia, indiferent că e vorba de acasă, la școală sau în alte medii de învățare.

Aceste jocuri de cărți pentru copii sunt un instrument eficient pentru formarea unor abilități, dar și pentru a petrece timpul împreună în mod distractiv. Prin urmare, aceste jocuri de cărți pentru copii pot aduce membri familiei la aceeași masă și creează noi oportunități de comunicare. Beneficiile de a folosi jocuri de cărți pentru copii sunt multiple.

jocuri cu cărți de joc pentru copii

În primul rând, aceste jocuri de cărți pentru copii stimulează atât atenția. cât și coordonarea ochi-mână. Pentru adulți este mai să își coordoneze atât privirea către cărțile de pe masă, cât și în cărțile din mână, dar  să facă și mișcarea pe care și-o doresc. Aceasta este o abilitate care se dobândește prin multă practică. Așadar, folosirea lor repetată copiii își vor antrena respectivele două abilități care îi vor ajuta pe durata întregii vieți.

În al doilea rând, copiii vor învăța despre ce înseamnă regulile și cum ar trebui să fie urmărite, cum să sărbătorească câștigul sau să reacționeze atunci când pierde și cum să comunice mai bine. În același timp, în funcție de vârsta copiilor, aceștia vor avea oportunitatea de a învățata numerele, vor învăța să sorteze, să clasifice și să facă alte operații matematice.

Cele mai multe jocuri de cărți pentru copii ajută la îmbunătățirea memoriei, la antrenarea abilităților de gândire rapidă și de gândire strategică. Totodată, aceste jocuri cu cărți de joc pentru copii sunt la îndemâna oricui și pot fi folosite în foarte multe feluri.

Pentru a vă ajuta în lărgirea exemplelor de jocuri cu cărți, mai jos vă prezentăm un top 10 jocuri de cărți pentru copii pe care să le cunoașteți pentru momentele în care alegeți să petreceți timpul cu copiii într-un mod plăcut și educativ. Iată care sunt cele mai populare jocuri cu cărți de joc pentru copii:

 

10 recomandări de jocuri de cărți pentru copii

 

Vecinul

Vecinul

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-10

Descriere: Acesta este unul dintre cele mai simple jocuri cu cărți pentru copii, poate fi jucat chiar și cu copii de 3-4 ani. Scopul jocului este să termini cât mai repede cărțile de joc.

Se vor împărți câte 5 cărți fiecărui jucător și se va lăsa o carte în mijloc cu fața în sus. Cel care începe jocul, va trebui să pună unul dintre vecinii cărții de jos.

De pildă, dacă cartea de jos este 3, se pot pune ori 4, ori 2., iar  în cazul în care jucătorul nu are niciun vecin, atunci acesta va extrage o carte din teanc. Se va juca până când doar unul dintre jucători mai are cărți. Acest joc de cărți este excelent în învățarea vecinilor numerelor într-un mod distractiv.

Kemps

Kemps

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-6

Descriere: Să rămâi cu cea mai mică valoare în mână este scopul acestui joc. Se vor împărți câte 7 cărți pentru fiecare jucător, iar prima carte din teancul rămas se întoarce cu fața în jos și indiferent de ce carte este, ea valorează 0. Apoi, fiecare jucător, pe rând, va pune întâi o carte jos și va extrage apoi una din grămadă.

Cărțile care au aceeași valoare se pot pune împreună jos și se va extrage doar o singură carte. Jucătorii pot alege și să ia cartea celui de dinainte, cu condiția ca întâi să pună și apoi să o extragă.

În momentul în care cineva consideră că are valoarea cea mai mică a totalului de cărți din mână, aceasta va striga Kemps. Iar dacă ea are într-adevăr cea mai mică sumă, atunci primește 0 puncte, iar ceilalți își vor nota suma cărților cu care au rămas.

Jocul se continuă  până când cineva va ajunge la un anumit punctaj, stabilit de comun acord. Cine depășește punctajul iese din joc, iar jocul se termină atunci când rămâne doar un jucător.

Război

Război

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-13

Descriere: Acest joc este unul dintre cele mai populare și este potrivit chiar și pentru cei mai mici. Se vor împărți toate cele 52 de cărți fiecărui jucător și toți vor păstra cu fața în jos, pe masă, teancul primit. Cărțile care au valoare mare în ordine crescătoare sunt: Valet, Damă, Popă și As. Astfel, fiecare jucător va pune în mijlocul mesei prima carte  din teancul său, iar cel care are valoarea cea mai mare va lua toate cărțile și le pune în grămada sa.

Când vor rămâne doi jucători care au aceeași valoare a cărții, aceștia ajung la război. Așadar, fiecare va fi nevoit să mai întoarcă alte cărți indicate de respectiva valoare, și ultima carte decide cine ia cărțile. Trebuie să aduni cât mai multe cărți în joc, iar câștigătorul va fi acela care adună toate cărțile.

Macao

Macao

Vârsta: 6+

Număr de jucători: 2-6

Descriere: În acest joc pentru a fi câștigător trebuie să rămâi primul fără cărți în mână. Când se joacă 2-4 jucători, ultimul jucător care mai are cărți, pierde, iar dacă sunt mai mulți jucători, jocul se oprește când cel de-al treilea jucător termină.

Se împart câte 5 cărți pentru fiecare jucător, iar următoarea carte din teanc se va pune în mijloc. Cel care va începe trebuie să pună o carte cu același număr sau cu același semn. Așadar, în ordine, se va efectua aceeași regulă. În cazul în care un jucător are mai multe mai cărți de același semn sau număr, acesta are dreptul de a le pune pe toate jos.

Când un jucător nu are sau nu dorește să pună nicio carte jos, atunci acesta el va trage o carte din teancul de jos. În momentul în care un jucător rămâne în mână cu o singură carte, el trebuie să spună ,,macao”. Însă, dacă altcineva reușește să spună „macao” mai rapid, acesta va trage 5 cărți.

Important de reținut despre acest joc este că sunt câteva cărți care au funcții speciale: 2 și 3 semnifică faptul că următorul jucător va trage din teanc valoarea de cărți pusă jos, 4 semnifică pierde rândul, astfel că jucătorul mai așteaptă o tură. Dar respectivele funcții pot fi contra atacate, dacă jucătorul care urmează va pune o carte cu aceeași valoare.

Pescuiește

Pescuiește

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-5

Descriere: Scopul acestui joc este să aduni cât mai multe grupuri a câte patru cărți care fac parte din aceeași serie de cărți. Când sunt 2 sau 3 jucători, aceștia vor primi câte 7 cărți, iar în cazul în care sunt mai mulți jucători, fiecare va primi câte 5 cărți.

Cel care începe, adică cel care pescuiește, va solicita unui alt jucător o anumită carte. Jucătorul căruia i s-a cerut cartea, va fi nevoit să dea toate cărțile pe care le are cu valoare cerută. Însă, dacă nu are cartea cerută, atunci îi va răspunde politicos ,,du-te, pescuiește!”, iar jucătorul va trage o carte din teancul de jos.

Iar dacă acesta a extras cartea cerută, el o arată celorlalți și va putea cere din nou. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci jocul de cărți va continua. În momentul în care unul dintre jucători a reușit să adune toate cele patru cărți, acesta le va pune jos în teancul său propriu și va încearca să adune cât mai multe grupuri de cărți.

Mă îndoiescMă îndoiesc

Vârsta: 13+

Număr de jucători: 2-5

Descriere:  Vă propunem un joc ideal pentru comunicarea non-verbală. Scopul acestui joc este să termine cât mai repede cărțile din mână.

Toate cărțile sunt împărțite tuturor jucătorilor. Cel care începe jocul trebuie să pună jos A, iar următorii cu 2, 3 și așa mai departe. În momentul în care un jucător pune jos, acesta poate pune una sau patru cărți cu fața în jos și trebuie să menționeze respectivele cărți. Însă, în cazul în care un jucător se consideră că nu ai pus jos excta cartea sau cărțile menționate, atunci acesta va spune mă îndoiesc, atunci cărțile se vor întoarce cu fața în sus.

Iar dacă valoarea menționată coincide cu cea de jos, atunci cel care a strigat mă îndoiesc va lua toate cărțile. În caz contrar, cel care le-a pus jos, le ia înapoi pe toate. Jocul se va termina în momentul în care doar un singur jucător rămâne cu cărți în mână.

Șeptică

Șeptică

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-4

Descriere: Pentru a juca acest joc este nevoie de 32 de cărți, de la 7 în sus. Dacă sunt doar 3 jucători, atunci se vor scoate și doi de opt, pentru a avea un total de 30 de cărți. Pentru a câștiga acest joc, trebuie să obții cât mai multe puncte.

Cărțile care au valoare sunt zece și A, iar șapte este considerat tăietură (și 8, în cazul celor trei jucători). Jucătorii vor primi câte patru cărți. Primul jucător va pune o carte jos, iar dacă următorii jucători nu îl ,,taie” (punând 7 sau o carte identică), el va lua cărțile de jos. Primul jucător are dreptul de a lăsa cărțile celui care a tăiat ultimul sau poate tăia în continuare. După ce cărțile de jos se vor lua, vor fi împărțite câte patru cărți la fiecare jucător din nou. Acel jucător care va reuși să adune cele mai multe cărți de 10 și A va fi câștigătorul.

Prinde Jokerul

Prinde Jokerul

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-13

Descriere: Prinde Jokerul este un joc distractiv și care presupune o atenție sporită. Ideea principală a acestui joc este să aduni toate cărțile, atingând cartea de joker atunci când este pusă jos.

Vor fi împărțite toate cărțile de joc jucătorilor și se vor ține cu fața în jos, fără ca acestea să fie văzute. În ordine, fiecare jucător va întoarce o carte și o va pune în mijloc. Iar în cazul în care cartea pusă deasupra teancului este un joker, atunci jucătorul care atinge prima cartea, atunci acesta va luat toate cărțile și le va amesteca în teancul său.

Dacă cineva dorește să prindă o altă carte decât jokerul, atunci jucătorul este nevoit să dea o carte persoanei a cărei cărți a atins-o. În momentul în care cineva rămâne fără cărți, trebuie să aștepte până la următorul Joker. În cazul în care nu reușește să îl atingă, atunci acesta va ieși din joc. Câștigătorul este cel care va aduna toate cărțile în teancul său.

Joc de memorie

Joc de memorie

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-10

Descriere: Pentru a juca acest joc, veți avea nevoie de cel puțin 2 pachete de cărți de joc. În funcție de numărul de jucători, vor fi alese 4 sau mai multe perechi de cărți și vor fi aliniate  în mai multe rânduri, cu fața în jos. Scopul acestui joc este să aduni cât mai multe cărți, prin formarea de perechi. Una dintre modalitățile de a juca acest joc este ca fiecare jucător în parte să întoarcă pe rând câte două cărți.

În cazul în care cărțile sunt identice, acesta le pune în teancul său și va întoarce următoarele două cărți. Iar dacă cărțile sunt diferite, le va întoarce la loc și continuă următorul jucător. Sau, fiecare jucător poate avea perechile sale de cărți și se poate cronometra cine reușește să adune mai repede teancul său. Cu ajutorul acestui joc se antrenează memoria și crește capacitatea de concentrare.

Joc de construit

Joc de construit

Vârsta: 3+

Număr de jucători: 2-6

Descriere: Un alt joc interesant și distractiv este folosirea cărților de joc pe post de piese a unor minunate construcții. Este o modalitate excelentă prin care astfel de jocuri de cărți pentru copii pot fi introduse în lumea lor. În funcție de numărul de jucători se poate alege o mulțime de moduri de joacă.

Unul dintre aceste moduri ca fiecare jucător să aibă același număr de cărți și să construiască ceva la alegere. Sau, de exemplu, pot fi date anumite provocări, precum construirea celui mai lung pod, cel mai înalt turn sau cea mai mare casă.

Fundamental aici este să creați o atmosferă de bucurie, iar cele mai creative construcții vor lua formă. Pentru alte activități creative, puteți găsi mai multe idei aici.

Te invităm să vizitezi blogul Didacto pentru mai multe articole despre educație și limba germană pentru copii.

cele mai noi cursuri in mediul online

Cursuri de germană
pentru copii

Cursuri, ateliere și tabere pentru copii, de limba germană și nu numai.

Cursuri pentru copii
Educație distractivă gratuită?

Alege lecțiile video pe înțelesul copiilor:

De Crăciun, cei mici nu rămân fără cadou!

Înscrie-te pe lista lui Moș Crăciun și câștigi:
Deschide conversația
Suntem aici!😊 Cu ce te putem ajuta?
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?